Fiatal Európa-bajnokunk jövőre már a profik közé kerülne

Mérföldkőhöz érkezett idén a legjobb magyar sznúkerjátékos karrierje. A tizenhat éves Révész Bulcsú először vehetett részt a sportág legrangosabb versenye, a sheffieldi világbajnokság selejtezőjében. A magyar játékos a vb-n ugyan nem tudta teljesíteni előzetes célját, nem nyert mérkőzést, de Révész biztos benne, hogy az idei tapasztalat a javára válik, amikor a jövőben visszatér a világbajnokságra. U18-as Európa-bajnokunk a tervei szerint jövőre bekerülne a sznúker elitjébe, azaz megszerezné a Tour-kártyát, amellyel egész szezonban a legrangosabb versenyeken állhatna rajthoz.

2023. 04. 14. 6:10
Révész Bulcsú sznúker
OMV VI. Magyar Snooker Gála 2023 Fotó: Magyar Snooker Gála/Császár Márta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mennyire volt nagy ugrás a világbajnoki selejtezős részvétel?
– Megtapasztaltam, hogy a profi mezőny tényleg külön világ. Persze az amatőrök között is akadnak sznúkeresek, akik eszméletlenül jó játékra képesek, de a profik között elképesztően magas a színvonal, s ez nemcsak a játékra, hanem a szervezésre és a játékvezetésre is igaz. Úgyhogy nagy ugrás volt, noha nem csak úgy megkaptam az indulás jogát, hanem kiharcoltam azzal, hogy megnyertem az U18-as Európa-bajnokságot.

Révész Bulcsú Ronnie O'Sullivan
Révész Bulcsú és (Fotó: Magyar Snooker Gála/Oláh Gergely Máté)

– Milyen céllal utazott el Sheffieldbe?
– Nyerni akartam egy meccset, ez sajnos nem jött össze, pedig ha igazán jól játszottam volna, akkor összejöhetett volna a győzelem az angol Jamie O’Neill ellen. A meccs elején meglátszott a koncentrációmon, hogy mennyire új nekem a közeg, 5-0-s hátrányba kerültem, így kaptam ki végül 10-5-re. Legközelebb már nem lesz új a helyzet, ebben mindenképpen segítségemre lesz az idei tapasztalat, amikor visszatérek a világbajnokságra.

– A vb-selejtezős indulásra feljogosító U18-as Eb-címet tartja az eddigi legnagyobb sikerének?
– 2019-ben és 2022-ben ezüstérmes lettem az U16-os vb-n, ennél is értékesebb, hogy a 2022-es U21-es világbajnokságon elődöntőig jutottam. Az U18-as Eb-n 2021-ben játszottam már elődöntőt, de valóban az idei Európa-bajnoki aranyérem a legnagyobb eredmény az eddigi sorban.

– A sznúker fiatal hazai úttörőjeként részt vehetett márciusban az OMV VI. Magyar Snooker Gálán is két világsztár, Ronnie O’Sullivan és Mark Allen társaságában. Ez az alkalom mennyit jelentett a fejlődése szempontjából?
– Magam sem gondoltam volna, hogy a találkozásból, a Ronnie O’Sullivannel folytatott beszélgetésből nyert energia ilyen sokat segít majd. A gála hétvégéje után utaztam Máltára, az U18-as Eb-re, ahol megszereztem az aranyérmet.

– A hétszeres világbajnok O’Sullivan és a világranglista harmadik helyén álló Allen nyilvánvalóan megél a sznúkerből. Milyen szintre kell eljutni a sportágban ahhoz, hogy valaki ilyen értelemben profinak mondhassa magát?
– Úgy tudom, hogy a ranglista első harminckét helyezettje simán megél a sportból, a következő harminckettő már szűkösebben. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a legjobbak nem is a Tour-kártya jogán kapott összegből és a pénzdíjakból kapják a legtöbbet: a bevételeik nagyobb része a szponzoroktól jön. A sznúker viszont ebből a szempontból nincs egyszerű helyzetben, a sportágnak még több támogatóra lenne szüksége.

Révész Bulcsú a legjobbak közé igyekszik

– Mennyit edz a versenyek között?
– Heti hat nap edzem, mindegyik napon hat órát.

– Hogyan fér bele ebbe a menetrendbe az iskola?
– Február elseje óta online gimnáziumban tanulok, azaz egyáltalán nem kell bejárnom. A feltöltött tananyagokhoz tartozó határidőket kell tartanom. Előtte rendesen, reggel nyolctól délután kettőig iskolába jártam, a váltás előtt feleannyit tudtam edzeni, mint most. Szerepelt a terveink között, hogy az általános iskola után Angliába költözünk, hogy jobban koncentrálhassak a sznúkerre, mégiscsak ott van a sportág központja, de ez anyagi okokból nem valósult meg. Az iskolaváltásnak köszönhetően viszont immár több időt tudok a gyakorlásnak szentelni, és ennek hamar meg is lett az eredménye az U18-as Európa-bajnoki címmel.

– Aztán jött a sheffieldi fellépés, azóta pedig Belgiumban is játszott. Mennyire zsúfolt a versenynaptára?
– Évente nagyjából tíz-tizenöt versenyen veszek részt, de a tavasz kifejezetten gazdag versenyekben. A sheffieldi vb-selejtezős kiesés után még a világbajnokság helyszínén maradtam két napot, aztán utaztam Belgiumba. Három hét múlva Bécsben indulok egy félprofi versenyen, majd következik a Q School, ahonnan nyolc játékos kvalifikál a profik mezőnyébe.

– Egy-egy idényben nagyjából százharminc játékos rendelkezik profi státussal. Mikorra lehet reális cél bekerülni ebbe a körbe?
– Jövőre, azaz 2024-ben már szeretném megszerezni a Tour-kártyát, úgy érzem, addigra már mindenképpen érett leszek testileg és lelkileg arra, hogy a profik között játsszak.

Révész Bulcsúra már évekkel ezelőtt felfigyelt a World Snooker Tour hivatalos felülete is: 

Borítókép: Révész Bulcsú az OMV VI. Magyar Snooker Gálán (Fotó: Magyar Snooker Gála/Császár Márta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.