Szegedi henger a zseniális Mikler vezérletével a Veszprém ellen

Nem hagyott esélyt a Szeged a kihívó Veszprémnek a férfikézilabda bajnoki döntő első mérkőzésén. Milkler Roland zseniálisan védett, a Veszprém tehetetlen volt, különösen támadásban maradt el a legjobbjától. A 31-25-ös győzelem után hétfőn Veszprémben védheti meg a címét a Szeged.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 19:53
Karnok Csaba
Szeged – 2023.06.02. OTP Bank - PICK Szeged-Telekom Veszprém férfi kézilabda mérkõzés. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM) Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfikézilabda bajnoki döntő első mérkőzését az alapszakaszgyőztes Szeged kezdte a saját pályáján a Veszprém ellen. Mikler kezdett a szegedi, Corrales a veszprémi kapuban, és a címvédőnél nem volt ott a kezdő hatosban a tavalyi év legjobb játékosának választott Rosta Miklós volt a hazaiak kezdő beállója.

Az egyszer veszprémi, kétszer szegedi színekben nyert bajnokságot nyert Mackovsek lőtte a meccs első gólját. Remili megpattanó lövésével egyenlített a trónkövetelő. 
Az ötödik percben vezetett először a Veszprém, az egyiptomi Eldera lerohanásgólt szerzett. Kifejezetten keményen védekezett a vendégcsapat, és különleges elbánást kapott Rosta a beállóban. 

Karnok Csaba
A Szeged az első félidőben volt aktívabb támadásban      Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba


Pechmalbec véletlenül kiosztott pofonját Gaber bánta, a veszprémi két perccel bűnhődött, a sérült szlovén helyett Bánhidi érkezett, és rögtön góllal jelentkezett. 3-0-s sorozattal vette vissza a vezetést a bajnok. Lauge zárta le a veszprémi góltalanságot, majd Pechmalbec egyenlített. Újabb lendületet vett a támadásban és védekezésben is igen mozgékony, az ellenfelénél sokkal motiváltabbnak tűnő Szeged, de ehhez kellett a vendégvédelem fegyelmezetlensége is. 

Bő tíz perc után kapust cserélt Momir Ilics csapata, de túlságosan sematikusan játszott támadásban, így hiába érkezett Corrales helyett Vlagyimir Cupara, Sostarics lerohanásgóljával a meccs során először hárommal vezetett. Ilics a kapuscsere után változtatott, legalábbis az időkérés erre utalt. 
A helyzet nem változott, sőt romlott veszprémi szempontból; a rendkívül fegyelmezetten védekező és Mikler védéseire alapozó Szeged néggyel ment. Lauge és Remili is erőlködött, megállt a Veszprém támadó játéka. 10-5-nél Mikler egymás után két hetest védett.  
Minden ült és szerencséje is volt a Szegednek: emberhátrányban, passzív jelzésnél Bodó Richárd megpattanó lövése is beakadt. Hatgólos hazai előnye után megtorpant a Szeged, megfelezte a hátrányát a kupagyőztes. Dean Bombac zárta le a gyenge, rossz csapatot, Gaber kiállítása miatt emberelőnyben támadta végig az utolsó másodperceket a Veszprém. Ilics kihasználta a második időkérését, de gól nélkül fejezte be a félidő utolsó támadását a Veszprém. 15-11-es szegedi előnnyel zárult az első félidő. 

A 11. és a 20. perc között csak egy gólra volt képes a Veszprém, Mikler hét védéssel jelentkezett, a másik oldalon Corrales és Cupara összesen háromszor találkozott a labdával. Ennek ellenére nyitott maradt a második félidő.

A folytatásban Corralest küldte vissza a kapuba Ilics Cupara helyett. Marguc hetes góljaival kezdődött a második harminc perc. Rögtön szorosabb lett a meccs, 15-13. De közelebb nem került ellenfeléhez a Veszprém, sőt. Mikler kilencedik védése után megint az ötgólos előny volt a tét, de Bombac pontatlanul passzolt támadásban. Kisebb bakiparádé után Blonz újabb hibátlan hetesével ez meg is valósult. 

Ilics türelmetlenül mutatta a T betűt jelző táblát, a Veszprém edzője szűk húsz perccel a vége előtt kikérte a harmadik idejét. Taktikát váltott, átállt a kétbeállós játékra a Veszprém. Támadásban hatékonyabb lett a kihívó, de a védekezése nem javult, ezért alig csökkent a hátránya. S amikor felzárkózhatott volna, Mikler újabb hetest védett. És Miklerrel továbbra sem bírt a Veszprém, ezért nem is lehetett semmiféle felzárkózás. A záró tíz percre érkezett Cupara a veszprémi kapuba, és Elisson a szélre, az izlandi biztos kézzel dobta be a helyzeteit. 

Mindent megtett a Veszprém, gyorsabb és frissebb volt a hajrában, kevesebb idő kellett neki a gólszerzéshez, mint ellenfelének, de akadozott a lövéshatékonyság. Összességében nagyon simán nyert a Szeged 31-25-re.

A tavaszi szezonban lejátszott ötödik rangadót a Szeged nyerte, és egy győzelemre került a címvédéstől. A bajnoki döntő második meccsét jövő hétfőn játsszák Veszprémben. 
A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT látható.

Férfikézilabda bajnoki döntő: OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 31-25 (15-11).

Borítókép: Miklerrel nem bírtak a veszprémiek (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.