Klampár óta nem jutott ilyen messzire férfi asztaliteniszezőnk a vb-n

Ecseki Nándor és Szudi Ádám párosa rég nem látott magyar sikert ért el, bejutott a negyeddöntőbe a dél-afrikai Durbanben zajló asztalitenisz-világbajnokságon. A legjobb nyolc között a legendás Klampár Tibor óta nem szerepelt férfi asztaliteniszezőnk a vb-ken – ő legutóbb 1989-ben járt a negyeddöntőben.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 13:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Euróba-bajnoki bronzérmes párosunkat a 13. helyen emelték ki, és az Ecseki–Szudi duó két győzelem után már a nyolcaddöntőben járt a vb-n, ahol a a Puerto Ricó-i Daniel Gonzalez, Brian Afanador páros volt az ellenfele.

A világranglista-helyezés alapján a magyar páros volt az esélyes, és ennek megfelelően Ecsekiék villámrajtot vettek, az első öt pontot ők szerezték, és viszonylag könnyedén hozták is az első szettet. A második játszma már szorosabban alakult, a magyaroknak hátrányból kellett fordítaniuk, 7-5-ös vezetésüknél pedig időt kért a rivális. Ez azonban nem használt, s az újabb szettgyőzelemmel Szudiék karnyújtásnyira kerültek a negyeddöntőtől. A harmadik felvonásban végig a mieink vezettek, s végül a második mérkőzéslabdával sikerült lezárniuk a meccset.

Klampár óta nem jártunk ilyen magasságban

Férfipárosban legutóbb 1985-ben a Klampár Tibor, Kriston Zsolt duó játszhatott negyeddöntőt vb-n, férfi vonalon az eddigi utolsó negyeddöntősünk pedig Klampár volt 1989-ben egyesben, míg magyar asztaliteniszező legutóbb 2007-ben szerepelhetett a legjobb nyolc között, akkor a Póta Georgina, Tóth Krisztina kettős jutott el eddig a szakaszig.

Az április végén a hetvenedik születésnapját ünneplő Klampár Jónyer István és Gergely Gábor társaságában 1979-ben, a phenjani vb férficsapatversenyének döntőjében szenzációt okozva 5-1-re legyőzte Kínát, ami a legtöbbet emlegetett sikerük. Klampár ugyanakkor a lapunknak adott interjúban felemlegette a Szudiék mostani sikere miatt szóban forgó 1989-es vb-negyeddöntőjét is. – Az utolsó vb-negyeddöntőmet viszont meg kellett volna nyernem 1989-ben a svéd Jan-Ove Waldner ellen – jelentette ki Klampár. – Agyonnyert meccs volt, minden szettben hét-nyolc poénnal vezettem, mégis ő nyert. Persze régen volt már, túltettem magam rajta, de ha eljátszom a gondolattal, hogy mi lett volna, ha tényleg legyőzöm, mindig arra jutok, hogy megszereztem volna az aranyérmet. Az elődöntőben a lengyel Andrzej Grubba jött volna, ellene átlagban ötből négyszer nyertem, a döntőben a svéd Jörgen Perssont is legyőzhettem volna.

Mikor és ki ellen folytatja a magyar páros?

Az Ecseki–Szudi kettős tehát a rég nem látott magyar vb-negyeddöntőre készülhet, amely csütörtökön lesz esedékes az előző vb ezüstérmese, a második helyen kiemelt dél-koreai Dzsang Vu Dzsin és Lim Dzsong Hun ellen.

– Következő ellenfelünk a világ egyik legjobb párosa, borzasztó nehéz lesz ellenük – nyilatkozta Szudi az MTI-nek. – Még soha nem játszottunk velük, talán ez kedvezhet nekünk egy kicsit, de nagyon nehéz mérkőzésre készülünk.

Póta Georgina kiesett

A legfrissebb világranglistán 70. Pótának nehezebb dolga volt, ugyanis a Tokióban vegyes párosban arany-, csapatban ezüst-, egyesben pedig bronzérmes japán Ito Mima (7.) volt a vetélytársa. A kétszeres Európa-bajnok, 38 éves magyar ugyan jól helyt állt a 22 éves ázsiai ellen, ám a sima vereséget nem tudta elkerülni, így egyesben a 3. forduló jelentette számára a végállomást.

Asztalitenisz-világbajnokság:

Női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért): Ito Mima (japán)–Póta Georgina 4-0 (7, 7, 7, 8)

Férfi páros, nyolcaddöntő: Ecseki Nándor, Szudi Ádám–Daniel Gonzalez, Brian Afanador (Puerto Ricó-i) 3-0 (7, 7, 7)

Borítókép: A legjobb nyolc közé jutó Ecseki Nándor, Szudi Ádám páros egy mérkőzésre van a vb-éremtől (Forrás: WTT)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.