Íme 2022 legszebb góljai, Mbappét is jelölték a Puskás-díjra

Kylian Mbappé és Richarlison mellett három női játékos is bekerült az év góljának járó Puskás-díj jelöltjei közé – a 11-es listát csütörtökön tette közzé a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 12. 18:15
Argentina V France: Final - FIFA World Cup Qatar 2022
(10) MBAPPE Kylian of team France celebrate after score second goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Final match between Argentina and France at Lusail Stadium on December 18, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Ayman Aref/NurPhoto) (Photo by Ayman Aref / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelöltek közül a szervezet honlapján szavazók választják ki a három legszebb gólt, majd egy szakmai testület dönt a győztesről.

A francia válogatott ásza, Mbappé a katari világbajnokság döntőjében szerzett második találatával került be a legjobbak közé, míg a brazil a szerbek elleni, akrobatikus mozdulattal, félfordulattal elért góljával pályázik.

A listán szerepel még az olasz Mario Balotelli, a francia Théo Hernández és Dimitri Payet, az U23-as találkozón eredményes ausztrál Alou Kuol, az argentin Francisco González Metilli és a lengyel Marcin Oleksy. A nőket a francia Amandine Henry, az angol Alessia Russo és a spanyol Salma Paralluelo képviseli.

Az internetes szavazás már el is indult, február 3-ig lehet voksolni. A FIFA február elején hozza nyilvánosságra a legjobb hármat, majd a díjat február 27-én adják át.

A 2022-es jelöltek

Mario Balotelli (Adana Demirspor–Göztepe, 2022. május 22.)
Amandine Henry (Barcelona–Olympique Lyon, 2022. május 21.)
Théo Hernandez (Milan–Atalanta, 2022. május 15.)
Alou Kuol (Irak U23–Ausztrália U23, 2022. június 4.)
Kylian Mbappé (Argentína–Franciaország, 2022. december 18.)
Francisco González Metilli (Central Cordóba–Rosario Central, 2022. augusztus 1.)
Marcin Oleksy (Warta Poznan–Stal Rzeszow, 2022. november 6.)
Salma Paralluelo (Barcelona–Villarreal, 2022. április 2.)
Richarlison (Brazília–Szerbia, 2022. november 24.)
Alessia Russo (Anglia–Svédország, 2022. július 26.)
Dimitri Payet (Olympique Marseille–PAOK, 2022. április 7.)

A jelöltek neveire kattintva megtekinthetik a gólokat.

 

Messi a legjobbak között, Ronaldo nem

A Puskás-díj jelöltjei mellett hét másik kategóriában is nyilvánosságra hozta csütörtökön a 2022 legjobbja elismerésre eséllyel pályázókat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A férfiak 14-es listáján ott van a katari világbajnokságon az argentinokat győzelemre vezető, s a torna legjobbjának megválasztott argentin és a döntőben mesterhármast szerző, gólkirály francia is, a portugál neve azonban nem szerepel a 14-es listán. Utóbbi játékos 2016-ban és 2017-ben is legjobb lett a FIFA-nál, majd a következő három évben szerepelt a legjobb három között.

Tavaly és tavalyelőtt a lengyel lett a legjobb a nemzetközi szövetségnél, a Bayern Münchentől a Barcelonához szerződött csatár most is ott van a jelöltek között. A friss világbajnok argentin válogatottból Messin kívül csak szerepel a listán, amelyen csupán négy olyan játékos van, aki nem volt ott a vb-n. Az egyik ilyen, az aranylabdás rajta kívül különböző okokból és Mohamed Szalah sem lépett pályára Katarban. A jelöltek között van még Asraf Hakimi, és Vinicius Junior.

Az edzők között öten pályáznak az Év Legjobbja címre, köztük van a vb-győztes argentin Lionel Scaloni és a marokkóiakat nagy meglepetésre a vb-elődöntőig vezető Valid Regragui.

A női játékosoknál is 14-es a lista, a női edzőknél pedig hat jelölt közül kerül majd ki a győztes, s mindkét nemnél a kapusokra is külön lehet voksolni, emellett egy szurkolói díj is gazdára talál.

A szavazásban hagyományosan a válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai, valamint újságírók vesznek részt, a szurkolók pedig február 3-ig szavazhatnak a FIFA honlapján.

A FIFA február elején hozza nyilvánosságra a kategóriánkénti legjobb hármat, majd a díjat február 27-én, Párizsban adják át.

Borítókép: Kylian Mbappé gólöröme a katari világbajnokság döntőjében (Fotó: AFP/Nurphoto/Ayman Aref)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.