Alonso nyeri az időmérőt? Válaszolt a spanyol

Fernando Alonso élvezi, hogy végre jót autót vezet, Max Verstappen megoldást keres a pénteki furcsaságokra, Lewis Hamilton pedig úgy látja, a Mercedes idén rosszabb, mint tavaly volt. A főszereplők nyilatkozataiból szemezgettünk a Formula–1-es idénynyitó bahreini versenyhétvége első napja után.

Magyar Nemzet
2023. 03. 04. 9:54
F1 Bahrain Grand Prix Previews Fernando Alonso
Fernando Alonso of Aston Martin Aramco during the press conference ahead of the Formula 1 Bahrain Grand Prix at Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrain on March 2, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idénykezdet előtti egyetlen kollektív teszten mindenkit meghökkentett az Aston Martin teljesítménye. Aztán a pilóták többsége a tavaly a konstruktőrök között a tízből holtversenyben hatodik helyen végzett csapatot a Red Bull legfőbb üldözői között kezdte emlegetni.

Habár a teszteredmények nem mindig mérvadóak, a szezon első szabadedzésein történtek is arra utalnak, hogy az Aston Martin nagyon eltalált valamit. Lance Stroll gyógyulóban lévő csuklóval is mindkét bahreini gyakorláson a hatodik lett, kétszeres világbajnok csapattársa, Fernando Alonso délelőtt a két Red Bull közé befurakodva a második leggyorsabb időt autózta, délután pedig az élre repítette az autót!

A spanyol pilóta bízott benne, hogy a brit alakulatot belátható időn belül az élmenők között lehet emlegetni, de arra aligha számított, hogy csapatváltása után az Aston Martint azonnal az élre repítheti. Persze Alonso a részsikert követően igyekezett lehűteni a kedélyeket, és kérdésre válaszolva elmondta, nem lesz csalódott, ha a szezonnyitó bahreini futamon nem az övé lesz az első rajtkocka.

– Őszintén szólva nem gondolkodtam még ezen. Azt sem tudom pontosan, hogy milyen helyezés lenne jó nekünk – vallotta be a veterán versenyző. – A teszt után arra számítottunk, hogy a kvalifikáció harmadik szakaszába juthatunk mindkét autóval, aztán pedig az első versenyeken igyekszünk annyi pontot szerezni, amennyit csak tudunk, közben pedig nem hibázni. Nagyon könnyű hibákat elkövetni, de feltehetően megesik majd velünk, talán velem is. Szóval két lábbal a földön kell járnunk. A célkitűzésünknek annak kell lennie, hogy a bajnoki címért harcoljunk – de csak hosszú távon. Nem gondolom, hogy ez már idén bekövetkezne.

 

A 41 éves Alonso hozzátette, élvezi az új autó vezetését, de nem tudja, hogy jelenleg hol tartanak a vetélytársakhoz képest.

– Természetesen remek érzéssel tölt el a köridők látványa, és élvezem a vezetést is. De minden relatív. Én jól érzem magam az autómban, de ha három-négy autó is gyorsabb lesz nálam, az már nem lesz annyira jó érzés. Hamarosan kiderül, valójában hol állunk, de mindenképp büszkének kell lennünk az előrelépésre, amit megtettünk – fogalmazott az Aston Martin pilótája.

 

Verstappen furcsa péntekje

A címvédő Max Verstappennek (Red Bull) pénteken egy második és harmadik hely jutott. A kétszeres világbajnok holland nem érezte olyan jó magát az autójában, mint ahogy az idény előtti tesztnapok során.

– Nehezen indult a napunk, az első szabadedzés különösen rossz volt, nem találtuk az egyensúlyt. Ez furcsa volt, mert a tesztelés során szinte minden működött, amit kipróbáltunk. Előfordult, hogy valami nem ment flottul, de ennyire sosem lőttünk mellé. Szóval néhány dologra magyarázatot kell találnunk – fedte fel Verstappen, aki némieg a második szabadedzésen is küszködött, de a Red Bull mutatott tempójával elégedett volt. – Meg kell találnom a ritmust és ráérezni, hogyan kell vezetnem az autót. Ha jól érzem magam a kocsiban, és úgy tudom nyomni, ahogyan szeretném, akkor nagyon gyorsak leszünk.

 

Hamilton elkeseredett

tavaly teljesítette a legrosszabb idényét, amióta 2013-ban a Mercedeshez igazolt. Sokat elégedetlenkedett, a szezon első felében folyamatosan az autójára panaszkodott. Nem jó hír a Mercedes rajongóinak, hogy a hétszeres világbajnok szerint a mostani autója még rosszabb, mint a 2022-es, és a Red Bullhoz képest egy másodperc a lemaradása.

– Talán már a tesztelés során is sejtettük ezt, de ma bebizonyosodott, hogy nagy a lemaradásunk. Rossz úton járunk, így keményen kell dolgoznunk a folytatásban is, hogy rátaláljunk a jóra. Reményteljesnek kell maradnom, tavaly rengeteget fejlődtünk, de a lemaradásunk nem volt akkora, mint most. Változtatunk majd néhány dolgon, de csak ezredeket lépünk velük előre, nem fogunk hirtelen egy másodpercet javulni – sajnálkozott a brit, aki az erőviszonyokat a következőképpen látja: 

– Azt gondoltam, hogy a Ferrari a második. A hosszú etapokon közel vagyunk hozzájuk, de úgy tűnik, hogy valójában az Aston Martin a második. A miénk így a harmadik, negyedik hely lehet. Szóval nagyjából ott tartunk, ahol tavaly, de talán még rosszabb is a helyzetünk az akkorinál.

Borítókép: Fernando Alonso jó hangulatban válaszolt az újságírói kérdésekre (Fotó: AFP/NURPHOTO/Jakub Porzycki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.