Minden idők legsikeresebb magyar szereplése tizenegy aranyat hozott

Rögtön magyar aranyakkal indult, az éremtáblán álltunk a második helyen is, s jól végződött számunkra az egyesült államokbeli Birminghamben rendezett világjátékok. A nem olimpiai sportágak seregszemléjén az utolsó napon még lett két harmadik helyünk, a végelszámolásnál pedig 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal az éremtábla hatodik helyen végeztünk. Ez minden idők legsikeresebb magyar világjátékok-szereplése.

Magyar Nemzet
2022. 07. 18. 8:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 11. világjátékok utolsó versenynapján muaythaiban Sándorfi Ajsa és Spéth Norbert is dobogóra állhatott. Súlycsoportjában mindkét küzdősportos indulónk a bronzmeccsig verekedte el magát, és az utolsó összecsapásukat egyaránt mérkőzés nélkül nyerték meg, mert ellenfelük sérülés miatt nem állt ki ellenük. Megjegyzendő, hogy muaythaiban még soha nem volt magyar dobogós helyezés a világjátékokon, mi több, Spéth Norbert személyében először szerzett kvótát magyar versenyző ebben a sportágban, őt követte Sándorfi Ajsa. A 67 kilogrammos Spéth Norbert az eredményhirdetés után kiemelte: megtisztelőnek tartja, hogy ő lehetett az első a sportágban, aki magyarként világjátékok-kvótát szerzett.

– Az eredményemmel viszont nem vagyok elégedett, mert jó formában érkeztem Birminghambe, és úgy gondolom, hogy előrébb kellett volna végeznem – mondta a DVTK világbajnoki ezüstérmese, aki a döntőbe jutásért vívott meccsén vitatott bírói döntéssel kapott ki, és ezt még mindig nem emésztette meg.

Sándorfi Ajsa a női 60 kilogrammos kategóriában végzett harmadikként:

– Az elődöntő után csalódott voltam, de azóta mindent helyre raktam magamban. Ez az első évem a felnőttek között, kijutottam a világjátékokra, mi több, éremmel térek haza – összegzett Sándorfi Ajsa, aki az utolsó magyar éremszerző volt a világjátékokon.

Az elmúlt tíz nap záróakkordjaként látványos záróünnepséggel ért véget a nem olimpiai sportágak multisport eseménye, amelyen 112 ország több mint 3600 sportolója vett részt. Küldöttségünk 27 érmet gyűjtve 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal várakozáson felül teljesítve minden idők legsikeresebb magyar világjátékok-szereplését produkálta, és az éremtábla hatodik helyén végzett. Legeredményesebb versenyzőnk Senánszky Petra lett, aki uszonyosúszásban, valamint vízi életmentésben is indult, s három aranyat és két ezüstöt szerzett.

A legutóbbi, 2017-es wroclawi világjátékokon versenyzőink hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet gyűjtöttek be, eddig ez volt legjobb szereplésünk. 

Vargáné Andrejkó Edina csapatvezető így értékelte az elmúlt tíz napot:

– Mindenki erőn felül teljesített, és ez nem csupán a sportolókra értendő. Az orvosi stáb, a csapatiroda és a média team is sokat tett azért, hogy minden a lehető legjobban alakuljon. A huszonhét érem önmagáért beszél. A Nemzeti Versenysport Szövetség nevében mondhatom, hogy büszkék vagyunk versenyzőinkre, hiszen minden idők legjobb magyar világjátékok-szereplését produkálták, s az érmeseinken kívül több pontszerzőnk is volt.

A 2022-es világjátékokon az éremtábla élcsoportja:
1. Németország 24 arany, 7 ezüst, 16 bronz
2. Egyesült Államok 16 arany 18 ezüst 10 bronz
3. Ukrajna 16 arany, 12 ezüst, 17 bronz
4. Olaszország 13 arany, 24 ezüst, 12 bronz
5. Franciaország 11 arany, 15 ezüst, 16 bronz
6. Magyarország 11 arany, 7 ezüst, 9 bronz
7. Belgium 11 arany, 4 ezüst, 5 bronz
8. Japán 10 arany, 11 ezüst, 12 bronz

Az érmet szerzett magyar sportolók:
aranyérmesek:
Aerodance csoport – Farkas Balázs, Hajdú Kata, Lőcsei Zoltán, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Ökrös Janka, Simon Zsófia, Szőllősi Panna
Aerobik trió – Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs
Maratoni kajak – Kiszli Vanda, sprinttáv
Maratoni Kajak – Kiszli Vanda, klasszikus táv
Uszonyosúszás – Senánszky Petra, 50 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Senánszky Petra, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Holoda Péter, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Mozsár Alex, 400 méteres felszíni úszás
Vízi- és életmentés – Női 4x50 méteres akadályváltó (Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn és Ugrai Panna)
Vízi- és életmentés – Férfi 4x50 méteres akadályváltó (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás)
Vízi- és életmentés – Férfi 4x50 méteres vegyesváltó (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás)

ezüstérmesek:
Aerobik csoport – Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Szőllősi Panna, Lőcsei Zoltán
Aerobik vegyespáros – Bali Dániel, Mazács Fanni
Uszonyosúszás – Mozsár Alex, 200 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Varga Krisztina, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Női 4X100 méteres felszíni váltó (Suba Sára, Senánszky Petra, Károlyi Csilla, Varga Krisztina)
Karate ţ Tadissi Martial (67 kg)
Vízi- és életmentés – Női 4x50 méteres vegyesváltó (Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Ugrai Panna és Verrasztó Evelyn)

bronzérmesek:
Maratoni kajak – Csikós Zsóka, sprinttáv
Uszonyosúszás – Bukor Ádám, 200 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Bukor Ádám, 400 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Varga Krisztina, 50 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Károlyi Csilla, 200 méteres felszíni úszás
Ritmikus gimnasztika – Pigniczki Fanni, labda
Ritmikus gimnasztika – Pigniczki Fanni, karika
Muaythai – Spéth Norbert (67 kg)
Muaythai – Sándorfi Ajsa (60 kg)

A világjátékok szervezői még februárban bejelentették, hogy az eladott jegyekből származó bevételből támogatják az ukrán sportolókat. A záróünnepség előtti sajtótájékoztatón kiderült, hogy 54 ezer dollár gyűlt össze erre a célra. A sajtórendezvényen Szerhij Bubka, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke átvette és megköszönte támogatást jelképező óriási csekket. Az eseményen jelen volt Randall L. Woodfin, Birmingham polgármestere és José Perurena, a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) elnöke is.

Borítókép: a záróünnepségen már mindenki kiengedhette a gőzt (Forrás: Twitter/The World Games 2022 Birmingham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.