A „dán Haaland” nem egy szörny, hanem most a világ legboldogabb embere

Amikor a Manchester United a nyáron 74 millió euróért leigazolta Rasmus Höjlundot, egyből elterjedt, hogy ő a „dán Erling Haaland”. A két északi országból származó csatár pályafutása több ponton is párhuzamba állítható, de Höjlund nem tartja magát akkora „szörnynek”, mint amilyen a norvég kollégája. Ez mondjuk a számokból is látszik: a tizenötödik Premier League-meccsén szerezte meg az eső gólját a Manchester United színeiben. De Höjlund így is a világ legboldogabb embere.

2023. 12. 27. 9:15
FBL-ENG-PR-MAN UTD-ASTON VILLA Fotó: Europress/AFP/Oli Scraff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az első tizenöt Premier League-meccsén 17 gólt jegyzett a Manchester City mezében az előző idényben. Ehhez képest az, hogy a Manchester United nagy nyári szerzeménye, Rasmus Höjlund meglőtte a tizenötödik angol bajnokiján az első (!) gólját, szóra sem érdemes. A húszéves dán csatár mégis a világ legdoldogabb emberének érzi magát.

English Premier League - Manchester United vs Aston Villa
Rasmus Höjlund (balra) sokak szerint olyan, mint Erling Haaland. Fotó: EPA/Adam Vaughan

Höjlund első gólja emlékezetes marad, hiszen a Manchester United azzal nyerte meg az Aston Villa elleni meccset 2-0-s hátrányból fordítva kedden a Premier League 19. fordulójában.

„Eltartott egy darabig, míg meglett az első gólom a bajnokságban, de nagyon örülök neki” – idézte Höjlundot a Daily Mail a katartikus győzelem után. „Most én vagyok a világ legboldogabb embere. A gólörömökön jól látszik, hogy a legvégéig hittünk a sikerben, megmutattuk az igazi arcunkat. Remélem, erre a gólra és mérkőzésre tudunk építkezni a jövőben.”

Nagyon kellett egy kis sikerélmény a Manchester Unitednek, amely kiesett a BL-ből, a bajnokságban pedig az ezt megelőző három meccsén csak egy pontot szerzett. A harmadik helyezett Aston Villa elleni győzelemmel a csapat hatodik a tabellán.

 

Tényleg ő lenne a dán Haaland?

Személy szerint Höjlundnak is nagy szüksége volt az első bajnoki gólra. A United 74 millió eurót fizetett érte az olasz Atalantának, és rögtön Erling Haaland lett a mérce vele szemben. Azontúl, hogy mindketten egy északi országból származó csatárok, több párhuzam is okot ad az összehasonlításra. Höjlund Haalandhoz hasonlóan fiatalon Ausztriába igazolt, és ott bontakozott ki a pályafutása. A dán támadó a Sturm Graz játékosa lett 2021-ben, majd két idény után tavaly nyáron tette meg a következő lépést, amikor az Atalanta csapott le rá. Az elmúlt idényben Höjlund kilenc gólt szerzett a Serie A-ban.

– Én nem szeretném magamat Haalandhoz mérni, mert ő egy szörny – jelentette ki egy korábbi interjúban Höjlund. – Persze látom a hasonlóságokat: ő gyors, én is az vagyok, ő ballábas, én is az vagyok, ő erős, én is az vagyok. Remélem, egy nap elérhetem az ő szintjét, de ehhez sokat kell edzenem, és még koncentráltabbnak kell lennem a pályán.

Még egyszer: Haaland 15 meccs, 17 gól, Höjlund 15 meccs, egy gól. Egyelőre nagy a különbség.

 

Borítókép: Rasmus Höjlund az első bajnoki gólját ünnepli a Manchester United mezében (Fotó: Europress/AFP/Oli Scraff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.