Népharagot váltottak ki hazájukban a brazil futball legendái

Kedden Santosban örök nyugalomra helyezték Pelét, a labdarúgás történetének egyetlen háromszoros világbajnokát. Nagyjából kétszázezren rótták le a tiszteletüket a 82 éves korában elhunyt Fekete Gyöngyszem előtt, de a tömegből több ismert szereplő is hiányzott, amit a brazil szurkolók nem néztek jó szemmel.

Magyar Nemzet
2023. 01. 05. 14:35
FBL-FIFA-PLAYER-AWARD-PELE-KAKA
Brazil's football player Kaka (L) smiles as he receives the trophy of FIFA Player of the Year from compatriot football legend Pele during the FIFA World Player Gala 2007 award ceremony 17 December 2007 in Zurich. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 29-én hunyt el a labdarúgás történetének egyik legnagyobb klasszisa, a háromszoros világbajnok Pelé, azaz Edson Arantes do Nascimento. A legendás játékost nagyjából kétszázezren kísérték utolsó útjára szülővárosában, Santosban, viszont a brazil futball hősei közül többen nem vettek részt a keddi búcsúztatáson. A szurkolók ezt nem nézték jó szemmel, elvárták volna, hogy a Santos egykori labdarúgói közül és Giovanni lerója a tiszteletét, valamint Zicót, Romariót, Ronaldót, Kakát és Ronaldinhót is szívesen látták volna a tömegben, de egyikük sem volt ott.

A közösségi médiafelületeiken persze mindannyian megemlékeztek a Fekete Gyöngyszemről, de ezeket a bejegyzéseket azóta ellepték a felháborodott drukkerek hozzászólásai. A 2002-ben világbajnoki címet nyert csapat középpályását, Kakát azért kritizálták, mert decemberben éppen ő panaszkodott a brazilokra, mivel meglátása szerint nem becsülik meg eléggé a hazájuk hőseit. Neymar azzal próbálta védeni magát, miután kihagyta a temetést, hogy klubja, a Paris Saint-Germain nem engedte, hogy hazautazzon. 

Egy brazil újságíró, José Luiz Datena szerint a szélső csak mellébeszélt

– Ha Neymar el akarna jönni, képes lenne rá. Már sokszor volt rá példa, hogy nyomást helyezett a klubra, hogy elérje, amit szeretne. Most miért nem tudja megbeszélni a vezetőséggel, hogy idejöhessen elbúcsúzni Pelétől? A brazil futball számára ez igenis fontos lett volna.

Előkerült Neymarról egy videó is, amely tanúsága szerint a szomorú esemény idején bulizott. A Pelétől való búcsúposztja alá ehhez hasonló kommentek érkeztek: „Könnyű ezeket a szavakat leírni, mégsem jöttél el a temetésre, az apádat küldted el magad helyett.”

 

Cafú magyarázkodása sem nyerte el a szurkolók tetszését.

– Nagyon sajnáltam, de nem tudtam részt venni Pelé temetésén, mert a munkám miatt a föld másik felén voltam. Csak szerda reggel voltak repülőjáratok Brazíliába, szóval későn értem volna haza. Változtat ez azon, miképpen tekintek Pelére, vagy ő mit jelent a futballnak? Egyáltalán nem! – fogalmazott a visszavonult védő.

Az Egyesült Államokban élő Rivaldo így indokolta, hogy miért hagyta ki a búcsúztatást: – Még ha Brazíliában lettem volna, talán akkor sem megyek el a temetésre. Nem szeretem ilyenkor leróni a tiszteletem, ugyanakkor elfogadom, hogy vannak, akik így tesznek. Többször is találkoztam Pelével, így volt rá alkalmam, hogy akkor tisztelegjek előtte, amikor még élt.

A szurkolókat az is dühítette, hogy a brazil élvonalban szereplő Flamengo futballklub akkor mutatta be új edzőjét, Vitor Pereirát a nagyközönségnek, amikor a temetési menet végighaladt Santos városának utcáin.

 

Borítókép: Kaká (balra) és Pelé 2007-ben (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.