„Életem végéig kísérteni fog” – videó a halálos gázolásról a Dakar-ralin

Szomorú esemény árnyékolta be a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali keddi versenynapját. A kamionosok között az összetettben élen álló Ales Loprais a kilencedik szakaszon elütött egy idős nézőt, aki a kórházba szállítás közben, a helikopterben elhunyt. A jelenetről felvétel is készült. Ez alapján Ales Loprais megalapozottan védekezik azzal, hogy nem látta a dűne mögött álló nézőt, így nem is észlelte a gázolást.

Magyar Nemzet
2023. 01. 11. 12:24
null
Vörös-tenger partja, 2023. január 1. A kamionosok mezõnyében versenyzõ cseh Ales Loprais a Szaúd-Arábiában rendezett Dakar-rali elsõ hosszú versenynapján, 2023. január 1-jén a tengerparti táborból induló és oda visszaérkezõ 234 kilométeres szakaszán. MTI/EPA/Dakar-rali sajtócsapata/Leon Jansen Fotó: Leon Jansen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a szervezők még csak annyit közöltek, hogy a Dakar-rali kilencedik szakaszán az egyik versenyző elütött egy olasz nézőt, akit helikopterrel kórházba szállítottak, ám útközben elhunyt. Később kiderült, a kamionosok között az összetettben élen álló Ales Loprais gázolta el az idős, 69 éves férfit. A jelenetről ő maga osztott meg felvételt a Facebook-oldalán.

A videó is arról árulkodik, Ales Loprais valóban nem láthatta a nézőt a dűne mögött. Ő maga azt állítja, nem is érzékelte a gázolást, ezért hajtott tovább. A felvétel alapján hihetünk neki. Ales Loprais az alábbi sajnálkozó nyilatkozatot posztolta:

– Nagyon rossz hírem van, amit akkor közöltek velem, amikor visszatértem a kilencedik szakaszról. Már az ágyban feküdtünk, amikor a Dakar felügyelői megmutattak egy videót a versenyről, amely szerint véletlenül elütöttünk egy férfit, aki egy dűne mögött éppen a feleségét fotózta. Az illető megsérült, hányingert és szédülést érzett a következő két-három órában, majd kórházba szállítás közben szívinfarktust kapott. Egy emberi élet ért véget miattam, még ha közvetve is, de én vezettem. Be kell vallanom, hogy sem én, sem a legénységem nem észlelte az ütközést. A férfi olasz volt, de a közlemény nem hozta nyilvánosságra a nevét. Egy 69 éves férfi, aki azért jött, hogy megnézze a Dakart, és sajnos a dűne mögött volt. Sajnos egyikünk sem vette észre őt. Őszinte részvétemet szeretném kifejezni családjának és barátainak. Nagyon sajnálom a balesetet, életem végéig kísérteni fog.

Carlos Sainz kiesett

Az autósoknál Carlos Sainz és Lucas Cruz felborult a rajt után öt kilométerrel, emiatt az Audi csapat párosa feladni kényszerült a viadalt.

Idősebb Carlos Sainz – a Formula–1-ből jól ismert versenyző édesapja – négyszeres Dakar-győztesként idén is esélyesként állt rajthoz, ám a verseny során több nehézség sújtotta, s már 30 órás hátrányba került. A spanyol párosnak nem szegte kedvét a rossz eredmény, ám a pechsorozat nem ért véget, a kilencedik szakasz elején felborult az autójuk. Carlos Sainz mellkasi fájdalmakra panaszkodott, ezért a szervezők megpróbálták kórházba szállítani. Sainz az orvosi stáb kíséretében még felszállt a helikopterre, ám félúton meggondolta magát, és arra kérte a forgószárnyas pilótáját, forduljon vissza. A 60 esztendős versenyző úgy határozott, inkább a társával marad a baleset helyszínén, és megvárja az Audi csapatának segítségét, hogy az időveszteség ellenére mégis megpróbálják befejezni a szaúdi versenyt.

Az orvosok eleget tettek a kérésének, a helikopter visszafordult, mindhiába. Néhány óra múlva Sainz a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be: az autó olyan súlyosan megrongálódott, hogy kénytelenek feladni a versenyt.

A kilencedik szakaszt végül az autósoknál a Sebastien Loeb, Fabian Lurquin kettős nyerte, összetettben változatlanul a négyszeres győztes katari Nasszer al-Attijah vezet.

A motorosoknál az argentin Luciano Benavides nyerte a keddi szakaszt, összetettben pedig továbbra is az amerikai Skyler Howes (Husqvarna) vezet, de előnye mindössze három másodpercre csökkent a keddi napon előtte másodikként végző ausztrál Toby Price-szal szemben.

A Scaniával versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió 14. lett a kamionosok mezőnyében, a kategória összetettjében pedig a 16. pozíciót foglalja el.

Szerdán a Harad és Sajbah közötti etap vár a mezőnyre, a 624 kilométerből 114 kilométer lesz a mért szakasz. A résztvevőknek a prológgal együtt csaknem 5000 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesíteniük a jövő vasárnapi célba érkezésig. A viadal teljes távja az összekötő szakaszokkal együtt több mint 8500 kilométer.

Az összetett állása

Autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 34:19:20 óra
2. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:21:57 óra hátrány
3. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive Hunter) 1:43:08 ó h.

Motorosok:
1. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 33:55:57 óra
2. Toby Price (ausztrál, KTM) 3 másodperc hátrány
3. Kevin Benavides (argentin, KTM) 5:09 perc h.

Borítókép: Ales Loprais Praga márkájú kamionja (Fotó:MTI/EPA/Dakar-rali sajtócsapata/Leon Jansen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.