Egy lengyel amputált lábú futballista nyerte a Puskás-díjat

A FIFA The Best díjátadó gálán adták át 2022 legszebb góljának a díját. Ezúttal különleges gólhoz és futballistához ment a díj, a lengyel amputált lábú Marcin Oleksy kapta, az olasz legendától, Alesandro del Pierótól vehette át a díjat.

Magyar Nemzet
2023. 02. 27. 22:01
null
Párizs, 2023. február 27. Az amputált lábú lengyel Marcin Oleksy, a Warta Poznan játékosa, miután átvette az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Puskás Ferenc-díjat (angol nevén FIFA Puskás Award) 2009-ben alapította a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Puskás Ferenc emlékére. A díjat minden évben a legszebb gólt szerző játékos kapja. Joseph Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét. Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban osztotta meg elképzeléseit a Nemzeti Sport futballrovatának akkori munkatársával, jelenlegi főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel.

 

Az elképzelésből 2009 decemberében lett valóság, amikor a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a trófeát az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Azóta már magyar játékos, Zsóri Dániel is elnyerte a díjat.  Noha az első kiírásban a legalacsonyabb szint, ami szóba jöhetett, a nemzeti első osztály volt, azóta ez alakult, és manapság már bajnoki osztályra, nemre, illetve életkorra való tekintet nélkül bárki bekerülhet. Az elmúlt években ifjúsági gól is bekerült a legjobbak közé, most pedig egy olyan, amelyet az amputált lábúak bajnokságában szereztek.

És a győztes éppen ez a gól lett, Marcin Oleksynak vehette át a díjat Alessandro del Pierótól. Oleksyt egy 2010-es útépítés közben elütötte egy autó, s kerekesszékbe került, amputáltként viszont lengyel válogatottságig jutott. Lengyelországban az amputált lábú futballistáknak saját bajnokságuk van – egy ilyen mérkőzésen született Oleksy Puskás-díjas találata is. A nyertes így köszönte meg az elismerést: – Köszönöm a futball családjának, hogy segített a legnehezebb pillanatokban, segítettek, hogy megmutassam: ilyen gólt tudok szerezni.

Borítókép: Marcin Oleksy az első fogyatékkal élő futballista, aki Puskás-díjat kapott (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.