Egy parádés első negyed kevés a bravúrhoz a kontinens legjobbja ellen

A női kosárlabda Euroliga mezőnyének a két veretlen csapata találkozott egymással. A Diósgyőr az első negyedben remek védekezéssel és pontos dobásokkal meglepte a címvédő Fenerbahcét, ám a folytatásban a török együttes kialakított egy tíz-tizenkét pontos előnyt, azt tartani is tudta, és 81-64-re nyert a DVTK Arénában. A magyar csapat a második helyen áll a csoportjában.

2023. 11. 29. 20:00
DVTK Fenerbahce női kosárlabda
Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemigen derülhet ki, hogy az észak-amerikai női profi ligában, az WNBA-ben hogyan állnák meg a helyüket a legjobb európai csapatok. Már csak azért sem, mert az itteni bajnokságok ősszel, télen és tavasszal tele vannak olyan kosarasokkal, akik a nyáron a tengerentúlon játszanak, azaz a keretekben sok az átfedés. Arra viszont mérget vehetünk, hogy a Fenerbahce Alagoz Holding nem vallana ott sem szégyent, a klub tulajdonosai tényleg nem sajnálták és sajnálják a pénzt arra, hogy folyamatosan megerősítsék a keretet, ami nem könnyű, hiszen már most is szinte verhetetlen Európában.

DVTK Fenerbahce női kosárlabda
Kaila Cherles 13 pontot szerzett  (Fotó: Polyák Attila)

Másfél éve a Sopron Basket Isztambulban győzte le a török sztáregyüttest az Euroliga döntőjében, és ez annyira felpiszkálta a török klubot, hogy igazi bombaerős gárdát vásárolt össze, amely a kontinens elitsorozatában magabiztosan menetelt a fölényes végső diadalig, most pedig a cél természetesen a címvédés. A Fenerbahce az első hat fordulót gond nélkül hozta le vereség nélkül, és rajta kívül csak egy csapat maradt ugyanígy százszázalékos a tizenhatos mezőnyben, a DVTK Hun-Therm. A hetedik körben tegnap érkezett el a csúcsrangadó ideje, a törökök a Diósgyőr otthonában léptek parkettre.

Önbizalmat növelő triplák

A Fener bevetette a nagyágyúit, ott volt a világ egyik legjobb játékosa, Emma Meesseman, a legjobbak között emlegetett Kayla McBride, Natasha Howard, Yvonne Anderson, Marija Lekovic montenegrói, Kitija Laksa lett válogatott, és a török állampolgárságú játékosok rendszeresen szerepelnek a nemzeti csapatukban. Óriási feladat előtt állt tehát a DVTK Arénában a hazai csapat, különösen úgy, hogy Völgyi Péter nem számíthatott a sérült csapatkapitányra, Kányási Veronikára és Milica Jovanovicra.

DVTK Fenerbahce női kosárlabda
(Fotó: Polyák Attila)

És az elején úgy tűnt, a Diósgyőr felnőtt a feladathoz. A szurkolói parádés hangulatot varázsoltak a terembe, a játékosok pedig okosan védekeztek, nem kapkodták el a támadásaikat, és célba ért a külső dobások zöme is. A vendégek nemigen boldogultak a hazai palánk alatt, és mindennek köszönhetően az első negyedet 20-18-ra megnyerte a magyar csapat. Aho Nina és Darcee Garbin triplái alapozták meg az önbizalmat, de Kaila Charles is szorgalmasan termelte a pontokat. Sajnos azonban a folytatás egyre több pontatlanságot hozott, kimaradtak a dobások, az eladott labdákból a törökök könnyű pontokat szereztek, és a 16. perctől egyre jobban elhúztak, a szünetre 47-37-es vezetéssel mehettek az öltözőbe.

Az erősebb csapat győzött

Kétségtelen, a DVTK-nak szinte tökéletes játékra lett volna szüksége, ám a percek múlásával fokozatosan őrölte fel az erejét az ellenfél fizikai fölénye, különösen Natasha Howard semlegesítése tűnt megoldhatatlannak. A harmadik negyedben a hazai csapat nagy szívvel harcolt, de ez csak arra volt elég, hogy az ellenfél az utolsó percig nem tudott 10-12 pontnál nagyobb különbséget kialakítani – végül 81-64-re nyert a Fenerbahce. 

A fordításra nem volt esély, ám ettől függetlenül a Diósgyőrt nem érheti szemrehányás, mindent megtett egy szemlátomást sokkal erősebb csapat ellen, ráadásul a 6-1-es mérlegével a második helyen áll a csoportban.

Völgyi Péter, a DVTK vezetőedzője: – Minden mérkőzésnek megvan a pozitívuma, a mostaninak az, hogy akik szurkoltak nekünk, azok értékelték a játékunkat, továbbá, annak ellenére, hogy ez kemény mérkőzés volt, nem sérült meg senki. És voltak negatívumok is, a második szándékból eldobott labdáink nem voltak elég pontosak, nem voltunk elég élesek, amikor gólokra kellett volna váltani a lehetőségeinket. Viszont a Fenerbahce sztárjai közül mindig volt valaki aki segített, amikor szükségük volt rá. Sajnálom, hogy a második negyedet elszúrtuk, egy ilyen csapat ellen ez döntőnek bizonyult, mert a meccs második felét jelentős előnnyel kezdhették, és ez megnyugtatta őket. Sokáig veretlenek voltunk, hat győzelemből álló szép sorozatunk volt, a jövőben azon leszünk, hogy ismét eredményesek legyünk.

Az Euroliga másik magyar résztvevője, a Győr otthon 81-65-re kapott ki a spanyol Parfumerias Avenidától, egy győzelemmel és hat vereséggel a másik csoportban az utolsó előtti pozíciót foglalja el.

Borítókép: Ana Tadic keményen harcolt a Fenerbahce védőivel (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.