Nikola Jokics: a lovászfiú, aki a kosárlabda királya lett

Magyar idő szerint tegnap hajnalban a Denver Nuggets 94-89-re nyert a Miami Heat ellen az NBA nagydöntőjének ötödik meccsén, így 4-1-re megnyerte a párharcot, és története során először szerezte meg a bajnoki címet. A döntő legjobbjának járó díjat a szerb Nikola Jokics vehette át, aki a liga történetében első kosarasként a dobott pontok, a lepattanók és a gólpasszok számában is a rájátszás legjobbja lett.

2023. 06. 14. 5:30
2023 NBA Finals - Miami Heat v Denver Nuggets
DENVER, CO - JUNE 12: Nikola Jokic #15 of the Denver Nuggets celebrates in the locker room after winning Game Five of the 2023 NBA Finals on June 12, 2023 at Ball Arena in Denver, Colorado. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2023 NBAE Jesse D. Garrabrant/NBAE via Getty Images/AFP (Photo by Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP/Jesse D. Garrabrant
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikola Jokics visszafogottan fogadta, amikor a 2020/21-es, majd a 2021/22-es idényben is őt választották az NBA-alapszakasz legjobb játékosának (MVP). A szerb kosaras azt mondta, hogy neki a bajnoki címre fáj igazán a foga. Idén azt is megszerezte, ám a visszafogottság a Denver Nuggets történetének első nagydöntős sikere után is megmaradt. Nikola Jokics úgy lépett a kosárlabda trónjára, hogy világosan hirdeti, nem a kosárlabda a legfontosabb a számára, a csütörtökre tervezett győzelmi parádéról pedig jelezte, hogy egyáltalán nem várja, addigra már otthon, Szerbiában szeretne lenni.

2023 NBA Finals - Miami Heat v Denver Nuggets Nikola Jokics
Nikola Jokics a kislányával élvezi az ünneplést (Fotó: Getty Images via AFP/JOE MURPHY)

– Sikeresek vagyunk a munkánkban, megnyertük a bajnoki címet, ami fantasztikus érzés, de ahogy korábban is mondtam, nem ez a legfontosabb dolog a világon – fogalmazott a szerb kosaras a döntőt lezáró siker után.

Egyértelmű volt Nikola Jokics MVP-trófeája

Bár az alapszakasz MVP-szavazáson Jokics a 2022/23-as idényben csak második lett a kameruni pontkirály, Joel Embiid (Philadelphia 76ers) mögött, ahhoz kétség sem férhetett, hogy a döntő és a teljes rájátszás legjobbja a szerb klasszis volt. Jokics kereken 600 pontot dobott a playoffban, emellett 269 lepattanót és 190 asszisztot jegyeztek fel a neve mellé. Egyik mutatóban sem volt nála jobb, ilyen domináns rájátszást pedig még soha senki nem játszott végig az NBA történetében. Jokicstól azonban a döntő MVP-trófeája, valamint kiemelkedő játéka és statisztikai mutatói ellenére távol áll az önajnározás.

– Egy meccset talán meg tud nyerni egyedül egy jó játékos, de a végső sikerhez erős csapat kell – hangsúlyozta a nagydöntő után. A tavalyi idényhez képest szembeötlő a különbség a Denver háza táján, a Nuggets sikerében a Jokics melletti két legfontosabb játékos közül Jamal Murray a teljes tavalyi szezont kihagyta sérülése miatt, Michael Porter Jr. pedig kilenc alapszakaszmeccset tudott vállalni. A Miami Heat elleni nagydöntőben éppen azt a meccset veszítette el a Denver, amikor Jokics a dobott pontok alapján (41) a legjobb mérkőzését teljesítette. Nem véletlen, hogy bár a pontgyárosok között is előkelő pozíció illeti Jokicsot, a passzok terén tartják leginkább zseniálisnak.

– Mindenki hozzá akar tenni a mérkőzéshez. Ha sokat passzolunk, az építi a csapattársak közötti bizalmat – hangsúlyozta a 211 cm magas Jokics, aki korábban úgy jellemezte magát: ő valójában irányító, csak éppen egy center testében.

Szerbia sportlázban ég

Jokicsék sikere nemcsak a története első bajnoki címét ünneplő Denver Nuggetsnek jelentett sokat, hanem Szerbiában is. A szerbeknek nem ez volt az első nagy sportünnepük a napokban, Jokics jó barátja, Novak Djokovics vasárnap megnyerte a Roland Garrost, amely a rekordot jelentő huszonharmadik Grand Slam-trófeája volt.

– A szerbeknek mindig is fontos volt a sport. Djokovics most már a valaha volt legnagyobb a sportágában, legalábbis számunkra biztosan az, most pedig mi is megnyertük a bajnoki címet. Jó most szerbnek lenni – erősítette meg Jokics is, akinek vajdasági szülővárosában, Zomboron az időzónabeli eltérés ellenére rengetegen ünnepeltek az utcákon, az erről készült felvételek még Jokicsot is lenyűgözték.

A kosaras népszerűségében bizonyára szerepet játszik, hogy valóban megmaradt olyannak, amilyen sztárrá válása előtt volt, a tavalyi MVP-trófeát például a szerbiai istállójában vette át. A lovak mindig is fontos szerepet játszottak az életében, még akkor is, amikor istállótakarítás közben fel sem merült benne, hogy egyszer majd a kosárlabdavilág trónján ül. Sőt, tinédzserkora elején rövid időre abba is hagyta a kosarazást, és lóversenyeken indult, aztán valószínűleg belátta, hogy a zsokék számára sokkal kevésbé előnyös a kosárlabdacenter-alkat. Mindenesetre Jokics hamarosan új lovat vesz, vasárnap pedig saját versenylovát figyeli otthon.  

– Biztosan kérek majd néhány hétnyi extra szabadságot az edzőtől, hogy készen álljak az új idényre – mondta szenvtelenül Jokics, majd számon kérte az újságírókon, hogy miért nem nevettek a viccen. Mert bármennyire is megmaradt az egyszerű szerb lovászfiúnak, a munkája, a kosárlabda iránt is elkötelezett. Ez a kombináció jelentette számára az utat a csúcsra.

Borítókép: Nikola Jokics az ünneplésből is kivette a részét (Fotó: Getty Images via AFP/Jesse D. Garrabrant)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.