Kenderesi Tamás édesapjának a tesztje megdöbbentő eredményt hozott

Kováts Tímea, a Magyar Úszó Szövetség keretorvosa a biológiai útlevél alapján történő doppingvizsgálat módszerét eleve kifogásolhatónak tartja, Kenderesi Tamás ügyében pedig konkrét szakmai hibákra mutat rá. A Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének egyetemi docense szerint az édesapja vérképe is a doppingolással megvádolt magyar úszó ártatlanságát bizonyítja, ugyanakkor ő is tisztában van azzal, hogy Kenderesi Tamás jogorvoslatot már csak a sportdöntő bíróság, a CAS előtt nyerhet, ez a jogi eljárás azonban roppant költséges és rengeteg időt emészt fel.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 11:35
KENDERESI Tamás
Tokió, 2021. július 28. A késõbbi negyedik helyezett Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntõje elõtt a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biológiai útlevélen alapuló doppingvizsgálat lényege, hogy az évek során a sportolók mintájából nyert adatokból matematikai modell segítségével felállítják a versenyzők személyes paramétereit, s ehhez mérten állapítják meg a referenciatartományokat. Így megtörténhet, hogy az adott sportoló mintája bizonyos tiltott szerre nézve soha sem lépi túl az általános határértéket, de a személyére szabott marker alapján igen, s így állapítják meg a doppingvétséget.

Kováts Tímea, a TE docense több ponton is kifogásolja a ellen felhozott vádat

A Mandinernek adott interjúban Kováts Tímea is elmondja, hogy három egymástól független szakértő egyöntetű véleménye kell ahhoz, hogy az adatok alapján valamelyik – a szakértők előtt akkor még nevesítetlen – sportoló doppingvétségének a valószínűségét kimondják. Ez az úgynevezett valószínűleg dopping, közismert angol nevén a likely doping. Az egyetemi docens ugyanarra hívja fel a figyelmet, mint korábban hosszú – feltételezhetjük, nem saját kezűleg írt, szakmai érvekkel alátámasztott – közleményében Kenderesi Tamás: a mintavételek során a magyar úszó mintáit hanyagul rögzítették, mi több, egyes – egyébként érvényesen levett! – adatok megmagyarázhatatlanul bele sem kerültek a biológiai útlevelébe,

– Értelemszerűen, ha egy matematikai modellbe betáplált adatok nem kellőképpen pontosak és nem teljes egészében fedik le a valóságot, akkor abból következtetést sem szabadna levonni, nemhogy doppingvádat megfogalmazni, ad abszurdum elítélni valakit emiatt – vonja le a következtetést a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének egyetemi docense.

 

Ők azok, akik elmeszelték Kenderesi Tamást

Kováts Tímea felfedte, hogy Dr. Csalódi Renáta hematológussal, valamint Dr. Farkas Nelli és Rakovics Márton statisztikusokkal közösen foglalták össze az érveiket a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) elküldött válaszlevelükbem. Az érvek azonban nem hatották meg a WADA-t, a szervezet fenntartotta a doppingolás vádját, azaz megkezdődött a doppingeljárás Kenderesi Tamással szemben.

 

Ezt az eljárást a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezényli le, s Kenderesinek itt egy újabb szakértői testület előtt kell védekeznie. Kováts Tímea nyilvánosságra hozta a háromtagú magyar bizottság tagjait, amelyben egy sportorvos és táplálkozástudományi szakértő, Dr. Martos Éva professzor, egy sportorvos, élettanász, Prof. Dr. Pavlik Gábor és egy jogász, dr. Budai Balázs áll. Nos, ez a bizottság is elmarasztalta Kenderesi Tamást, aki ezek után már csak a nemzetközi sportdöntőbírósághoz, a CAS-hoz fordulhat jogorvoslatért. Ez az eljárás roppant költséges és hosszadalmas, Kenderesi Tamás erre aligha alapozhatja a pályafutása folytatását.

Hemoglobin, retuklocita, OFFscore adat

A biológiai útlevélen alapuló doppingvizsgálat során három adatot elemeznek:

  • hemoglobin
  • retuklocita
  • OFFscore adat

A nélkül, hogy túlzottan is tudományos igényességgel igyekeznénk fogalmazni, íme ezek rövid leírása.

A hemoglobin egy fehérje a vérben, amely az oxigénszállításért felelős. Magas koncentrációja értelemszerűen növeli a sportolók teljesítőképességét. Az átlagos értéke 120–140 g/l.

A retuklocita a vörösvértestek fiatal, éretlen alakja, értéke felvilágosítást ad a csontvelő vörösvértest-termelő funkciójáról, ahogy Kováts Tímea fogalmazott, arról ad tájékoztatást, mennyire „pörög” a vörösvértest-képzés a szervezetben, normális szintje 0,5–2,00 % között van

Az OFFscore adat a fenti két értékből számított stimulációs index, az úgynevezett OFFscore, amit a hemoglobinkoncentrációból és a retikulocita-százalékból számítanak.

Negyvenháromból hat – de hogyan?

Az ellene megfogalmazott doppingvádban az szerepelt, hogy Kenderesi Tamástól összesen 46 alkalommal vettek mintát, ezek közül 43-at tartottak érvényesnek, és ebből a 43-ból hat esetben mondták azt, hogy a három adat, vagyis a hemoglobin, a retikulocitaszám vagy az OFFscore érték közül valamelyik kívül esett a matematikai modell által meghatározott egyéni referenciatartományon. 

Nos, a retikulocitaszám értéke egyik esetben sem haladta meg a normál populációra jellemző 2.00-es értéket Kenderesinél.

– Egyetlen olyan adata van, egy 0,42-es érték, amely minimálisan az átlagpopulációra jellemző határ alatt van, de ezt a WADA értékelésében a matematikai modell alapján normálisnak minősítették. Ugyanez igaz a hemoglobinszintjére is, sőt, egyetlen olyan értéke sincs a 46 mintában, amely a világ bármelyik laborjában „csillagot” kapott volna, tehát, amely kívül esett volna az átlag populációra jellemző normál tartományon – állítja Kováts Tímea. Ez alapján az OFFscore érték szerint bukott meg Kenderesi. Ennek azonban nincs hivatalos referenciatartománya. Hogy akkor miként vonható le belőle következtetés? Hadd ne menjünk bele...

Kováts Tímea másik anomáliára is felhívja a figyelmet. Kenderesi kiugró adatai közül négy 2017-ből, egy-egy pedig 2021-ből és 2022-ből származik, de a 2021-es adatot később törölték eljárási hiba miatt. Joggal tehetjük fel a kérdést: ha 2017-es minták adtak alapot a gyanúra, akkor mire vártak egészen 2022-ig?

 

Kenderesi Tamás ártatlanságát az édesapja vérképe bizonyíthatja  

De van itt még érdekesség. Kenderesi Tamás édesapjánál is lefolytatták azokat a vizsgálatokat, mint a fiánál.

S az jött ki, hogy az édesapa értéke kiugróbb volt, mint az élsportoló fiáé, ami azért elgondolkodtató. A matematikai modellt talán genetikai adatokkal is kellene gazdagítani, kínálja magát a következtetés.

– A probléma az, hogy minden egyes érték, amelyet Kenderesi Tamás produkált, élettanilag tökéletesen alátámasztható. Én magam minden egyes esetben ezt tudományos irodalmi hivatkozással alá is támasztottam, és a sportoló ezzel a magyarázattal küldte vissza a válaszát a WADA-nak. Sajnálatosan ezek a tudományosan alátámasztott érvelések, a szakirodalmi hivatkozások az experteket hidegen hagyták, bár jómagam úgy éreztem, hogy ha ezekre az érvekre nem inog meg a WADA, illetve a szakértők, akkor semmire. Mert ugye az ártatlanságot nem lehet bebizonyítani, csak a bűnösséget – fogalmazza meg a maga keserű következtetését Kováts Tímea.

Megismételhetjük, hogy ha Kenderesi – a Magyar Úszó Szövetség támogatását élvezve – keresettel fordul a CAS-hoz, már csupán jogi, erkölcsi elégtételt nyerhet. A 26 éves úszó a pályafutásából kimaradó hónapokat, sőt talán éveket ugyanis már aligha pótolhatja be.

A teljes interjú a Mandineren olvasható.

Borítókép: Kenderesi Tamás nagyot fúj... (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.