A Fradi már nem adná alább a Final Fournál, a Győr is ugyanoda vágyik

A magyar csapatok közül a legutóbb döntős Ferencváros, az elmúlt idényben harmadik Győr, valamint a nagy visszatérő Debrecen részvételével elkezdődik hétvégén a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköre.

2023. 09. 09. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvégok a pályán vehetnek elégtételt az őket ért sérelmekért. Júniusban hozta nyilvánosságra az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), hogy mely csapatok alkotják a Bajnokok Ligája-csoportkörének mezőnyét. A tizenhat csapat közé a címvédő Vipers Kristianstadon kívül egyetlenegy norvég együttes sem kapott rajtengedélyt, ellenben 

a magyar NB I-et három csapat, az előző szezonban döntős FTC-Rail Cargo Hungaria, a harmadik Győri Audi ETO és a DVSC-Schaeffler képviseli.

 A norvégok olyannyira zokon vették az EHF döntését, hogy egyetlen díjazott játékos, edző, vezető sem képviselte őket a szezonzáró bécsi gálán, ahol a 2022–23-as szezon legjobbjait jutalmazták.
Tehát egy norvég mellett, három-három magyar (a Fradi, a Győr és a Debrecen) és dán, két-két francia és román, egy-egy lengyel, svéd, német, montenegrói és szlovén csapat alkotja az idei BL-főtábla mezőnyét. 

Szöllősi-Zácsik Szandra és a Fradi is BL-döntőt játszhatott 2023-ban    Fotó: Mirkó István


A 2024 június első hétvégéjére eső Final Fourra több résztvevő is eséllyel pályázik. A legutóbbi három szezonban győztes Vipers korábbi edzője, Ole Gustav Gjekstad a dán Odenséhez szerződött. Velük is kell számolni. Csakúgy, mint a dán Esbjerggel, a két francia sztárcsapattal, a Bresttel és a Metzcel. A mezőnyben továbbra sem találunk orosz együtteseket, hiszen még érvényben van az orosz csapatok kitiltása a nemzetközi porondról.

Magyarok a nagyszínpadon

Négy magyar válogatott játékos is szerepel a Bajnokok Ligája 2023–24-es szezonjában. A kapus és a szélső, Szikora Melinda és Faluvégi Dorotya a német Bietigheim, a sérülése utáni rehabilitációját töltő a montenegrói Buducsnoszt Podgorica, a szélső, Korsós Dorina a román Rapid Bucuresti csapatával vesz részt a sorozatban.
A csoportbeosztás. A csoport: Győri Audi ETO, DVSC Schaeffler, Brest (francia), Odense (dán), CSM Bucuresti (román), Bietigheim (német), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Sävehof (svéd). B csoport: FTC-Rail Cargo Hungaria, Vipers Kristiansand (norvég), Metz (francia), Esbjerg (dán), Rapid Bucuresti (román), Zaglebie Lubin (lengyel), Krim Ljubljana (szlovén), Ikast (dán).

Az előző szezonban szakadt át a gát, már ami a magyar csapatok szereplését illeti: a kézi BL történetében először, két magyar, a Ferencváros és a Győr is bejutott a budapesti Final Fourba. A fővárosi zöld-fehér együttes felejthetetlen csata végén hozta az Esbjerg elleni elődöntőt, és ezüstéremmel búcsúztatta a szezon végén távozott edzőt, Elek Gábort. Azóta a dán Martin Albertsen irányít, és nem csillapodott a zöld-fehér klubvezetők étvágya. 

Martin Albertsen a svájci válogatottat hagyta ott a Fradi kedvéért   Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Kubatov Gábor kijelentette, hogy a következő öt évben legalább négy Final Four-szereplés, és egy végső győzelem az elvárás. Azóta az is elhangzott, hogy a remélt sikerek érdekében négy topkategóriás játékossal tárgyal az FTC, akik majd a következő szezonban jelenthetnek erősítést. Persze már így sem gyenge a Fradi. Az FTC ma az Érd Arénában a Metz együttesét fogadja (tv: szombat, 16.00, Sport 1), amelyet tavasszal a negyeddöntőben búcsúztatott.

Dán edző, brazil klasszis Győrben

Az ötszörös győztes Győr sem gyengült, bár a Mosonmagyaróvár elleni veresége mindenkit meglepett. Egyesek tudni vélik, hogy a nyáron érkezett Ulrik Kirkely a vasárnapi Brest elleni idegenbeli BL-rajtra (tv: vasárnap, 16.00, Sport 1)  tartalékolt. 

Kirkelynek már becsúszott egy váratlan veresége a Győrrel  Fotó: Nagy Gábor

Mindenesetre a keret nem gyengült, sőt, Bruna de Paula személyében a nemzetközi élmezőny klasszisa igazolt az ETO-hoz. Kirkely teljesen áthangszereli a győri alapjátékot, az Ambros Martín érában jellemző „megfontolt” játékot a sokkal több futás váltja fel. Ezt majd akkor értékelik a győri drukkerek, ha az átalakulás eredményekkel is párosul.

Visszatérés tizenhárom év után

A sorozat harmadik magyarja, a DVSC harmadszor szerepel a főtáblán: 1989-ben az elődöntőig jutott a BEK-ben, 2010-ben csoportkörös volt a BL-ben. A válogatott irányító Vámos Petra szerinte rengeteg pozitív hozadéka lesz a klubja BL-szereplésének. – Fontos, hogy megfelelő állapotban legyünk. A Győr és a Ferencváros több variációs lehetőséggel rendelkezik, és a bajnoki meccseket kicsit könnyebben hozza le, mint mi. Számunkra nagyon fontos lesz, hogy a kulcsjátékosaink megfelelően regenerálódjanak, és ne nehezítsék sérülések a dolgunkat – nyilatkozta a Loki legjobb játékosa. A DVSC szombat este a svéd  Sävehof ellen (tv: 18.00, Sport 1) kezdi meg a szereplését a csoportkörben.

Vámos Petra kulcsszereplő lesz Debrecenben     Fotó: KOVACS PETER

A november végén rajtoló dán, norvég, svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtti utolsó fordulót november 19-én játsszák, a folytatásban pedig január 6-án lépnek először pályára a csapatok. A csoportok első hat helyezettje jut tovább, az első kettő közvetlenül a negyeddöntőbe, a 3–6. helyezettek pedig a rájátszás első körébe. A négyes döntőt június 1-2-án a budapesti MVM Dome-ban játsszák.

Borítókép: Emily Bölk tavaly a BL-döntőbe lőtte a Fradit (Fotó: Mirkó István)  

A tavalyi döntő összefoglalója:


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.