Verstappen: Úgy éreztem, mintha elvesztettem volna az egyik tüdőmet

Van értelme a tét nélküli körözgetésnek? A Formula–1 elnöke, Stefano Domenicali szerint nincs, a mérnökök viszont aligha értenek egyet ezzel a véleménnyel. A jövőben megváltozhat a versenyhétvégék menetrendje, most Ausztráliában mindenesetre még nem kell újításokra számítani. Max Verstappen élre törésére annál inkább. A kétszeres világbajnokot az előző futamon betegsége hátráltatta, de reményei szerint ezúttal már ereje teljében versenyez.

2023. 03. 31. 6:10
VERSTAPPEN, Max
Szahír, 2023. március 2. Max Verstappen, a Red Bull holland címvédõje egy sajtóértekezleten a szahíri pályán 2023. március 2-án, három nappal a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Bahreini Nagydíja elõtt. MTI/AP/Frank Augstein Fotó: Frank Augstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi napokban Stefano Domenicali egyik kijelentése szolgáltatta a legfőbb témát a Formula–1 berkein belül. Az F1 elnöke azt találta mondani, hogy ki nem állhatja a szabadedzéseket, és meglátása szerint ezzel nincs egyedül, mivel a szurkolók sem kedvelik a tét nélküli körözést, amely – a megfelelő beállítások megtalálásának érdekében – csak a mérnököknek fontos. 

Ezt követően az a pletyka járta, hogy Domenicali teljes egészében megszabadulna a három szabadedzéstől, de természetesen nem eszik ilyen forrón a kását. A száguldó cirkusz vezetése azóta jelezte, hogy a jövőben előfordulhatnak változások a versenyhétvégék lebonyolításában, esetleg valamilyen módon megjutalmazzák majd a gyakorlások legjobbjait. 

Ha csak a pilótákon múlna, George Russell (Mercedes), Pierre Gasly (Alpine), de még az újonc Logan Sargeant (Williams) is szívesen megszabadulna egy, sőt akár két edzéstől is, mivel a rendelkezésükre álló három óra feleslegesen sok. Annak ellenére is, hogy az idény során más alkalommal nincs idejük kipróbálni az új fejlesztéseket.

 

Verstappent megviselte a betegsége

A hétvégén Ausztráliában még persze minden a megszokott kerékvágásban zajlik. Ugyanakkor a címvédő és világbajnoki éllovas (Red Bull) sem bánja, hogy a következő hetekben a szokottnál kevesebbet kell autóba ülnie. Kína visszalépése miatt ugyanis az ausztrál versenyhétvége után hosszú szünet következik, legközelebb csak április végén, Azerbajdzsánban bőgnek fel a motorok. Verstappen két hete Szaúd-Arábiába gyomorrontása után érkezett, és mint elmondta, a betegség nagyon megviselte.

– Általában örülök, ha egy futam után azonnal újabb verseny következik. Így néhány hete még azt mondtam volna, hogy nem várom a szünetet, de aztán nagyon beteg lettem, és azóta csak küszködtem, az utolsó futamon különösképp. Úgyhogy a szünet most talán jól jön, hogy csúcsformába kerüljek – ismerte el a holland pilóta. 

– Sokáig nem akartam elhinni, hogy beteg vagyok, pedig alig tudtam lábra állni otthon. Úgy éreztem, mintha hiányzott volna az egyik tüdőm. Mire versenyezni kellett, azt hittem, hogy már rendbe jöttem, de miután futottam egy gyors kört az első edzésen, utána két további körig tartott, míg újra normálisan tudtam lélegezni. Tehát a betegségem hatással volt a teljesítményemre, fizikailag korlátozva voltam, ami frusztráló, főleg, hogy ez az első versenyek egyike volt. 

Verstappen Ausztráliában a sajtó munkatársainak elárulta, már jobban érzi magát.

– Sokat dolgoztam magamon, és úgy látom, hogy sokat fejlődtem. Azt hiszem, hogy ezen a versenyen nem lesznek problémáim. Dzsiddában mintha összeesküdtek volna ellenem a dolgok. Egyébként is nehéz pályáról van szó, és ha nem érzed jól magad, akkor még inkább megvisel a futam. Sajnos néha megfertőződnek az emberek ilyen-olyan vírusokkal. Remélhetőleg az idény további részében már rendben leszek – bizakodott a kétszeres világbajnok.

 

 

Csak az üldözők egyike boldog

A riválisok számára természetesen nem jó hír, hogy a gyengélkedő és hátulról rajtoló Verstappent sem tudták maguk mögött tartani Szaúd-Arábiában – egyedül csapattársának, Sergio Péreznek sikerült. A tavalyi győztes Charles Leclerc (Ferrari) a hétvégén Ausztráliában sem reménykedik csodákban, George Russell szerint a Mercedesnek pedig már az is hatalmas eredmény lenne, ha ismét a negyedik helyen végezne valamelyik versenyzőjük. 

Az idény topcsapatainak pilótái közül Verstappen és Pérez mellett eddig kizárólag Fernando Alonso (Aston Martin) állt dobogóra. A zöldek a fellegekben járnak az eredmények láttán.

– Jelenleg elmondhatatlanul boldogok vagyunk, hogy így teljesít az autónk – árulta el Alonso. – Jobban szerepeltünk eddig, mint amire számítottunk. A dzsiddai eredményünk kellemes meglepetés volt, úgyhogy Melbourne-be is magabiztosan érkeztünk meg. A folytatásban sokat fognak változni az autók, meglátjuk, hogy akkor képesek leszünk-e tartani a tempót.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 3.30, 2. szabadedzés 7.00
Szombat: 3. szabadedzés 3.30, időmérő 7.00
Vasárnap: Ausztrál Nagydíj 7.00

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.