Nem kellett sokat várni az első magyar aranyra a kajak-kenu Eb-n

Már a második kajak-kenu döntőben magyar győzelem született az Európa-bajnokságon: Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter a K–2 1000 méteres versenyt nyerte meg Münchenben. Az arany mellett még egy ezüst- és két bronzérmet nyert a magyar válogatott a pénteki döntők során.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 19. 16:18
RENDESSY Eszter; KÕHALMI Emese
Multisport Eb - Kajak-kenu Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Otthon még csak előrejelzés, Münchenben már valóság: húsz fok, felhős, esős idő. Az itt lévő magyarok közül mégis a vízpartra siettek, ugyanis a kajak-kenu versenyeken érmek ünneplésében bíztak.

A pénteki programban öt finálé szerepelt, köztük két olyan számé (férfi K–4 1000 m, női K–2 1000 m), amelyet a két hete Kanadában lebonyolított világbajnokságon nem rendeztek meg.

Előbbiben a Mizsér Márk, Béke Kornél, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás összeállítású magyar egység az első fináléban meg is szerezte az első érmünket, a németek és a spanyolok mögött harmadikként ért célba a magyar hajó.

– Az utolsó métereken nagyon jöttek a szerbek, a célba érkezéskor úgy éreztem, meg is előztek minket. Rövid ideig bosszankodtam, aztán viszont még nagyobb volt az öröm, amikor kiderült, hogy mégis harmadikok lettünk, ez jó bemutatkozás felnőtt világversenyen – mondta az egység tizenkilenc éves vezérevezőse, Mizsér Márk.

Még jobb eredményt ért hozott a második finálé: Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter aranyérmet nyert Magyarországnak.

– Ha valaki tavasszal ezt mondja nekem, biztos, hogy kinevetem – felelte a boldog Rendessy Eszter, amikor a két hete egyesben nyert vb-ezüstjére és a mostani aranyra reagált. És ne felejtsük, az Európa-bajnokságnak messze még a vége…

A harmadik döntőben sem maradtunk érem nélkül: C–2 1000 méteren Adolf Balázs és Fejes Dániel bronzérmet nyert, míg C–1 500 méteren Balla Virág negyedik helyen ért célba, éppúgy, mint a világbajnokságon. – Nem vagyok elégedett, mert úgy számoltam, hogy az első kettőben leszek, hiszen a vb-n az ukrán mellett két Európán kívüli versenyző előzött meg. De ez a csalódást erőt és lendületet fog majd adni, amikor elkezdem a következő téli felkészülést – fogalmazott futama után Balla.

A versenynap utolsó döntőjében Varga Ádám szoros csatát vívott az aranyéremért a német Jacob Schopffal, ezt végül a hazaiak versenyzője nyerte, Vargának az ezüst jutott. – Évek óta minden korosztályban szoros csatákat vívunk. Az utolsó métereken többször változott, hogy melyikünk volt az élen. Örülök a második helynek is, ez a verseny is mutatja, hogy ott vagyok az élmezőnyben, jó, amit csinálok. Továbbra is az ezer egyest tartom a prioritásomnak, még ha a felnőttmezőnyben abban nem is tudok indulni, de legalább a szegedi U23-as vb-n meg tudom csinálni a saját kis ezres pályámat – mondta az ezüstéremmel a nyakában Varga Ádám.

Később rendeztek döntőket a para szakágban is, a VL2-es kategóriában Juhász Tamás aranyérmes lett.

Borítókép: Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.