Veretlen újonc fenyegetheti Djokovicsot Wimbledonban

A negyedik fordulóba jutott Wimbledonban Tim van Rijthoven. Bár a huszonöt éves holland játékos először szerepel Grand Slam-tornán, mégsem teljesen váratlan a menetelése. Következő ellenfele a címvédő Novak Djokovics lesz.

2022. 07. 02. 11:32
Tim van Rijthoven Wimbledon
TENNIS-GBR-WIMBLEDON Tim van Rijthoven Fotó: Europress/AFP/Adrian DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tim van Rijthovenről idén júniusig legfeljebb a nagyon elszánt teniszrajongók hallottak. A huszonöt éves holland teniszező egyetlen, hat évvel korábbi ATP Tour-meccsel a háta mögött kapott szabadkártyát a rosmaleni ATP 250-es tornára.

Ehhez képest Van Rijthoven hazai pályán egészen a döntőig menetelt, legyőzve a harmadik (Taylor Fritz) és a második kiemeltet (Félix Auger-Aliassime), majd a finálében lényegében lemosta a pályáról a világelső – akkor még második helyen jegyzett – Danyiil Medvegyevet.

A tornagyőzelem azért is volt fontos Van Rijthoven számára, mert ezzel meggyőzte a füves pályás eredményeket hagyományosan nagyra tartó wimbledoni szervezőket, hogy szabadkártyát adjanak neki a főtáblára. A ranglistás helyezése alapján a hollandnak selejtezőt kellett volna játszania, azzal pedig az év első két Grand Slam-tornáján sikertelenül próbálkozott. A Roland Garroson járt legközelebb a főtáblára jutáshoz, de a kvalifikáció utolsó fordulójában kikapott a felvidéki Gombos Norberttől.

Wimbledonban tehát debütálhatott GS-főtáblán Van Rijthoven, és ha már megkapta az esélyt, élt vele itt is. A negyedik fordulóig vezető úton ugyanúgy egyetlen játszmát veszített el, mint következő ellenfele, a címvédő Novak Djokovics.

Kívülről úgy tűnik, mintha ez egy tündérmese lenne, pedig valójában csak a kemény munka, az önbizalom és a pozitív hangulat eredménye

– fogalmazott harmadik fordulós, Nikoloz Baszilasvili elleni sikere után a holland játékos, aki azt azért elismerte, hogy az ATP-tornagyőzelme a semmiből jött, hiszen korábban még Challenger-versenyt sem nyert.

Annak hátterében, hogy Tim van Rijthoven csak ennyi idősen érte el az első kiemelkedő eredményét, egy makacs csuklósérülés áll, amely miatt a visszavonulás is megfordult a fejében. Most nagyon örülhet neki, hogy nem adta fel.

Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis

– A torna előtt úgy voltam vele, hogy az lenne az álom, ha játszhatnék Djokoviccsal, csodálatos, hogy ez megadatik nekem. De minden meccsnek úgy megyek neki, hogy van esélyem nyerni, ezúttal sem lesz másképp – hangsúlyozta Van Rijthoven, aki idén nyolc találkozó után is veretlen ATP Tour-szintű meccseken. 

Djokovics az elmúlt két fordulóban ugyan rendkívül sima győzelmeket aratott, de legutóbbi ellenfelével, a hozzá hasonlóan szerb Miomir Kecmanoviccsal ellentétben Tim van Rijthovent egyáltalán nem ismeri jól, de azt tudja róla, hogy nem ijed meg a nagy nevű ellenfelektől.

– Az akkor a világranglistán másodikként jegyzett Medvegyevet elég simán győzte le, nem hiszem, hogy a nyomás rossz hatással lenne rá. Egyébként sincs veszítenivalója. A nagy szervája, az egykezes fonákja, a remekül használt nyesések mind jól illeszkednek a füves pályás játékhoz – fogalmazott a szerb teniszező.

Borítókép: Tim van Rijthoven nyolc győzelmet ünnepelhetett egymás után (Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.