Ma eldől, megy vagy marad a kapitány a hazai kudarc után

A mai napon esedékes elnökségi ülésén értékeli a Magyar Vízilabda-szövetség férfiválogatottunk világbajnoki szereplését. Úgy tudjuk, nincs egységes álláspont, hogy Märcz Tamás szövetségi kapitányt leváltsák-e, vagy sem a kudarcként megélt hetedik helyezés után.

Magyar Nemzet
2022. 07. 18. 7:15
null
Budapest 20220701 Vizes VB Fina férfi vízilabda mérkőzés Magyarország - USA Foto Nemzeti Sport - Török Attila A képen: Marcz Tamás Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reméljük, a Magyar Vízilabda-szövetség mai elnökségi ülése már nem marad el. A zuhanyhíradó szerint a hazai rendezésű világbajnokság óta már kétszer nekirugaszkodott a testület, hogy értékelje a férfiválogatott szereplését, de végül mégsem hívták össze a tagokat. (Persze a női csapat teljesítménye is terítékre kerülhet, de az elismerésen, gratuláción felül ezzel nincs különösebb dolga a testületnek.)

A férfiak kudarcot jelentő hetedik helyezése mellett azonban nem lehet elmenni szó nélkül, egy vállrándítással. Miként lapunk is megírta, az 1986-os madridi kilencedik helyezés óta – ami az akkori szövetségi kapitány, Gyarmati Dezső állásába került – az idei a leggyengébb világbajnoki eredmény.

Kínálja magát az analógia, ha akkor a sportág legendájának távoznia kellett, akkor most nincs is miről beszélni, Märcz Tamás megbukott, le kell váltani, új szakvezetőt kell kinevezni.

Természetesen vannak más szempontok. Máris nyakunkon a Splitben augusztus 29-en kezdődő Európa-bajnokság. Märcz akár kaphatnak újabb esélyt a bizonyításra,

s legalább ilyen fontos szempont, hogy a budapesti fiaskó után szabad-e mást a mély vízbe dobni az újabb bukást kockáztatva, még sarkosabban, akad-e bárki, aki felelősséggel elvállalja a szétesés jeleit mutató válogatott felkészítését a kontinensviadalra.

Más lenne a helyzet, ha Märcz Tamás önként távozott volna, vagy legalábbis felajánlotta volna a lemondását, de nem tette meg ezt a gesztust, sőt rögtön a világbajnokság után felvázolta a terveit.

– Nekem kell vállalni a felelősséget mindenért, és tudom is az okokat, hogy miért nem sikerült számunkra ez a világbajnokság. Persze a vízilabda nem egy egyéni sportág, nem én vagyok csak a résztvevője, én csak próbálom mozgatni a szálakat, a többieknek is látniuk kell, miért nem sikerült ez most. Azt gondolom, ebben a tizenhárom játékosban benne volt a lehetősége annak, hogy megnyerjük a vb-t, de a keret kijelölésekor még nem lehetett látni, mi fog történni az úton, később pedig nem lehetett változtatni azon, hogy ki ugrik a medencébe. Látom, hogy mi a gond, hogyan kellene frissülni, min kellene dolgozni. Ha nem Budapesten van a világbajnokság, és van erre felhatalmazás, akkor biztos, hogy más összetételű, vagányabb csapatot alkottam volna – nyilatkozta akkor a Nemzeti Sportnak, hozzátéve már össze is írta annak a húsz játékosnak a nevét, akivel szándékozik megkezdeni a felkészülést a kontinensviadalra.

Szinte valamennyi szakember egyetért a kapitánnyal, bizony elhibázta a vb-keret kijelölését, hiba volt halogatni a fiatalítást a jó eredmény reményében. Ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek adott interjúban a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás, akit a vb alatt a FINA vízilabda-bizottságának elnökévé választottak, így fogalmazott:

– Magam is hallottam már arról, miszerint Tamás őrlődött, hogy már a világbajnokságra megfiatalítsa-e a csapatot, vagy várjon vele, s csak utána hozza meg ezt a döntést. Ezzel kapcsolatban azt is, hogy a sportág befolyásos személyiségeinek segíteniük kellett volna neki. Ám ha ez történik, Tamás joggal kifogásolta volna, hogy beleszólnak a munkájába. A szövetségi kapitánynak még vízilabdában sincs szüksége gyámokra, azért viseli ezt a megtisztelő tisztséget, hogy végső soron önállóan döntsön. Ennek megfelelően a felelősség is az övé.

Információnk szerint nincs egységes álláspont, az elnökségi tagok megosztottak a kérdésben. Valószínűleg azért is, mert Märcz Tamás egy súlyos válságból már kikecmergett. A 2018-as Eb-n a férfiválogatott csupán nyolcadik lett, amit a 2019-es vb-n negyedik hely, a 2020-as Eb-n arany-, a 2021-ben rendezett tokiói olimpián pedig bronzérem követett.

Nem láthatunk a tagok fejébe, de ha a kapitányt nem söpörte el a vb után hirtelen feltámadt harag szele, akkor akár kaphat újabb esélyt.

Borítókép: Märcz Tamás folytatná a munkáját (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.