Korábbi világbajnokot legyőzve menetel a magyar sakkozó, Carlsen megmenekült

Berkes Ferenc újabb bravúrt ért el: a legjobb harminckettő között legyőzte a korábbi világbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjovot, és bejutott a legjobb tizenhat közé a Bakuban zajló sakk világkupában. Az exvilágbajnok Magnus Carlsen megmenekült a kiesés szégyenétől, egyenlített a német Vincent Keymer ellen, s rájátszást kell vívnia a továbbjutásért, csakúgy, mint a nagy nevek közül az amerikai Nakamurának és a kétszeres vb-döntős orosz Nyepomnyascsijnak.

Novák
2023. 08. 10. 18:33
Berkes Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas mezőny, 206 sakkozó, köztük négy magyar, Gledura Benjámin (Élő-pontja 2645), Berkes Ferenc (2614), Erdős Viktor (2571) és Nagy Gábor (2461) indult a FIDE világkupa-viadalán Bakuban a férfiak között. (A női versenyre 103-an nevezhettek, köztük egyedüli magyarként Hoang Thanh Trang.) A mezőnyben ott volt a rajtnál a szűk elit legtöbb kiválósága, a világranglista első tíz helyezettje közül csupán négyen hiányoztak: a világbajnok kínai Ding Liren, a francia Alireza Firouzja, az exvilágbajnok indiai Viswanathan Anand, valamint az egy éve már román színekben szereplő

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen harmadszor indul a világkupán

Magnus Carlsen újra megpróbálja

Ebből az is kitűnik, hogy indult a világbajnoki címéről lemondott Magnus Carlsen is. Feltehetjük a kérdés: ugyan miért? A világkupa legnagyobb tétje ugyanis az, hogy az első három helyezett bekerül a világbajnokjelöltek közé. Nos, Carlsent nem ez motiválja, hanem az, hogy ő tényleg mindent megnyert már, ami számít, a kieséses rendszerű világkupát azonban még nem, a korábbi két próbálkozása során elbukott. (2017-ben  a harmadik körben a kínai Bu Xiangzhi, két éve az elődöntőben a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen rájátszásban maradt alul.) S persze az sem mellékes, hogy a férfi világkupa díjalapja 1 millió 834 ezer dollár, a győztes 110 ezer dollárral gazdagodik.

A rangsor első ötven helyezettje csak a második fordulóban kapcsolódott be a küzdelembe – ezért indultak 206-an –, a magyarok mindannyian játszottak már az első körben is, Erdős Viktor és Nagy Gábor sajnos már akkor kiesett. Gledura Benjámin a harmadik körben az amerikai Hikaru Nakamurával (2787) szemben maradt alul, Berkes Ferenc akkor a nála lényegesen erősebb orosz Nyikita Vityjugovot (2720) győzte le. Berkes a negyedik körben a világkupa korábbi, 2002-es  győztesével, így FIDE-világbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjovval találkozott. Szerdán világossal legyőzte őt, csütörtökön pedig sötéttel kiremizte, így bejutott a legjobb tizenhat közé.

A 38 éves Berkes 12 éve állt a legjobban a világranglistán, akkor 2706 ponttal a 85. helyen jegyezték.

Korábban Polgár Judit és Rapport Richárd a legjobb nyolc közé jutott

A magyarok közül korábban Polgár Judit és Rapport Richárd egyszer-egyszer ennél is tovább, a legjobb nyolcig jutott. Polgár 2009-ben a későbbi győztes orosz Peter Szvidlertől, Rapport 2017-ben a jelenlegi világbajnok kínai Ting Lizsentől kapott ki.

Magnus Carlsen kis híján harmadik nekifutásra is felsült. Az első partiban sötéttel túlfeszítette a húrt a német Vincent Keymer ellen és vereséget szenvedett. Csütörtökön világossal a megnyitásban, sőt a középjátékban sem tudott előnybe kerülni, ám ismét megcsillantotta kivételes végjátékkezelését és egyenlített, pénteken neki is következik a rájátszás.

Borítókép: Berkes Ferenc legszebb napjaira emlékeztetően sakkozik Bakuban (Fotó: FIDE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.