Megtizedelve hozta a legjobbját és győzött a magyar válogatott

Rengeteg rossz előjellel érkezett el a magyar férfi kosárlabda-válogatott az utolsó világbajnoki selejtezőjéhez. A matematikai esélyt lehetetlen lett volna végrehajtani, de hatpontos győzelemmel megelőzhettük a bosnyákokat, ám a csapat hat meghatározó játékosát is nélkülözte. A magyar együttes azonban nagyszerűen kosárlabdázva 87-77-re nyert, és ezzel elérte az eredeti célját.

2023. 02. 26. 21:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegény embert tényleg az ág is húzza. A magyar férfiválogatott már csütörtökön Litvániában is nélkülözte öt alapemberét, és ez a szám tegnapra hatra nőtt. Hanga Ádámot a Real Madrid nem engedte el, Vojvoda Dávid nemzetközi játékengedélyét a FIBA felfüggesztette, Rosco Allen nem tudott hazajönni Japánból, Filipovity Márkó sérült, Perl Zoltán megbetegedett, és szombaton már Golomán György is belázasodott. Így Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány tizenkettő helyett csupán tíz játékost nevezhetett Szombathelyen az utolsó világbajnoki selejtezőre Bosznia-Hercegovina ellen.

 

A litvánoktól elszenvedett vereség után egyértelmű helyzetbe került a magyar válogatott: ha Montenegró otthon kikap Csehországtól, mi pedig 41 ponttal megverjük a bosnyákokat, akkor megvan a csoport harmadik helye és a világbajnoki részvétel – ez azonban még a teljes csapattal is elképzelhetetlen lenne. Így a cél az lehetett, hogy legalább hat ponttal nyerjen a csapat, mert akkor a negyedik helyen zár a csoportban, aminek később, az Eb-selejtezők sorsolásánál lehet jelentősége.

Fotó: Fiba.com

A bosnyákok nagyon belekezdtek, John Roberson például négy triplát is dobott gyorsan, de a magyar válogatott tartotta a lépést, elsősorban a palánk alól és kívülről is eredményes Eilingfeld János révén. A második negyedben Somogyi Ádám három, Benke Szilárd egy hárompontosával és remek védekezéssel sikerült elhúzni 41-30-ra is, és sokáig maradt is hasonló a különbség. Nem sokkal a szünet előtt a vendégszurkolók szektorából görögtűz repült be a hazai nézők közé, emiatt néhány percig állt a játék. 

Fotó: Fiba.com

A második félidő 46-37-es magyar vezetéssel kezdődött, és az volt a kérdés, hogy a kevesebb magyar játékos mennyire bírja végig erővel. A bosnyákok egy 9-1-es rohanással feljöttek két pontra, hazai részről sokáig minden dobás lejött a gyűrűről. Az ellenfél szigorított a védekezésén, de sikerült visszaszerezni a ritmust, és bár egyszer kiegyenlített, majd vezetett is egy ponttal, ez csak átmeneti siker volt számára, 

mert mindig akadt valaki a magyar együttesben, aki triplával vagy szép betöréssel előbbre lökte a szekeret. Óriási csata dúlt minden egyes labdáért, és a harmadik negyed 63-60-nal ért véget. Az utolsó játékrészben sokáig nem változott a helyzet, de az utolsó két és fél percben a bosnyákok gyors személyi hibákkal tördelték a játékot, ám a magyarok szerencsére jól dobták a büntetőket, és nem zökkentek ki. 

A megtizedelt magyar válogatott higgadtan kosárlabdázva egyensúlyozta ki a vendégek fizikai erőfölényét, a legutolsó percben is jól szedte a védő lepattanókat, és meglett a legalább hatpontos diadal, 87-77-re győzött. Ezzel a csoda, tehát a világbajnoki részvétel nem lett meg, de az áhított negyedik hely igen, és a csapatnak ezért jár az elismerés. A legeredményesebb Benke Szilárd volt 19 ponttal, Eilingsfeld János 18, Somogyi Ádám 17, Váradi Benedek 13 pontig jutott. 

Világbajnoki selejtező, 3. kör, 12. (utolsó forduló), K csoport: Magyarország–Bosznia-Hercegovina 87-77 (19-23, 27-14, 17-23, 24-17), Franciaország–Litvánia 70-63, Montenegró–Csehország 88-70, a csoport végeredménye: 1. Franciaország 22, 2. Litvánia 21, 3. Montenegró 19, 4. Magyarország 18, 5. Bosznia-Hercegovina 18, 6. Csehország 15.

Borítókép: Eilingsfeld János a magyar válogatott vezéregyénisége volt (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.