Erre a magyar sikerre találjon szavakat, aki tud

Kialakult az elődöntők mezőnye a malmői asztalitenisz csapat Európa-bajnokságon. A magyar férfi válogatottnak meccslabdái voltak a nagy esélyes és rendező svédek ellen, de végül a hősies szereplés véget ért a negyeddöntőben.

2023. 09. 16. 9:10
Lakatos Tamás
Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar asztalitenisz csillaga egykor nagyon fényesen ragyogott, jelenleg viszont a férfi világranglistán a legjobb száz között sincs játékosunk. A válogatott tagjai azonban többször is borították a papírformát a malmői csapat Európa-bajnokságon, s a sokkal esélyesebb svédek elleni negyeddöntőben Majoros Bence háromszors is egyetlen pontra volt attól, hogy elődöntőbe juttassa a mieinket.

Majoros Bence
Majoros Bence, a legmagasabban jegyzett magyar férfi asztaliteniszező (Fotó: Magyar Asztalitenisz-szövetség)

Az első bravúrt csapatszinten már az előző fordulóban, az angolok elleni nyolcaddöntőbe szállította a magyar csapat. Szudi Ádám (275. a világranglistán), Lakatos Tamás (321.) és Majoros Bence (115.) is egy-egy meccset nyert, noha a világranglista alapján mind az öt találkozón az angol játékos számított esélyesnek.

Az a győzelem az Eb-negyeddöntő mellett azt is jelentette, hogy a magyar válogatott kiharcolta az indulási jogot a 2024-es világbajnokságra.

A negyeddöntőben a svéd szurkolók gálára készültek, ehhez képest Szudi legyőzte a 2021-ben párosban világbajnoki címet szerzett Kristian Karlssont (37.), majd az Eb-n veretlen Lakatos is nyert Anton Källberg (21.) ellen. A szögletes ütővel játszó korábbi egyéni vb-döntős, Truls Möregardh (12.) eközben Majorost és Szudit is legyőzte, így Majoros és Karlsson meccse döntött a továbbjutásról.

Az első két szett Majorosé, a következő kettő viszonylag simán Karlssoné lett, a döntő játszmában Majorosnak volt három meccslabdája az újabb csapatbravúrhoz, de Karlsson fordított, és a svédek fellélegezhettek.

– Amikor Svédországban a svédek ellen 2:2-nél meccslabdád van, és nem sikerül győzelemre váltani, az lelkileg megviseli a csapatot. Odáig viszont el kell jutni. Ilyen erős a magyar férfi asztalitenisz-válogatott, az aranyesélyes svédek ellen meccslabdáig jutott. Az egészet nézve ez egy büszkeségre okot adó teljesítmény. Szudi szenzációs győzelmet aratott, az asztal túloldalán egy páros világbajnok állt Kristian Karlsson személyében. Möregardh ellen a szettek végéig eljutottunk, tovább nem, nem véletlenül egyéni világbajnoki ezüstérmes. Lakatos Tomi Anton Källberg elleni győzelmére találjon szavakat, aki tud, ahogy arra is, hogy Majoros Bence meccslabdáig jutott Karlsson ellen – összegzett a hazai szövetség honlapján Muskó Péter szövetségi kapitány.

Az elődöntőbe a svédek mellett a németek, a franciák és a portugálok jutottak be, a női mezőnyben annyi a különbség, hogy Svédország helyett Románia küzdhet a döntőbe jutásért. A magyar női válogatott a nyolcaddöntőben, Szlovákia ellen búcsúzott az Eb-n.

Borítókép: Lakatos Tamás mind a négy meccsét megnyerte a csapat Eb-n (Fotó: Magyar Asztalitenisz-szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.