Eltiltanák nagy kedvencüket, ezzel ütnének egyet az oroszokon

Egy nappal a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) beadványát követően a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) is a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyében.

Magyar Nemzet
2023. 02. 22. 20:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ISU a WADA-hoz hasonlóan azért fordult a CAS-hoz, mert az Orosz Doppingellenes Ügynökség január közepén azzal zárta le a 2021 végén pozitív doppingmintát adó Kamila Valijeva ügyét, hogy nem volt vétkes vagy gondatlan.

A WADA kedden azt kérte a CAS-tól, hogy négy évre tiltsa el a korcsolyázót és fossza meg a pekingi téli olimpián szerzett aranyérmétől. Az ISU fellebbezésében annyit írt, hogy a CAS saját belátására bízza az eltiltás mértékét. Azt azonban az ügynökséghez hasonlóan kéri, hogy az eltiltás mellett töröljék Valijeva valamennyi eredményét, amit 2021. december 25. után ért el.

AZ ISU egyértelműen abban hisz, hogy a fiatal sportolókat meg kell védeni a doppingtól, ám ez nem azt jelenti, hogy a vétkes fiatalok mentesüljenek az eltiltás alól – közölte szerdán a nemzetközi sportági szövetség.

 

A 16 éves Valijeva tavaly februárban aranyérmet nyert az orosz csapattal a pekingi olimpián, majd egyéniben negyedik lett, miután a két verseny között kiderült, csaknem két hónappal korábbi doppingmintája pozitív eredményt hozott. A CAS – többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében – jóváhagyta az Európa-bajnok Valijeva szereplését, ugyanakkor a NOB nem tartott éremátadó ceremóniát abban a számban, amelyben Valijeva is dobogóra állhatott.

Az ügy megítélését bonyolította, hogy Valijeva kiskorúként követett el doppingvétséget, ezért jogilag nem lehetett felelősségre vonni. Azzal védekezett, hogy a nagypapája gyógyszeres poharát hörpintette fel. A versenyzőt a csapattal elért aranyérem után meghurcolták, egyéniben rontott, ezért lett csak negyedik. Oroszországban természetesen áldozatként tekintettek rá.

Valijeva esete a McLaren jelentésben bizonyított állami szintű orosz doppingolás miatt is vált neuralgikussá. Az ukrajnai háború kirobbanása az orosz sportolók helyzetét tovább súlyosbította.

 

A botrány következtében a nemzetközi sportági szövetség tavaly júniusban úgy határozott: fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimum korhatárt a felnőtt versenyeken. A döntés szerint a 2023/24-es idényben 16, a 2024/25-ösben pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak.

Fotó: Kamila Valijeva hibázott, de ez nem csupán az ő személyes ügye (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.