Visszanyalt a fagyi: ezeket a nyilatkozatokat már bánhatja Ten Hag

Az angol élvonalban szereplő Manchester United labdarúgócsapatát irányító Erik ten Hag tett korábban néhány elhamarkodott nyilatkozatot, ami utólag, a vasárnapi, Liverpoolban elszenvedett 7-0-s kiütés tükrében megmosolyogtatóan hat.

Magyar Nemzet
2023. 03. 06. 8:23
Erik ten Hag
Manchester United's Dutch manager Erik ten Hag makes notes during the English Premier League football match between Liverpool and Manchester United at Anfield in Liverpool, north west England on March 5, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool egészen elképesztő győzelmet aratott vasárnap este: 7-0-ra elintézte a Manchester Unitedet.

A Vörös Ördögök önbizalomtól duzzadva érkeztek meg az Anfieldre, hiszen a csapat Erik ten Hag irányítása alatt már-már a régi fényében ragyog. Több mint hat év után trófeát szerzett, a Premier League-ben a harmadik helyen tanyázik, és további két sorozatban is versenyben van a végső győzelemért. A vereségek pedig általában elkerülik az MU-t.

Ten Hag korábbi nyilatkozatai is magabiztosságot tükröztek. Nemcsak a mostanit, hanem októberben a City elleni városi rangadót is úgy vezette fel, amit már alighanem bán. Akkoriban a holland menedzser arra utalt, hogy az angolt futballt az elmúlt években uraló két sztárcsapat ideje már leáldozóban van.

– Mindkettőt, a Manchester Cityt és a Liverpoolt is csodálom. De meglátják, ennek az érának is vége szakad – fogalmazott a United edzője.

A kijelentésével nehéz vitatkozni, azonban talán kicsit elhamarkodott volt. A City ezek után 6-3-ra, a Liverpool pedig 7-0-ra ütötte ki a csapatát…

Arról nem is beszélve, hogy az Anfield „erejét” is lebecsülte Ten Hag. Az évek során rengeteg játékos kiemelte, hogy a Vörösök szentélyében pokoli játszani, a tréner viszont úgy vélekedett ez is csak egy olyan stadion, mint a többi.

– Nekem semmi különbséget nem jelent ott játszani. A pálya ugyanakkora mindenhol, három játékvezető van, kiegészítve egy negyedikkel. A labda gömb alakú, és levegő van benne, nem? – elmélkedett.

Nem állítjuk, hogy „a tizenkettedik játékos” döntött vasárnap, a liverpooli szurkolók mindenesetre az utolsó pillanatig űzték előre az övéiket. Talán ennek volt az eredménye, hogy Jürgen Klopp együttese a hatalmas előny birtokában sem kapcsolt takaréklángra, helyette végig rohamozott, és Roberto Firmino csak a 88. percben állította be a 7-0-s végeredményt.

 

 

Ten Hag: Nem végezték el a munkájukat

Augusztusban, amikor az MU 4-0-ra kikapott a Brentford otthonában, Erik ten Hag azzal büntette a tanítványait – és a beszámolók szerint saját magát is –, hogy kimerítő, tizennégy kilométeres futóedzésre küldte őket. Ezek után a liverpooli 7-0-t követően 24,5 kilométernyi robogás lehetne a válasz, de az 53 éves szakember most nem tervez hasonló büntetést.

– Úgy látom, hogy hatalmas különbség volt a két meccs között, Brenfordban már az első félidőt követően négygólos hátrányban voltunk. Ma mi voltunk a jobb csapat az első félidőben, veszélyesebb helyzeteket alakítottunk ki, két egy az egy elleni szituációnk is volt a kapusukkal. Náluk nem volt szó ilyesmiről. Egy hibát követtünk el, azt kihasználva gólt szereztek. De meccsben voltunk, úgyhogy nagy meglepetést jelentett, hogy a szünet után milyen gyorsan elveszítettük a kontrollt.

Ten Hag ezután összefoglalta, mi okozta csapata összeomlását: – Dühítő volt annak módja, ahogy megszerezték a második gólt. A harmadik egy kontratámadásból született. Akkor amatőrök módjára viselkedtünk, nem tértünk vissza védekezni. Ilyen hozzáállással a 3-0 elveszített meccsnek számít. A csapatnak össze kellett volna tartania, de nem tette. Ez meglepett, mert sosem láttam ilyesmit a csapatomtól. Ezek nem mi vagyunk, ez nem a Manchester United.

A játékosaim képtelenek voltak megbirkózni a helyzettel. Nem végezték el a munkájukat – panaszkodott.

 

Klopp: Megmutattuk, hogy még itt vagyunk

A Liverpoolt az idény során már sokan temették, hiszen fordulókon keresztül csak a kilencedik-tizedik hely környékén szerénykedett, és a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciók fényévekre voltak a csapattól. Az utóbbi időben azonban Jürgen Klopp fiai összekapták magukat, és egy meccsel kevesebbet játszva csak három pont a lemaradásuk a negyedik helytől, de a dobogó sem elérhetetlen: a United csak hét ponttal előzi meg a riválist.

– Kimagasló győzelem egy csúcsformában lévő csapat ellen – lelkendezett Klopp a 7-0-t követően. – A Unitednek remek idénye van. Mi nem vagyunk boldogok a mi eredményeinkkel, de ez a meccs előtt semmit sem jelentett. Mi voltunk ma a jobb csapat, fontos pontokat szereztünk. Még tizenhárom meccsünk van hátra, szóval sok pontot szerezhetünk még. 

Mindenkinek megmutattuk, hogy még mindig itt vagyunk. Ez már jó ideje nem történt meg velünk. Megmutattuk, hogy milyenek lehetnénk, és milyeneknek kell lennünk mostantól. Ez egy igazán különleges este volt. Nem is emlékszem, hogy mikor volt utoljára ennyire őrületbe illő a végeredmény. Minden pozitívumot magunkkal viszünk, kivéve a végeredményt – az még nekünk is ijesztő – ismerte el a Liverpool német edzője.

Borítókép: Erik ten Hag a győztes taktikát próbálja kitalálni a Liverpool ellen (Fotó: AFP/Paul Ellis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.