Bajnokok Ligája: Egy félidő alatt lett az elsőből utolsó

A félidei állások alapján még a Sporting és a Marseille jutott volna tovább a D csoportból, ám a Tottenham és a Frankfurt is fordított idegenben, így az angol és a német csapat lesz érdekelt a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntők hétfői sorsolásán. A Bayern München megőrizte százszázalékos mérlegét, a Napoli viszont az utolsó fordulóban elveszítette azt.

Magyar Nemzet
2022. 11. 01. 23:02
Mehdi Taremi Porto Champions League
Mehdi Taremi Bajnokok Ligája Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Coelho
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Bajnokok Ligája-kiírás legkiélezetebb csoportja a D jelű négyes volt. Bár a Tottenham egy hete néhány percig továbbjutónak hihette magát , a VAR elvette potenciálisan győztes gólját. Az angolok még így is a csoport éléről várták az utolsó fordulót, de a Sporting, a Frankfurt és a Marseille is a továbbjutás reális esélyével léphetett pályára kedd este, mind a négy csapat saját kezében tartotta a sorsát.

A Tottenham agyrázkódás miatt elveszítette a franciaországi meccsen Szon Hung Mint, majd az első félidő hosszabbításában hátrányba került Marseille-ben: a sokkal aktívabb hazaiak megérdemelt gólját a kongói Chancel Mbemba fejelte, így az eltiltott vezetőedzőt, Antonio Contét nélkülöző londoniaknak változtatniuk kellett a második félidőre.

Ezt meg is tették, és a fejesre fejessel felelt a Spurs: a Barcelonától kölcsönvett Clément Lenglet ugrott magasra, és egyenlített. Höjbjerg a keresztlécet találta el, a Marseille két korábbi Arsenal-játékos, Alexis Sánchez és Saed Kolasinac lehetőségénél is közel járt a vezetés újbóli megszerzéséhez.

A másik meccsen Sporting a félidőben még vezetett a tavalyi El-győztes Frankfurt ellen, és a pillanatnyi állások alapján megnyerte volna a csoportot. A németek azonban fordítottak, így a portugálok 45 perc alatt az elsőről az utolsó helyre csúsztak a csoportban.

Amikor azonban a portugáliai meccs már véget ért, Pierre-Emile Höjbjerg utolsó pillanatos góljával a Sporting kapott egy vigaszdíjat az Európa-liga képében, míg a Tottenham megnyerte a csoportot.

Bajnokok Ligája, D csoport, utolsó forduló

Olympique Marseille–Tottenham Hotspur 1-2 (1-0), gól: Mbemba (47.), illetve Lenglet (54.), Höjbjerg (95.)
Sporting–Eintracht Frankfurt 1-2 (1-0), gól: Arthur Gomes (39.), ill. Kamada (62., 11-es), Kolo Muani (72.)

Végeredmény
1. Tottenham 11 pont
2. Frankfurt 10
3. Sporting 7
4. Marseille 6

A B csoportban a továbbjutók kiléte már korábban eldőlt, de a csoportelsőségért és az Európa-ligát érő harmadik helyért még küzdöttek a csapatok az utolsó játéknapon. A kiváló kezdése után a Club Brugge csak két pontot gyűjtött az utolsó három meccsén, a Porto az Atlético Madrid elleni győzelmével megelőzte az így is története első BL-egyenes kieséses meccsére készülő belga csapatot.

Ellenben a spanyol klubok válsága még mélyebb lett, hiszen a Barcelonával és a Sevillával ellentétben az Atlético még az El-ben sem folytathatja tavasszal, a harmadik helyen a madridiak elleni jobb egymás elleni mérlegének köszönhetően a Bayer Leverkusen végzett.

Bajnokok Ligája, B csoport, utolsó forduló

Porto–Atlético Madrid 2-1 (2-0), gól: Taremi (5.), Estaquio (24.), illetve Marcano (95., öngól)
Bayer Leverkusen–Club Brugge 0-0

Végeredmény
1. Porto 12 pont
2. Brugge 11
3. Leverkusen 5
4. Atlético 5  

Papíron az A csoportban is volt tétje az utolsó fordulónak, ám a Liverpoolnak legalább négy góllal kellett volna legyőznie a Napolit, hogy elvegye a csoportelsőséget az olaszoktól, míg a Rangersnek legalább hattal kellett volna nyernie az Ajax ellen, hogy magához ragadja az El-helyet.

Nem meglepő módon egyik sem teljesült, bár az angolok a hajrában szerzett két góllal legalább a három pontot megszerezték. A Napoli azonban ennek ellenére, a korábbi, Pool elleni 4-1-es hazai sikernek köszönhetően története során először nyerte meg BL-csoportját.

Bajnokok Ligája, A csoport, utolsó forduló

Liverpool–Napoli 2-0 (0-0), gól: Szalah (86.), Núnez (98.)
Glasgow Rangers–Ajax 1-3 (0-2), gól: Tavernier (86., 11-esből), illetve Berghuis (4.), Kudus (29.), Conceicao (89.)

Végeredmény
1. Napoli 15 pont
2. Liverpool 15
3. Ajax 6
4. Rangers 0

A C csoportban már végképp minden eldőlt az utolsó forduló előtt, a halálcsoportban a Barcelona vérzett el, a Bayern München pedig már biztos csoportelsőként fogadta a másik továbbjutó Intert. A katalánok a Plzen otthonában legalább hozták búcsúzóul a kötelező győzelmet, míg a Bayern egyedüli csapatként a százszázalékos teljesítménnyel zárta a csoportkört.

Bajnokok Ligája, C csoport, utolsó forduló

Bayern München–Internazionale 2-0 (1-0), gól: Pavard (32.), Choupo-Moting (72.)
Viktoria Plzen–FC Barcelona 2-4 (0-2), gól: Chory (50., 11-esből, 63.), illetve M. Alonso (6.), Ferran Torres (44., 54.), Torre (75.)

Végeredmény
1. Bayern 18 pont
2. Inter 10
3. Barcelona 7
4. Plzen 0

Borítókép: Mehdi Taremi és a Porto csoportgyőzelmet ünnepelhetett (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Coelho)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.