A hollandok vidáman és nagy önbizalommal készülnek Lionel Messire

A katari világbajnokság pénteken a negyeddöntőkkel folytatódik, este Hollandia mérkőzik meg Argentínával. A két csapat játszott már egymással igen fontos meccseket, ezúttal a hollandok a hangosabbak és a magabiztosabbak. Minden nyilatkozójuk szóba hozza Lionel Messit, azaz ők is tudják, hogy az ellenfél játéka nagyban függ a hétszeres aranylabdás zseni teljesítményétől. Louis van Gaal, Hollandia 71 éves szövetségi kapitánya szerint is kulcskérdés Messi semlegesítése, és még viccelődni is futotta a kedvéből.

2022. 12. 09. 10:16
null
Netherlands' coach Louis Van Gaal (L) and Netherlands' forward Memphis Depay (R) share a joke as they attend a press conference at the Qatar National Convention Center (QNCC) in Doha on December 8, 2022, on the eve of the Qatar 2022 World Cup quarter final football match between Argentina and Netherlands. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly a közös múlt, legalábbis emlékezetes. Nem keveset, negyvenkét évet kell visszarepülni az időben a legemlékezetesebbhez, amikor 1978-ban Argentína és Hollandia egy világbajnoki döntőben találkozott egymással. Ez volt az a torna, amelyen a rendező argentin állam, egész pontosan a uralmon lévő katonai junta számára elsősorban belpolitikai célokból roppant fontos volt a végső siker. Ez meg is lett úgy, hogy Mario Kempes a 38. percben vezetést szerzett, amit a sokat támadó hollandok a 82. percben Nick Nanninga révén kiegyenlítettek. A rendes játékidő végén Rob Rensenbrink közelről a kapufát találta el, és ez volt Hollandia utolsó esélye ezen a meccsen a világbajnoki címre, a hosszabbításban ugyanis az argentinok hengereltek, és Mario Kempes, valamint Beroni góljaival 3-1-re nyertek.

Bár a tét most nem a világbajnoki aranyérem, ezúttal is óriási. Hollandia négy éve nem jutott ki az oroszországi tornára, előtte viszont két vb-n is fajsúlyos csapattal szerepelt és ért el tiszteletre méltó eredményt: 2010-ben a döntő hosszabbításában kapott ki a spanyoloktól – ez volt az ország harmadik ezüstérme! –, négy évvel később pedig a bronzmeccsen a házigazda brazilokat legyőzve végzett a harmadik helyen. A hollandok úgy érzik, most újra itt a nagy lehetőség, fiatal, tehetséges csapatuk felérhet akár a csúcsra is, és derűlátásukat táplálja az a tény is, hogy a válogatottjuk a legutóbb a tavalyi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében kapott ki Budapesten, a Puskás Arénában szenvedett 2-0-ás vereséget Csehországtól. 

Azóta a csapat 19 mérkőzésen lépett pályára veretlenül, és ez valóban tiszteletet érdemlő sorozat. A 71 éves Louis van Gaal az egész mezőny talán legrutinosabb és kétségkívül legeredményesebb edzője, 

aki ráadásul Katarban tőle meglepő módon nem merev, karót nyelt ember benyomását kelti, felszabadultan, olykor viccelődve jelenik meg a nyilvánosság előtt, de persze az önbizalma is a régi. 

Utóbbi kiderül abból is, amit a csütörtöki sajtótájékoztatón a a holland válogatott kontrajátékát kritizálóknak válaszolt: 

– Állandóan a játékstílusunkról faggattok, de nem értitek meg, hogy sokkal nehezebb manapság támadófutballt játszani, mint húsz évvel ezelőtt. A futball fejlődött. A brazil válogatott majdnem ugyanazt csinálja, mint mi, annyiban más, hogy nekik rettentő technikás játékosaik vannak. Brazília a topfavorit, mi pedig egy ország vagyunk, amely képes lehet megnyerni a vb-t.

Ami pedig a humort illeti, néhány évtizede egész biztosan nem könnyedén reagált volna arra, amit az argentinok egyik támadója, Ángel di María mondott róla. Di Maria 2014 nyarán 75 millió euróért igazolt a Real Madridtól a Manchester United csapatához, azonban csak egy évet töltött a szigetországban, mert nem érezte jól magát Angliában és Louis van Gaallal sem jött ki, aki akkor a United edzője volt.

– A problémám Manchesterben az edző volt – mondta egy interjúban az argentin csatár. – Van Gaal volt a legrosszabb edzőm a karrieremben. Lőhettem gólokat vagy adhattam gólpasszokat, másnap azt hajtogatta, miket rontottam el. Nem tetszett neki, hogy a játékosok fontosabbak nála. Minden nap kötözködött velem. Volt olyan meccsünk, ahol 3-0-ra nyertünk, lőttem egy gólt és kiosztottam egy gólpasszt, mire másnap jött Van Gaal, és elkezdte mutogatni a videót a rossz passzaimról. Szeretném örökre elfelejteni ezt a korszakot. 

Poland v Argentina: Group C - FIFA World Cup Qatar 2022
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Louis van Gaal korábban vérig sértődött volna, most azonban csak mosolygott a sajtótájékoztatón, amelyen szembesítették egykori játékosának szavaival, és a mellette ülő Memphis Depayra mutatva ezt felelte: 

– A legrosszabb edzőnek nevezett, akivel dolga volt? Azon kevesek köz tartozik, akik ezt gondolják rólam. Igazán sajnálom, és szomorú dolognak tartom, hogy ezt mondta. Memphis Depaynak is el kellett viselnie Manchesterben, de most már olyan viszonyban vagyunk, hogy szájon csókoljuk egymást. Persze nem kell szó szerint érteni, csak azt akartam érzékeltetni, hogy ilyen is lehet az edző-játékos viszony – mondta Van Gaal, aki 2015 és 2016 között dolgozott együtt Depayjal a Manchester Unitednál.

Fotó: AFP

A legutóbb 2014-ben az elődöntőben futott össze a két csapat, akkor a vezette argentinok az elődöntőben gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel győzték le Hollandiát, aztán a fináléban hosszabbítás után kaptak ki a németektől. 

Argentína 36 meccses veretlenségi szériával érkezett Katarba, aligha hitte bárki is, hogy ezt a sorozatot az első csoportmeccsen Szaúd-Arábia megszakítja…

A válogatott kétséget kizáróan függ Messi teljesítményétől, aki pályafutása huszonnegyedik vb-mérkőzésére készül, ezzel egy találkozóra közelítené meg az örökrangsort vezető német Lothar Matthäust. A hétszeres aranylabdás zsenit aligha a német klasszis izgatja, számára sokkal fontosabb, hogy ez az utolsó lehetősége világbajnoki aranyérmet nyerni, és ha nem jön be, akkor a legszebb álmáról kell lemondania.

Fotó: AFP

Lionel Messi a vezér, ám amint a hollandok csapatkapitánya, kiemelte: a csapata nem ellene, hanem Argentína ellen lép pályára.

mellett az elmúlt évtizedek egyik legjobb játékosa a világon. Ő vezeti Argentínát, mindannyian tudjuk, hogy mire képes, ugyanakkor több jó játékos is van a csapatukban, aki a különbséget jelentheti, akikre oda kell figyelni, és mi ezt is fogjuk tenni – fejtette ki a holland védelem oszlopos tagja. Elárulta: minden eshetőségre, így a tizenegyespárbajra is felkészültek.

Ennek viszont ellentmond az, amit Louis van Gaal nyilatkozott a FIFA honlapjának:

– Természetesen most is Messire készülünk leginkább, minden csapatban a kreatív játékosok okozhatják a legtöbb galibát –  árulta el a Fifa.com-nak adott interjúban Louis van Gaal, aki a 2014-es mérkőzéshez hasonlóan most is szövetségi kapitányként irányítja a holland együttest. – Nyolc évvel ezelőtt Brazíliában tökéletesen hatástalanítottuk, alig ért labdába. Egyértelműen miénk volt a jobb csapat, a tizenegyespárbajban mégis elbuktunk.

A másik kispadon jóval fiatalabb szövetségi kapitány ül, a 44 éves Lionel Scaloni 2018 óta vezeti az Albicelestét, tavaly Copa América-sikerig jutott a válogatottal. Ő is megtartotta az ilyenkor szokásos sajtótájékozatóját, erről a Magyar Nemzet szerdán este részletesen beszámolt.

 

A mérkőzés 20 órakor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti. A győztes a legjobb négy között a Horvátország–Brazília párharc továbbjutójával találkozik.

Borítókép: Louis van Gaal és Memphis Depay jó hangulatú sajtótájékoztatót tartott (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.