Gyulay Zsolt kifakadt: Miért vannak a románok ennyire előttünk ebben a sportágban?

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a magyar csapat jó esetben túlszárnyalhatja a tokiói eredményeket a jövő nyári párizsi ötkarikás játékokon. A MOB vezetője ugyanakkor bosszús, amiért evezésben a románok jóval előttünk járnak, de mint megjegyezte, más elszomorító példát is tudna mondani.

2023. 12. 25. 12:15
GYULAY Zsolt
Budapest, 2023. december 1. Gyulay Zsolt, a MOB elnöke a Sport 2023 évkönyv bemutatóján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenõ Sportközpontjában 2023. december 1-jén. Az idei esztendõ sportsikereit, felejthetetlen pillanatait felelevenítõ Sport 2023 évkönyv a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kiadásában, a sportért felelõs államtitkárság támogatásával, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Nagy Béla Programjának keretében jelent meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar küldöttség 2021-ben a japán fővárosban hat arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel zárt. Gyulay Zsolt hétfőn az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: 10-12 olimpiai bajnoki címre esélyes magyar sportoló vagy csapat van, de ezeknek a harmada, legjobb esetben fele szokott bejönni. 

Meglátása szerint egyértelmű éremesély vívásban, birkózásban, kajak-kenuban, és a nehézségek ellenére úszásban van, meglepetést pedig vitorlázásban és tekvondóban vár.

– Nagyon örülnék, ha minél több sportág állhatna dobogóra Párizsban. Ez azt jelentené, hogy az elmúlt tíz év kiemelt sportági fejlesztései nemcsak létszámban és sportinfrastruktúrában, hanem eredményekben, pontokban is realizálódnak – jegyezte meg Gyulay Zsolt.

Emlékeztetőül: a magyar sportolók  az idei világbajnokságokon olimpiai versenyszámokban kilenc aranyérmet szereztek. Úgy, hogy az elmúlt évtizedek legeredményesebb magyar sportága, a kajak-kenu ehhez most eggyel sem járult hozzá.

Az aranylista:

vívás (3): Koch Máté (párbajtőr egyéni), férfi kardcsapat, női kardcsapat
birkózás (2): Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kg), Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg)
úszás: (200 m hátúszás)
vitorlázás: Érdi Mária (ILCA)
tekvondó: Márton Luána (57 kg)
vízilabda: férficsapat

Még több csapatunk is harcban áll a kvótáért

A MOB-elnök rávilágított, hogy a párizsi magyar küldöttség létszáma nagyban függ a csapatok teljesítményétől, hiszen a női kézilabda-válogatott, továbbá a női vízilabda-, a női kosárlabda- és a női 3×3-as kosárlabdacsapat még versenyben van a kijutásért.

– Az érmek száma nem függ a csapat nagyságától, de például az, hogy az olimpiai faluban milyen szálláshelyet harcolunk ki a magyaroknak, az nagyban függ a sportolók számától – mondta Gyulay Zsolt.

Felidézte, hogy előzetesen 137 és 243 közötti kvótaszámot prognosztizáltak, most pedig azt gondolják, hogy a tokióihoz hasonlóan 160-180 közötti lesz ez a szám.

Az elnök óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy Sanghaj mellett Budapest lesz a házigazdája az új formátumú olimpiai kvalifikációs sorozatnak (OQS). Kifejtette, ezen a két helyszínen csaknem száz kvótát lehet megszerezni négy sportágban, és bár ebben a négyben – falmászásban, szabadstílusú BMX-ben, gördeszkázásban, breaktáncban – nincsenek olyan magyar versenyzők, akiknek reális esélyünk van a kijutásra, mindenképpen óriási esélyt kínál a szövetségeknek, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

– Nagyon sok olyan kvóta van, amire nem is tudunk eséllyel pályázni. Vérzik a szívem, amikor a németek azt mondják, már harminc kvótát szereztek evezésben, meg a románok is, mi pedig egyet sem. Evezésben, amiben pedig jók lehetnénk! Miért vannak a románok ennyire előttünk ebben a sportágban? És rengeteg ilyen példát lehetne említeni – jegyezte meg Gyulay Zsolt.

(A Wikipédia szerint a párizsi olimpiára a németeknek egyelőre hat egységük szerzett kvótát, ez 21 versenyző részvételét jelenti a játékokon. Az evezezésben nagy hagyományokkal bíró románoknak viszont már tizenegy hajójuk révbe ért a kvalifikációban, ami 44 versenyzőt jelent – ezzel a románok kiemelkednek a kvalifikációban.)

Gyulay Zsolt: Nagyon komoly változtatásokra van szükség

Az elnök leszögezte, a MOB mindig gondolkodik a hagyományos sikersportágakban, de ahhoz, hogy a magyar olimpiai mozgalom előrelépjen, nagyon komoly változtatásokra van szükség. Szemléletbeli változtatásokra, és számos innovációra van szükség az új sportágakban a versenyképessé válás érdekében.

– Az olimpiai mozgalom szemmel láthatóan nagy változás, megújulás előtt van. A fiatalok felé fordul. Hiába mondjuk, hogy az olimpiát a negyven évnél idősebbek nézik, ez a jövőben meg fog változni az említett sportágak miatt. Azt gondolom, tényleg oda kell állni a változások mellé – szögezte le.

Az idei év legnagyobb magyar sikerei kapcsán a MOB-elnök úgy fogalmazott, a vitorlázó Érdi Mária világbajnoki győzelme fantasztikus volt; a férfi vízilabda-válogatott hozzáállása, versenyzése, tudatossága és frenetikus vb-győzelme nagyon sokat ad az olimpiai csapat számára önbizalomban, hozzáállásban, példamutatásban. 

Megemlítette továbbá a sportlövő Pekler Zalán négy aranyérmét az Európa-játékokon, és hozzátette: jó volt látni, hogy a férfi kajaknégyeseknél fél hajón belül bejött a döntő mezőnye, és a magyarok is ott tudtak lenni majdnem az elején.

– A hazai sportdiplomácia nagy sikere volt az atlétikai világbajnokság megrendezése, az ott történtek pedig mindenképpen felemelő érzést jelentettek – zárta értékelését Gyulay Zsolt.

Borítókép: Gyulay Zsolt, a MOB elnöke a Sport 2023 évkönyv bemutatóján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában 2023. december 1-jén  (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.