Molnár Attila beállította országos csúcsát, ez olimpiai kvótát ér

Évek óta a Gyulai István Memorial számít a legrangosabb hazai atlétikai versenynek. Az idei esztendő kivétel, ugyanis augusztusban, a budapesti világbajnokságon még nagyobb sztárparádé várható. Klasszisokban azért idén sem volt hiány Székesfehérváron sem, és kiváló magyar eredményeknek is örülhettünk. A legértékesebb Molnár Attila 44,98 másodperces 400 métere volt, amivel a Ferencváros sportolója nemcsak beállította országos csúcsát, hanem olimpiai kvótát is szerzett Párizsra.

Magyar Nemzet
2023. 07. 18. 19:49
MOLNÁR Attila
Krakkó, 2023. június 20. Molnár Attila (j) versenyez a férfi 400 méteres síkfutásban az Európa Játékok keretében zajló atlétikai csapat Európa-bajnokságon Krakkóban 2023. június 20-án. MTI/EPA-PAP/Adam Warzawa Fotó: MTI/EPA-PAP/Adam Warzawa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon nagy meglepetést okozott Molnár Attila, aki májusban több mint másfél másodpercet javított addigi egyéni csúcsán, és első magyar emberként 45 másodpercen belül teljesítette a 400 méteres síkfutás távját. Azóta azonban újra és újra bizonyította, hogy nem véletlen, kicsúszott futásról volt szó, az U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, kedden pedig a székesfehérvári Gyulai Memorialon ismét megfutotta a 44,98-at. Fontos különbség, hogy májussal ellentétben mostanra már elkezdődött atlétikában a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs időszaka, Molnár Attila pedig teljesítette a kereken 45,00 másodperces szintidőt, így után második magyar atlétaként biztosította helyét a jövő évi ötkarikás mezőnyben.

Nemcsak Molnár futott remekül 400 méteren: az olimpiai címvédő bahamai Steven Gardiner 43,74 másodperccel a világ idei legjobb eredményét érte el. Gardiner 2019-ben világbajnoka is lett a távnak, tavaly viszont sérülés miatt nem szállhatott harcba a címvédésért.

Idén, Budapesten visszaszerezheti a trónját, Székesfehérváron pedig ő kapta a valamennyi számot figyelembe véve legértékesebb eredményért járó, Spiriev Bojidar nevét viselő trófeát.

Molnár a legjobb hazai férfiversenyző lett, míg a nők között Takács Boglárka kapott hasonló elismerést, aki 100 méteren megközelítette saját országos csúcsát, 11,18-at futott. A távon meglepetésre nem az amerikai Sha’Carri Richardson (10,97), hanem a St. Luciáról érkezett Julien Alfred (10,89) nyert.

Ha a helyezést nézzük, akkor nem Molnár negyedik és Takács ötödik helye volt a legjobb magyar eredmény: Halász Bence (77,82 méter) kalapácsvetésben, Bánhidi-Farkas Petra (6,66 méter) távolugrásban szerezte meg a harmadik helyet.

Meglepetéseredményt hozott még a férfi 200 méter: az amerikai Erriyon Knighton, aki Usain Bolt korosztályos világcsúcsát döntötte meg, nem jutott húsz másodperc alá, a dominikai köztársaságbeli Alexander Ogando viszont igen, 19,99-cel nyert.

A Gyulai Memorial mezőnyének erősségét jelzi, hogy férfi súlylökésben (Ryan Crouser, 22,51) és női 100 gáton (Tobi Amusan, 12,35) is a világcsúcstartó nyert, utóbbi számban Kozák Luca (12,87) a hatodik, Kerekes Gréta 12,92-es egyéni csúccsal a hetedik, az U23-as Eb-bronzérmes Tóth Anna (13,11) a nyolcadik helyen futott célba.

Borítókép: Molnár Attila olimpiai kvótát szerzett (Fotó: MTI/EPA-PAP/Adam Warzawa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.