Nagy lehetőséget szalasztott el hazai pályán a Fradi

Szépített a Budapest Jégkorong Akadémia az FTC elleni párharcban a magyar bázisú jégkorongbajnokság, az Erste-liga elődöntőjében. Kangyal Balázs együttese hosszabbításban 4-3-re nyert vendégként, a Tüskecsarnokban, összesítésben a Fradi 2-1-re vezet. Csütörtökön máris következik a negyedik mérkőzés. A másik ágon a Gyergyó–Brassó csata szintén csütörtökön 1-1-ről folytatódik.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 19:54
null
Fotó: Orloci Zsuzsanna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közhely, hogy a rájátszásban bármi megtörténhet. Jégkorongban legfrissebben erre a Budapest Jégkorong Akadémia–FTC párharc szolgáltat példát a magyar bázisú bajnokságban, az Erste-liga elődöntőjében. Az alapszakaszban a BJA mind a négyszer megverte a Fradit, méghozzá nem is kicsit, mindannyiszor négy góllal, sorrendben 5-1-re, 4-0-ra, majd kétszer ismét 5-1-re. A BJA meg is nyerte az alapszakaszt, az FTC csak ötödikként zárta az előcsatározásokat.

A negyeddöntő eredményei már azt sejtették, az elődöntőben a BJA már korántsem lesz ekkora fölényben. Kangyal Balázs csapata ugyan összesítésben 4-0-lal kisöpörte a kis Fehérvárt, a FEHA19-et, de kétszer is csupán hosszabbításban győzött. Az FTC pedig javuló formát mutatva 4-2-re múlta felül az előcsatározásokat a harmadik helyen záró, tehát a papírforma alapján esélyesebb DVTK-t.

Ezzel együtt arra senki sem számított, hogy az elődöntő első két mérkőzését a Fradi idegenben, Káposztásmegyeren egyaránt behúzza. Pedig így történt. Fodor Szabolcs együttese először 5-2-re (úgy, hogy már 5-0-ra vezetett), másodszor pedig 1-0-ra győzött, úgy, hogy mindkét meccsen a BJA ütött többször kapura. Ebből szinte egyenesen következik, hogy az FTC elsősorban a kapusának köszönhetően nyert mindkétszer, s bizony Arany Gergely a két mérkőzést együttvéve 97,4 százalékos hatékonysággal őrizte a ketrecét, ami kiemelkedő adat, 90 százalék fölött már jónak mondható a kapusok teljesítménye.

 

A zöld-fehérek támadásban is egyre jobbak, pedig addigi legjobbjuk, Aku Kestilä – a finn csatár az idényben 40 mérkőzésen 23 gólt és 11 gólpasszt jegyzett – a DVTK elleni hatodik felvonásban súlyos sérülést szenvedett, légbuborék keletkezett a tüdejében, amit a köznyelvben légmellnek mondanak. Az FTC éppen a BJA elleni harmadik meccs napján közölte jó hírként, hogy Kestilä elhagyhatta a kórházat.

S lám, ilyen a kapussors, szerdán a BJA Arany Gergely hibájából szerzett vezetést a 7. percben. A vendégek ugyan emberelőnyben támadtak, ám a lett Galoha lövése bizony védhető volt, a korong Aranyról csorgott a hálóba. A második harmad elején ismét Galoha volt eredményes, 2-0-ra elhúzott tehát a BJA. Két percen belül válaszolt az FTC, majd Galoha harmadszor is betalált (1-3). Persze nem adta fel az FTC, a honosított finn csatár, Kulmala még a középső játékrészben egy gólra faragta a hátrányt, majd a 43. percben a DVTK elleni, hosszabbításos hatodik találkozó hőse, Turbucz a csapatkapitány önzetlen passzából egyenlített.

Több gól nem esett, 3-3 után következett a hosszabbítás, az Erste-ligában is érvényes szabály szerint változatlanul öt az öt elleni létszámban, az első gólig, ugyanakkor időkorlátozás nélkül. Az FTC kezdte jobban a ráadást, mégis a BJA nyerte a meccset. Arany Gergely előbb bravúrral védett egy lövést, de az ezt megelőző szabálytalanság miatt emberelőnybe kerültek a vendégek. Vorobjov volt a fór hőse, előbb erőszakosan bevitte a korongot a támadóharmadba, majd ravaszul passzolt középre, a korong egy fradista lábáról vágódott védhetetlenül a hálóba. 4-3-ra nyert tehát a BJA, és összesítésben feljött 2-1-re. Csütörtökön máris következik a negyedik meccs.

Nagy lehetőséget szalasztott el az FTC, hiszen összesítésben 3-0-ról már aligha lett volna visszaút, Fodor Szabolcs vezetőedző összességében mégsem nyilatkozott csalódottan. 

– Többet támadtunk, jól is játszottunk, a végén hátrányba kerültünk, ez döntött. Az egész meccset tekintve is többször voltunk emberhátrányban, én nem éreztem, hogy többet szabálytalankodtunk volna, majd vissza kell nézni a meccset. A vereség ellenére büszke vagyok a srácokra, keményen, nagyot küzdve, Fradi-szívvel játszottak. Ezt kell folytatni a negyedik mérkőzésen is – értékelt Fodor Szabolcs az M4 Sportnak.

Nagy Krisztián, a BJA csatára azt mondta, úgy érezte, a meccset eldöntő gól előtt az ő ütőjén is megpattant a korong, s persze örül a szépítésnek.

A másik ágon a Gyergyó–Brassó erdélyi párharc a két gyergyószentmiklósi mérkőzés után 1-1-re áll, csütörtökön ott tehát a harmadik összecsapás következik Brassóban.

Borítókép: Háromszor is mattolták a fradisták Kornakker Dánielt, de ez is kevés volt (Fotó: Erste-liga)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.