Miután lemondott róla, Carlsen visszaült a sakkvilág trónjára

Magnus Carlsen 2014 és 2019 után harmadszorra is megnyerte a rapid sakkvilágbajnokságot. A norvég világelső – aki november elején lemondott a klasszikus vb-címről – egy pillanatra ugyan megingott a 13 fordulós tornán, de végül megérdemelten győzött. Carlsen ismét bizonyította, hogy felveszi a versenyt a feltörekvő fiatal kiválóságokkal. Rapport Richárd immár román színekben a nyolcadik helyen végzett.

Magyar Nemzet
2022. 12. 28. 15:22
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen Forrás: Fotó: Yoshua Arias
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként megírtuk, Magnus Carlsen félpontos előnnyel kezdte meg a harmadik napot, az utolsó négy fordulót a rapid sakk vb-n (15 perc + lépésenként 10 másodperc bónusz gondolkodási idő). Először legyőzte a sorban mögötte következő, csupán 18 éves német Vincent Keymert, Lékó Péter roppant tehetséges tanítványát, s már-már győztesnek kiálthattuk ki. A 11. fordulóban azonban utolérte a sakkvakság. Teljesen döntetlen színezetű állásban – két-két vezér, bástya és huszár – inkább ő játszhatott győzelemre sötétettel Artyemijev ellen, hiszen az orosz nagymester jelentős időhátrányban volt, ám Carlsen tett egy óvatlan lépést (25…He4), s világos következő lépése (f4) után a huszár védhetetlenné, az állás tarthatatlanná vált, a világelső néhány húzás után kapitulált.

Carlsen ezután világossal remizett egyik korábbi kihívója, az amerikai Caruana ellen. Az utolsó forduló előtt négyes holtverseny állt elő az élen Carlsen, Keymer, Artyemijev és az indiai Erigaisi között. A versenykiírás alapján azonos pontszámmal nem dőlhetett el a világbajnoki cím, az első kettő ráadást játszott volna a végső sikerért. Egy éve éppen az okozta Carlsen vesztét, hogy bár négyes holtverseny volt az élen, a Bucholz-pontok alapján harmadikként ő nem került be a playoffba.

Idén nem állt elő ez a helyzet. Carlsen világossal lerohanta és kiütötte az indiai Maghsoodloo-t, a másik három sakkozó azonban nem tudott nyerni. Sőt, Artyemijev és Erigaisi túlfeszítette a húrt és kikapott. Kyemernek akadtak nyerési esélyei, de a francia Vachier-Lagrave jól védekezett, kihúzta a partit remire, amivel egyúttal Carlsennek is kikaparta a gesztenyét.

Miután lemondott a klasszikus világbajnoki címről, Magnus Carlsen a rapid műfajban visszaült a trónra, 2014 és 2019 után harmadszorra győzött.

jól hajrázott, kilenc pontot szerzett a 13 fordulóban, így holtversenyben befutott a 4–8. helyre, az úgynevezett Bucholz-pontok alapján (összesítik az ellenfelek pontszámát) hivatalosan a nyolcadik helyen végzett.

Ezzel nem ért véget a szokásos év végi sakk seregszemle, a világ legjobbjai csütörtökön és pénteken a villám műfajban (három perc + lépésenként két másodperc bónusz) is összecsapnak 21 fordulós viadalon.

Sakk rapid világbajnokság, a végeredmény:

1. Magnus Carlsen 10 pont
2. Vincent Keymer 9½
3. Fabiano Caruana 9½
4. Danyil Dubov  9
5. Arjun Erigaisi 9
6. Vlagyimir Fedoszejev 9
7. Vlagyiszlav Artyemijev 9
8. Rapport Richárd 9.

Borítókép: Magnus Carlsen ismét örülhet (Fotó: FIDE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.