Tehéntrágyában robotolt, ma világbajnok – Michael Smith története

Két elveszített döntő után Michael Smith győzött, és megszerezte a dartsvilágbajnoki címet a Michael van Gerwen ellen aratott sikerrel. Egy biciklibaleset után mankóra támaszkodva dobta élete első 180-asát, amiből a fináléban huszonkettőt mutatott be, és a vb első kilencnyilasát is megdobta. Michael Smith sokáig nem készült profi dartsjátékosnak, egy szarvasmarhatelepen tehéntrágyában robotolt, és újszülött borjakkal hadakozott. Az év első világbajnokaként felért a csúcsra, s mintegy 227 millió forintot vihet haza.

2023. 01. 04. 9:26
Forrás: Twitter / PDS Darts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Smith, miután 7-4-re legyőzte Michael van Gerwent a dartsvilágbajnokság döntőjében, egyből a családjához szaladt, puszit nyomott a felesége és két gyermeke arcára. Aztán a világbajnoknak járó méretes trófeának is adott egy csókot, hiszen megküzdött a megszerzéséért, a harmadik nekifutásra emelhette a magasba – korábban Van Gerwen (2019) és Peter Wright (2022) ellen elveszítette a finálét.

Michael Smith darts világbajnokság
Michael Smith kilencnyilast is dobott a vb-döntőben Fotó: Twitter/PDC Darts

Hiába a várva várt siker, Smith a győzelem után is szívhez szólóan emberi maradt, amikor így nyilatkozott: – Nem a világbajnoki cím életem csúcspontja, hanem a két gyermekem, akik itt ülnek. Még egy második világbajnoki elsőség sem múlhatná őket felül.

Smith felesége, Dagmara, aki regionális szinten maga is dartsozott, korábban is mindig feltűnt a meccsei alatt, a vb-döntőben viszont a 2014-ben született Michael Jr és a 2017-ben világra jött Kasper is a helyszínen szorított apa sikeréért. – Néha csak nézem az arcukat, és arra gondolok, hogy ha megszerzem a trófeát, még jobban felragyognak majd – mondta Smith még a döntő előtt.

Az örök vesztes fantasztikus teljesítménye

Aztán Van Gerwen ellen élete játékát nyújtotta, amelynek egyik csúcspontja a második szettben dobott kilencnyilasa volt, a ritka bravúr neki sikerült először a vb-n, döntőben pedig 2011 óta nem volt példa hasonlóra.

De egyáltalán nem ez volt Smith sikerének az egyetlen kulcsa, ugyanis lényegében az összes fontos mutatóban felülmúlta a háromszoros világbajnok holland ellenfelét. Smith kiemelkedő, 100,87-s átlagot nyújtott a döntőben (MVG: 99,58), huszonkét 180-ast dobott (MVG: 15), 47,3 százalékos hatékonysággal kiszállózott (MVG: 38,5 százalék), három 100 fölötti kiszállója volt, 141-ről, 130-ról és 106-ról (MVG-nek csak kettő).

A 32 éves Michael Smith korábban az örök vesztesként volt elkönyvelve a dartsvilágban, hiszen novemberig pályafutása mind a nyolc premier döntőjét – köztük az említett két vb-finálét – elveszítette, aztán közvetlenül a vb előtt megnyerte a Grand Slam of Dartsot, amivel megtört a jég, a világbajnoki cím elhódítása után pedig már ő vezeti a világranglistát is.

Mankóra támaszkodva dobta az első 180-ast

Smith nem készült mindig profi dartsjátékosnak. A merseyside-i kisvárosban, St. Helenben 1990-ben született újdonsült világbajnok tinédzserkorában kezdett dobálni, mígnem biciklibalesetet szenvedett úton az iskolába, s eltörte a csípőjét. 15 éves volt akkor, és négy hónapig mankót kellett használnia, ami nem tartotta vissza a gyakorlástól – ebben az időszakban dobta élete első 180-asát.

Hogy a dartsból éljen meg, sokáig csak álom maradt, aminél földhöz ragadottabb tervei voltak. Ennek jeléül elkezdett egy asztalostanfolyamot, ám egy vizsgájáról ellógott, hogy részt vegyen egy dartsversenyen, amit utólag élete legjobb döntésének nevezett, ugyanis rendre megnyerte a helyi versenyeket, 2009-ben pedig már bemutatkozott egy major viadalon, a UK Openen, amelyen az első fordulóban 6-5-re kikapott Dave Ladley ellen.

Michael Smith tehéntrágyában is taposott

Innen még rögös út vezetett az elitbe kerülésig, aminek során Smith egy szarvasmarhatelepen is robotolt – itt kapta a dartsban használt becenevét, a Bully Boyt.

– Littleborough-ban dolgoztam egy szarvasmarhatelepen és szerettem azt a munkát, bár nem volt könnyű és hosszabb távon nem szerettem volna ebből megélni – mesélte Smith néhány éve. – Itt lettem Bully Boy, aminek semmi köze a dartshoz. Amikor a tehenek megellettek, a farm tulajdonosa, aki egyébként azelőtt a nagynéném kocsmájában volt kidobó, az újszülött borjak megjelölésével bízott meg. 35 percig tapostam a tehéntrágyában, a borjak nem szerették a dolgot, az egyiknek az orrában voltak az ujjaim, a hátán volt, a lábai a levegőben. A farmtulaj emiatt nevezett el Bully Boynak.

Ma már nem kell a trágyában robotolnia, a világbajnoki cím megszerzésével félmillió fontos, mintegy 227 millió forintos pénzdíjra tett szert. Korábban Smith arról is beszélt, hogy a dartsban megkeresett pénzét ingatlanokba fekteti, melyek között azért egy farm is található.

Borítókép: Michael Smith megnyerte a világbajnokságot Michael van Gerwen ellen (Fotó: Twitter/PDC Darts)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.