Döntöttek a budapesti vb-n balesetet okozó sofőrről + videó

Csütörtök este szürreális baleset történt a budapesti atlétikai világbajnokságon: a Nemzeti Atlétikai Központban a versenyzőket az edzőpályáról a stadionba szállító egyik golfkocsiba belerohant egy másik szállítójármű. A férfi 200 méretes síkfutás elődöntőjére készülő jamaicai Andrew Hudson megsérült, a szemébe üvegszilánkok kerültek. A vb szervezőbizottsága az éjszaka folyamán kivizsgálta az esetet.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 10:29
null
USA's Noah Lyles and Jamaica's Andrew Hudson (L) react after the men's 200m semi-final during the World Athletics Championships at the National Athletics Centre in Budapest on August 24, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP) Fotó: Kisbenedek Attila/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajnálatos baleset után – amelyben a jamaicaiak egyik sprintere, Andrew Hudson megsérült a férfi 200 méteres elődöntő előtt – a szervezők szigorítottak a Nemzeti Atlétikai Központ területére vonatkozó közlekedési szabályokon. „Szigorú szabályok vonatkoznak a közlekedésre a Nemzeti Atlétikai Központ területén. A versenyzőket huszonhat elektromos autó szállítja, amelyek több ezer kilométert tettek már meg a világbajnokság kezdete óta. A koccanásban érintett jármű sofőrjét két nap pihenőre küldték, a közlekedési szabályokat pedig tovább szigorította a szervezőbizottság” – tudatta a világbajnokság szervezőbizottsága, amely egyben jelezte, hogy az eddigi 19 km/órás sebességhatárt 15 km/órára csökkentették, az útvonalakon pedig fizikai elválasztást építenek ki a sávok közé. A kereszteződésekben péntek hajnaltól forgalomirányítók segítenek.

Anderew Hudson
Andrew Hudson a jobb szemén is megsérült Fotó: Getty Images/David Ramos

Hudson futhat a ma esti döntőben

A baleset:

A csütörtöki balesetben szem- és lábsérülést szenvedett jamaicai Andrew Hudsont a történtek után megvizsgálta az egészségügyi stáb, és a sprinter elindult a 200 méter elődöntőjének utolsó futamában. Ám a jobb szemével, amelybe üvegszilánkok kerültek, csak homályosan látott. A futamban az ötödik helyen ért célba, ezzel nem jutott volna be a ma esti döntőbe. A jamaicaiak azonban kérték, hogy Hudson rajthoz állhasson a fináléban, és erre a versenybíróság rábólintott, a versenyző az 1-es pályán futhat a döntőben.

Ott lehet a ma esti fináléban is Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A hét végén jönnek a maratoni versenyek a vb-n

A világbajnokság két talán legfontosabb napja következik, hiszen szombaton és vasárnap rendezzük a női és férfi maratont, ami alkalom arra, hogy megmutassuk az egész világnak a magyar fővárost – fogalmazott Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatornának. – Úgy jelöltük ki az útvonalat, hogy a főváros legszebb részein vezessen, a Hősök terén lesz a rajt és a cél, a résztvevők lefutnak az Andrássy úton a Duna-partig, majd következik az Akadémia előtti tér, a Lánchíd, az Alagút, az Attila út, aztán vissza a Várkert Bazár előtt, majd megint Lánchíd és Andrássy út. Ez egy 10 kilométeres kör, amelyet négyszer teljesítenek a futók a 2195 méteres felvezető szakasz után.

A rajt szombaton (nők) és vasárnap (férfiak) egyaránt reggel 7 órakor lesz mindkét napon, magyar futókkal. Az útvonalon szurkolói pontokat alakítanak ki, a Hősök terén koncertekre kerül sor, és az Akadémia előtti téren, valamint a Várkert Bazárnál is lesznek programok, zene és meglepetések.

Az atlétikai világbajnokság maratoni versenyeihez kapcsolódó útlezárásokról és korlátozásokról a lezarasok.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon lehet tájékozódni, valamint a BKK elérhetőségein. 

Borítókép: Andrew Hudson (balra) este rajthoz állhat a fináléban (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.