A magyaroknak is kedvez a világbajnokság átalakítása

Csütörtöktől vasárnapig ismét Frankfurt ad otthont a darts csapat-világbajnokságnak. Az eseményen minden korábbinál több, negyven páros veszt részt, köztük a magyar duó. Kovács Patrik és Sárai Levente kettőse az ismét bevezetett csoportkörben India és Kanada ellen lép táblához. Az idei egyéni világbajnok Michael Smith ott lesz a csapat-vb-n, a hollandok klasszisa, Michael van Gerwen viszont kihagyja a versenyt.

2023. 06. 15. 14:26
Kovács Patrik darts 2022
Fotó: Sky Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PDC úgy érezte, hogy eljött az ideje a létszámemelésnek. A tavalyi darts csapat-vb után az idei tornát is Frankfurtban rendezik, azonban harminckét páros helyett immár negyven duóval. A csapat-világbajnokságot teljesen átalakították, a lebonyolításban 2013 után ismét megjelent a csoportkör, eltűntek viszont az egyéni mérkőzések. A csoportkörnek köszönhetően minden csapatnak, így a Kovács Patrik, Sárai Levente magyar kettősnek is legalább két mérkőzése lesz a tornán.

Michael van Gerwen Michael Smith darts
nem indul, Michael Smith (piros-fekete felsőben) viszont ott lesz a csapat-vb mezőnyében (Fotó: Twitter/PDC Darts)

A magyar egységből Kovács a rutinosabb és papíron a jobb játékos, őt a 165. helyen jegyzik a PDC-ranglistán. A huszonhét éves dartsos negyedik alkalommal vesz részt a csapat-vb-n, amelyen a bemutatkozása évében, 2016-ban nyert legutóbb meccset a magyar egység. Kovács akkor Bezzeg Nándorral nyert a thaiföldi kettős ellen, aztán Belgium már túl erősnek bizonyult.

Idén Kovács társa, Sárai Levente lesz újonc, a kettősnek azonban abszolút reális esélye van arra, hogy 2016 után ismét meccset nyerjen a csapat-vb-n. India ugyanis két rangsorolatlan játékossal szerepel a magyarok csoportjában.

A nehezebb ellenfél Kanada lesz, Matt Campbell és Jeff Smith személyében két top 70-es játékos alkotja a juharlevelesek csapatát. A hármasból csak az első helyezett jut az egyenes kieséses szakaszba, azaz a nyolcaddöntő eléréséhez bravúrra lenne szüksége a magyar egységnek, igaz, járhattunk volna sokkal rosszabbul is a sorsolással.

A csütörtök esti nyitóprogramban Kanada és India játszik egymás ellen, Magyarország pénteken vívja mindkét csoportmeccsét, egyet a délutáni, egyet az esti programban. A győzelemhez négy leget kell nyerni.

Kik a darts csapat-vb esélyesei?

Az első négy kiemelt páros csak szombaton, a nyolcaddöntőben kezdi meg szereplését, itt már nyolc leg lesz szükséges a győzelemhez, a döntőben pedig tíz. A ranglista alapján Anglia a legnagyobb esélyes, az idei egyéni világbajnok Michael Smith és Rob Cross azonban komoly nyomás alatt lesz, ugyanis az angolok a legendás Phil Taylor és Adrian Lewis 2016-os sikere óta nem tudták megnyerni az évenkénti viadalt.

Az angolokhoz hasonlóan négyszeres győztes Hollandia rossz hírt kapott néhány nappal a rajt előtt, a háromszoros egyéni világbajnok Michael van Gerwen ugyanis fogászati műtétje után nem vállalja az indulást. A hollandok legnagyobb sztárjuk visszalépésével vissza is kerültek a kiemelési sorrendben a harmadik helyre, Wales mögé. Utóbbi tűnik a legesélyesebbnek a végső sikerre, hiszen mind az ellentmondásos Gerwyn Price, mind Jonny Clayton részt vehetett a Premier League május végi négyes döntőjében. A walesiek ebben az összeállításban 2020-ban nyerték meg a csapat-vb-t, míg a skótok a 2019-es bajnok kettőssel indulnak, Gary Anderson és Peter Wright személyében két rutinos dartsossal.

Tavaly nagy meglepetés született, a döntőben Wales 3-1-re kikapott Ausztráliától. A címvédő változatlan összeállításban indul idén is, de Damon Heta és Simon Whitlock hetedik kiemelt kettőse a 2022-es aranyérem ellenére sem kívánkozik az esélyesek sorának élére.

Borítókép: Kovács Patrik (Fotó: Sky Sports)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.