Alcaraz beérheti, de a szabályok Djokovics rekordját segítik

Érdekes helyzet állhat elő a férfi teniszezők világranglistáján. Ha Carlos Alcaraz megnyeri a Rio de Janeiróban zajló ATP 500-as versenyt, akkor 6980 pontja lesz a világranglistán, éppen annyi, amennyi a héten nem versenyző Novak Djokovics neve mellett is áll. A szabályok azonban a szerbnek kedveznek, aki így biztosan megdönti Steffi Graf rekordját.

2023. 02. 21. 15:14
Novak Djokovics
Melbourne, 2023. január 29. A szerb Novak Djokovic ünnepel, miután három szettben legyõzte a görög Sztefanosz Cicipaszt az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében Melbourne-ben 2023. január 29-én. Djokovic 22. Grand Slam-trófeájával utolérte az örökrangsor élén Rafael Nadalt, és január 30-tól újra világelsõ lesz. (Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross) Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es évet a tizenkilenc éves Carlos Alcaraz zárta a férfi teniszezők világranglistájának élén. A fiatal spanyol azonban sérülése miatt nem tudta megvédeni pozícióját, tehetetlenül nézte, ahogy Novak Djokovics megnyeri az Australian Opent, s ezzel visszaveszi a vezetést az ATP-rangsorban.

Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz az első helyre tör (Fotó: Getty Images/Marcelo Endelli)

Djokovics a melbourne-i tornagyőzelme óta nem versenyzett, jövő héten Dubajban ragad majd ütőt. Az évad első két mesterversenyét, az Indian Wells-i és a miami versenyt azonban minden bizonnyal kihagyja, ugyanis koronavírus elleni oltás hiányában továbbra sem utazhat be az Egyesült Államokba.

Miközben Djokovics pihent, Alcaraz múlt héten visszatért, sőt a trófeáig menetelt Buenos Airesben. Ezen a héten ismét dél-amerikai salakpályás versenyen, Rio de Janeiróban lép pályára, ahol szintén egyértelmű esélyes az ATP 500-as besoroláshoz képest gyengének mondható mezőnyben. (Az ATP mögötti szám azt jelenti, hogy ennyi ranglistaponttal gazdagodik a torna győztese – a legrangosabb versenyeken, a Grand Slameken 2000 pont jár a végső sikerért.)

Ha Alcaraz megszerzi a riói trófeát, akkor 6980 pontja lesz a jövő hétfői világranglistán, éppen annyi, mint Djokovicsnak.

A pontazonosság azonban nem jelent holtversenyt, az ATP-nek több szabálya is van annak eldöntésére, hogy ilyenkor ki számít világelsőnek. S mivel Djokovics pontszámának nagyobb részét (5820-5090) adják a legnagyobb versenyek – ide tartozik a négy Grand Slam-torna, az év végi világbajnokság és a monte-carlói kivételével a mesterversenyek –, biztos, hogy a jövő héten is a szerb klasszis áll majd a rangsor élén.

Ez pedig azt jelenti, hogy Novak Djokovics csúcsot dönt: 378. hetét kezdi majd meg a rangsor élén, azaz maga mögött hagyja a 377-ig jutott Steffi Grafot. A férfiak között már régóta a szerb tartja a rekordot, itt Roger Federer 310 héttel áll a második helyen.

Tegyük hozzá, Alcaraz és Djokovics összevetésében inkább ez a leosztás az igazságos, hiszen ha a szerb kapott volna pontokat a tavalyi wimbledoni tornagyőzelméért, akkor sokkal nagyobb lenne az előnye a rangsor élén.

Mikor csaphat össze Alcaraz és Djokovics?

A spanyol és a szerb kiválóság egyelőre csak számháborút vív egymással, a pályán még jó néhány hétig nem fognak találkozni. Alcaraz márciusban megelőzheti Djokovicsot a ranglistán, ám nem lesz egyszerű dolga: a szerb tavaly sem utazhatott el a két amerikai helyszínre, így nem fog csökkenni a pontszáma a következő hetekben, Alcaraznak viszont Indian Wellsben elődöntőt, Miamiban tornagyőzelmet kell védenie.

Alcaraz és a nála tizenhat évvel idősebb Djokovics a pályán eddig csak egyszer néztek farkasszemet egymással, a tavalyi madridi salakpályás mesterversenyen. Akkor Alcaraz elképesztő csatában, döntő szett tie breakben nyert. A versenynaptáruk megszokott kialakítását figyelembe véve idén is a spanyol főváros adhat legkorábban, május elején otthont a generációk közti csatának.

De ha az áprilisban kezdődő salakszezonra gondolunk, akkor érdemes figyelni Rafael Nadal visszatérésére is, aki addig várhatóan nem játszik versenyen az Australian Openen elszenvedett sérülése miatt.

Borítókép: Novak Djokovics újabb csúcsot ünnepelhet (Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.