Történelmi győzelmet arattak otthon a törökök, de a kutyát sem érdekelte

A tornászok antalyai Európa-bajnokságán az egyéni összetett selejtezőjéből még kedden Mészáros Krisztofer a 7., Molnár Botond a 19. helyen jutott be a mai 24-es döntőbe. Ahol Molnár a 14., Mészáros a 17. helyen kötött ki.

Magyar Nemzet
2023. 04. 13. 18:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Krisztofer lólengésben kezdett, a gyakorlatára 12,666 pontot kapott, gyűrűn 13,233-ra, ugrásban 14,100-ra, korláton 14,266-ra, nyújtón viszont csak 11,133-ra értékelték, a legvégén pedig talajon 13,900-at kapott. A selejtezőben nyújtón 13,700 pontot ért a gyakorlata, ezzel a hetedik helyen jutott be a hét végi szerenkénti döntőkbe, de ma sajnos rengeteg hibája volt a gyakorlatában. Mészáros a selejtezőben a hetedik legjobb volt, a fináléban azonban csak talajon és korláton kapott magasabb pontszámot, mint kedden. Akkor 81,699 pontot tornászott össze, ma viszont csak 79,298-at, amivel 17. lett. Az elsőéves felnőtt Molnár Botond a selejtezőben 80,064 ponttal zárt, ami a 19. helyre volt elegendő, s ma ő is kevesebb pontot kapott, 79,464-et, ezzel 14. lett. Ugrásban és nyújtón jobb volt, mint a selejtezőben, a négy másik szeren gyengébben teljesített, de a helyezését tekintve így is előrébb lépett.

Kovács István szövetségi kapitány szerint az egyéni összetett döntőben feltűnően sok volt a rontás.

– Sajnos ezt Mészáros Krisztofer is igazolta. Ő ennél sokkal jobbat tud. A bemelegítő teremben magabiztosnak tűnt, aztán a lovon rontott, és onnan nehezen állt fel. Molnár Botond előtt le a kalappal, hamar átvette a felnőtt világversenyek ritmusát – fogalmazott a szakvezető a Magyar Tornaszövetség hírlevelében.

Mészáros Krisztofer: – A nyújtón a bicska Kovács-szaltóban leestem, elég nagyot estem, a fejemet is bevertem, alig tudtam magam összeszedni, de elindították az órát, ezért sietnem kellett. Utána jött a sima Kovács-szaltó, az is messze jött, abból is leestem. Az az igazság, hogy a nyújtó után teljesen összetörtem, még soha nem volt olyan verseny, hogy kétszer estem le a nyújtóról. Kellett tíz perc, hogy összeszedjem magam, és végül egy jó talajgyakorlattal fejeztem be az összetett döntőt. Négy és fél pont maradt benne a gyakorlataimban, és igyekszem úgy felfogni, hogy ez egy tanulóverseny volt. Remélem, ez a mai nyújtó nem lesz kihatással a vasárnapi szerdöntőre, inkább tanulok belőle.

Molnár Botond: – Nagyon örülök, hogy mind a hat gyakorlatomat meg tudtam csinálni, így indultam neki a napnak, ez volt a célom. Nagyon kevés kellett volna a nyolcvan ponthoz, ez is célom volt, ez most sajnos nem jött össze, de nem álltam messze tőle. Örülök ennek a mai napnak, élveztem az egészet, hogy elsőéves felnőttként azonnal itt voltam a döntőben és ilyen eredményt értem el.

Ez a nap a házigazda törökök napja lett, mert Adem Asil nyerte meg az Európa-bajnokságot, 84,965 ponttal. A selejtezőben második volt 83,665-tel, de amikor igazán kellett, jelentősen javított. S történelmet írt, mert a török tornasport első Eb-címét szerezte meg. A törököket a torna Eb azonban nem hozza lázba, a 2,4 milliós lakosságú Antalyában a sportcsarnokban alig lézeng néhány néző, a nagy hazai diadal a kutyát sem érdekelte...  

Adem Asil öröme Forrás: Twitter/European Gymnastics

Érdekesség, hogy a 24 éves tornász  az egyiptomi Alexandriában született, Abdelrahman Elzamzamy néven anyakönyvezték, de 2019 óta már a törököket erősíti, az Európa-bajnokságokról eddig is volt három ezüst- és három bronzérme, tavaly pedig Liverpoolban gyűrűn világbajnok lett. Akár ünnepelt sztár is lehetne Törökországban, de a szertorna marketingjén még dolgozni kell arrafelé...

Nem meglepetés, hogy gyűrűn ma toronymagasan Adem Asilé volt a legjobb gyakorlat:

Pénteken a női egyéni összetettet rendezik, két magyarral. Kovács Zsófiával és Székely Zójával. A háromszoros Európa-bajnok Kovács a második, Székely a 14. helyen kvalifikálta magát. A hét végén Kovács három szerfináléban (felemás korlát, gerenda, talaj), Székely pedig egy döntőben (felemás korlát) lesz ott. A férfiaknál pedig a nyújtó döntőjébe Mészáros Krisztofer mellett Balázs Krisztián is bejutott.

Eredmények, férfiak, egyéni összetett:

1. Adem Asil (Törökország) 84,965 pont
2. Jake Jarman (Nagy-Britannia) 83,463 
3. Illja Kovtun (Ukrajna) 83,032 
...14. Molnár Botond 79,464 
...17. Mészáros Krisztofer 79,298 

Borítókép: Adem Asil lett az összetett Európa-bajnok (Forrás: Twitter/European Gymnastics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.