Szép új világ: vízhólyagos tenyér és látványos ugribugri

Megkezdődött a hányatott sorsú magyar sikersportág, az öttusa átalakítása. A június végén rendezett ankarai világkupadöntő után először bonyolítottak le olyan nemzetközi tesztversenyt, amelyen a lovaglást a népszerű televíziós show-műsorhoz, a Ninja Warriorhoz hasonló akadálypályával helyettesítették. A verseny egyetlen magyar indulója, Bárány Péter ötödikként ért célba, az Alba Fehérvár junior korú sportolója a helyszínen közölte a tapasztalatait a szervezőkkel.

2022. 07. 11. 7:15
Bárány Péter ötödik lett a juniorok versenyében Forrás: UIPM World Pentathlon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Schormann-nak lófóbiája van. A Nemzetközi Öttusaszövetség elnöke tavaly Budapesten jelentette be, hogy 2024-től új versenyszám váltja a lovaglást annak érdekében, hogy a sportág továbbra is szerepelhessen az olimpia programjában. 

Szintén ő kezdeményezte, hogy a június végi ankarai világkupadöntő után azonnal bontsák le a lovaglópályát, és annak a helyére építsék meg az akadálypályát. Az új „tusa” első hivatalos tesztversenyén a magyarokat az Alba Fehérvár junior korú öttusázója, Bárány Péter képviselte. A hazai szövetség helyszínen tartózkodó főtitkára, Gallai István magyarázatot adott a visszafogott magyar jelenlétre.
– A felnőtt versenyzőink a világbajnokságra készülnek, őket rövid távon nem érinti a sportág reformja, hiszen a párizsi játékokon még szerepel a lovaglás, addig a megszokott rendben készülnek a kerettagok – tájékoztatott a főtitkár. – A junior Európa-bajnokság egy időben volt a tesztversennyel, a legjobbjaink ott mérették meg magukat, az ifjúsági Európa-bajnokságra pedig a jövő héten kerül sor. A versenyzőink felkészülésébe nehezen lehetett volna beilleszteni az ankarai viadalt.
Bárány Péternek nem esett jól, hogy a lovaspályára telepítették az akadályokat, de kénytelen-kelletlen alkalmazkodott a körülményekhez.
– Magyar öttusázóként nehéz volt feldolgoznom, hogy éppen egy lovaspálya helyszínén rendeztek akadályversenyt, de nem azért utaztam Törökországba, hogy emiatt keseregjek – mesélte a fehérváriak tehetsége.

Az ankarai versenypálya:

Fotó: UIPM World Pentathlon


A 19 ország több mint száz versenyzőjét felvonultató mezőnyben Bárány az ötödik helyen végzett, a keze a mai napig vízhólyagos a megerőltetésektől. A Ninja Warriors televíziós show-műsorból ismert elemekkel, függeszkedéssel és kúszásokkal megspékelt akadályokat kellett teljesítenie.
– A szervezők nyitottak voltak a versenyzők véleményére. Gallai István főtitkár úrral együtt azzal érveltünk, hogy a komoly lábmunkát igénylő, kúszós, mászós feladatokat érdemes lenne megtartani. Ezek építenek az öttusázók már meglévő képességeire – mondta Bárány. Gallai megemlítette, hogy a japán közreműködők egyikével beszélve egyértelművé vált, hogy a show-műsorból ismert Ninja Warriors részéről örülnének, ha valamilyen hasonló akadályverseny – akár az öttusa részeként is – bekerülne az olimpia műsorába.
Decemberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az öttusa sorsáról. Klaus Schormann elnök szerint a sportág reformja nem egyszerűen arról szól, hogy az egyik számot egy másikra cserélik: az akadályverseny révén az öttusa tévébarát multisportággá válhat, amely a fiatalok és a kereskedelmi partnerek számára vonzóbb lesz. A decemberi döntésig három tesztversenyen, augusztusban Manilában, majd a szeptemberi ifjúsági és az októberi junior világbajnokságon alakulhat ki a lovaglást váltó végleges megoldás.
És ha minden Schormann tervei szerint halad, 2024 után a többi magyar versenyző is megtanulhat ugrabugrálni. 

Német láncreakció 

A tavaly rendezett tokiói olimpián a német Annika Schleu hihetetlen fölénnyel vezetett a női öttusázók egyéni versenyében, ám a lovaglással meggyűlt a baja. A lova, Saint Boy lebontotta a pályát, Schleu sírva mászott le a nyergéből, az edzője többször is megütötte a jószágot. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonnal kizárta a magáról megfeledkezett német szakembert. A versenyt a helyszínen követte Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa-szövetség (UIPM) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke. Tavaly novemberben az UIPM bejelentette, hogy a lovaglás kikerül a sportág programjából, decemberben pedig a NOB közölte, hogy veszélybe került az öttusa jelenléte a 2028-as Los Angeles-i játékokon, ha csak addig nem tesz lépéseket a UIPM a nézettség növelése érdekében. Schormann stábja nem sokat tétlenkedett: megállapodott a Nemzetközi Akadályversenysport Szövetséggel (FISO) a tesztpályák létrehozásáról, az első tesztversenyt egy – hónapok óta ilyen speciális pályán gyakorló – német sportoló nyerte, csak négy másodperccel maradt el az akadálypályás Európa-bajnok időeredményétől.

Fotó: Bárány Péter ötödik lett a juniorok versenyében (Fotó: UIPM World Pentathlon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.