A folytatódó ferraris belharcra rámehet a győzelem is

Charles Leclerc úgy látja, a csapattársával, Carlos Sainzzal való küzdelem megakadályozta őt abban, hogy a győzelemért harcoljon a Formula–1-es Osztrák Nagydíj sprintfutamán szombaton.

Magyar Nemzet
2022. 07. 10. 9:19
null
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (foreground L) and Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr (foreground R) compete during the sprint qualifying at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 9, 2022, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by JOE KLAMAR / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idény kezdetén egyértelműen Charles Leclerc ült a lovon a Ferrarinál, a világbajnoki pontversenyt is vezette, azonban a monacói már a Miami Nagydíj, azaz öt futam óta nem állt dobogón, kiesett, esetleg negyedik, ötödik helyek jutottak neki. Carlos Sainz viszont nehezen barátkozott meg az idei autóval, csak az utóbbi időben kezdte eredményekben felülmúlni csapattársát, Leclerc-t, a Brit Nagydíjat meg is nyerte.

Ez a győzelem állítólag megosztotta a Ferrari garázsát, egyes híradások szerint Leclerc eltaktikázott versenye miatt többen nem voltak hajlandók részt venni Sainz ünnepi vacsoráján.

Mindenesetre a különbség egyre kisebb a két versenyző között, Leclerc már csak nyolc ponttal előzi meg a tabellán Sainzt, és a pályán is egyre többször egymásra „akadnak”. Így volt ez az Osztrák Nagydíj szombati sprintfutamán is, amit Leclerc a második, Sainz a harmadik helyen kezdett meg. Az olaszok két pilótája az első körben kétszer is helyet cserélt, végül a monacói maradt elől, de a spanyol még többször is megtámadta a miniversenyen, aminek eredményeképpen egyre inkább lemaradtak a későbbi győztes Max Verstappentől (Red Bull).

 

Leclerc meglátása szerint Sainz azért tudta vele felvenni a harcot a sprint elején, mert ő próbálta óvni az abroncsait, hogy legyen majd lehetősége megtámadni Verstappent a későbbiekben.

– Azt hiszem, hogy hármunknak nagyon hasonló volt a tempója – állapította meg Leclerc. – Én voltam talán az, aki az elején a leginkább spórolt, és a végén a legjobban nyomta a gázt. Eltérő stratégiával próbálkoztam, de nem vált be.

Ennek az egyik oka az volt, hogy a monacói pilóta némi időt vesztett, amíg csapattársával harcolt.

– Nem gondolom, hogy az időveszteség nélkül megnyertük volna a futamot, mert Max jól sáfárkodott a gumijaival, amikor már elég előnye volt. Persze sosem tudjuk meg, mi lehetett volna. Ma ez így alakult.

A három pilóta ugyanebben a sorrendben (Verstappen, Leclerc, Sainz) rajtol el a vasárnap 15 órakor kezdődő fő futamon. Leclerc szerint ott Sainznak és neki okosabban kell viselkedniük.

– A holnapi futam hosszú lesz, és az abroncsokra jobban kell majd vigyáznunk, mint ma. Szóval nem engedhetjük meg magunknak azt, amit ma megtettünk.

Ráadásul nem is csak a pilótákon múlik, hogy összecsaphatnak-e egymással, hiszen ez az istálló érdekeivel is ütközik.

– Természetesen nem mi vagyunk azok, akik döntenek, inkább Mattián (Binotto, a Ferrari csapatfőnöke – a szerk.) múlik ez – tette hozzá Leclerc.

Leclerc-rel ellentétben Sainz nem látott problémát abban, hogy szombaton Verstappen helyett egymással harcoltak.

– Jót csatáztunk Charles-lal a rajtnál, majd a következő négy-öt körben is. Sajnos nem sikerült elé kerülnöm a verseny végén, mert az abroncsaimra és az akkumulátorra is ügyelnem kellett. Szórakoztató futam volt – vélte a spanyol, aki szerint Verstappent nem tudták volna legyőzni akkor sem, ha nem csatáznak egymással.

Borítókép: Charles Leclerc (balra) és Carlos Sainz a sprint elején egymással volt elfoglalva (Fotó: AFP/Joe Klamar) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.