A Liverpool győzött, de Szoboszlai miatt aggódhatunk

A Liverpool elképesztő fölényben volt a Newcastle-lel szemben, mégsem tudott betalálni az első félidőben a Premier League 20. fordulójának hétfői meccsén. A második játékrészben aztán kiszakadt a gólzsák, Szoboszlai Dominikék 4-2-re nyertek, ezzel megerősítették az első helyüket a tabella élén.

2024. 01. 01. 23:03
Cody Gakpo Liverpool
Liverpool's Dutch striker #18 Cody Gakpo (C) celebrates after scoring their third goal during the English Premier League football match between Liverpool and Newcastle United at Anfield in Liverpool, north west England on January 1, 2024. (Photo by PETER POWELL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi fő vetélytársa, az Arsenal botlott a 2023-as év utolsó napján, így a Liverpoolnak hétfőn lehetősége nyílt rá, hogy kissé leszakítsa magáról a londoni együttest. Ennek a Newcastle állhatott az útjába, amely a Premier League előző idényében megkaparintotta Mohamed Szalahék orra elől a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyet. A két fél a zajló szezonban összecsapott egymással a bajnokságban, tavaly augusztusban is a Szarkáknak állt a zászló, de az egygólos vezetés és az emberelőny sem volt nekik elég a pontszerzéshez. Darwin Núnez kései duplájával Szoboszlai Dominikék győztek 2-1-re.

Hiába játszottak nagy fölényben Szoboszlaiék, a gólok sokáig várattak magukra
Hiába játszottak nagy fölényben Szoboszlaiék, a gólok sokáig várattak magukra Fotó: AFP/Peter Powell

A Newcastle-nek azóta nem fut a szekere, a találkozó előtt mindössze a kilencedik helyen toporgott a tabellán, és folyamatosan sérülések sújtják a csapatot, nyári sztárigazolása, Sandro Tonali pedig eltiltás miatt augusztus végéig nem áll Eddie Howe rendelkezésére. Idegenben különösen pocsék a Newcastle mérlege, a legutóbbi négy meccsét elveszítette, összességében pedig kilenc mérkőzésen csak egy győzelmet tud felmutatni (igaz, az egy 8-0 volt a Sheffield otthonában, még szeptemberben).

Ezek alapján a Newcastle számára nem kecsegtetett sok jóval az anfieldi látogatás. A vendégek nem tudtak mit kezdeni a Szoboszlait is bevető Liverpool rohamaival, Martin Dúbravka tartotta meccsben őket. Na meg Szalah és a videóbíró: az egyiptomi csillagnak nem szokása, de ezúttal tizenegyest rontott, Luis Díaz gólját les miatt érvénytelenítették. Néhányszor a kapufa is a Newcastle szlovák kapusának segítségére sietett, például zseniális lövésénél.

Azért a Szarkák is összehoztak egy lesgólt, de a Liverpool első félidei fölényét tökéletesen példázzák a statisztikák: a házigazda tizennyolc alkalommal lőtt kapura, míg a Newcastle csak egyszer, az xG (várható gólok) pedig 2,87 volt az egyik, 0,05 a másik oldalon. Mindezek ellenére 0-0-val zárult az első játékrész.

 

Szoboszlai a lábát fájlalta

A Liverpool hasonló elánnal vetette be magát a második félidőbe, aminek egykettőre meglett az eredménye. Núnez középre adott labdáját Szalah a kapu közepébe passzolta a 49. percben. (1-0) De míg a Vörösöknek helyzetek tömkelegére volt szükségük, hogy begyötörjenek egy gólt, a Newcastle-nek az első kaput eltaláló kísérletéből gól született, Anthony Gordon remek passza után Alexander Isak hét méterről lőtte ki a bal alsót. (1-1)

A liverpooli tűzijáték tovább folytatódott, újabb gólt azonban nem eredményezett, így Jürgen Klopp a 64. percben hármas cserére szánta el magát: Núnez, Díaz és Szoboszlai helyett Diogo Jota, Cody Gakpo és Ryan Gravenberch lépett pályára. Némi aggodalomra ad okot, hogy Szoboszlai grimaszolva, a bal lábát fájlalva távozott.

Néhány perccel később azonban minden bizonnyal a magyar középpályás is jobb kedvre derült, mert Jota önzetlen passza után Curtis Jones közelről az üres kapuba talált a 74. percben. (2-1) Ezután felpörögtek az események, a hátralévő időben a liverpooli Gakpo és Szalah (aki a második büntetőjénél már nem hibázott), a Newcastle részéről Sven Botman is gólt szerzett.

Jürgen Klopp csapata 4-2-re győzött, így őrzi az első helyét a Premier League tabelláján. A Vörösök három ponttal előzik meg az Aston Villát és öttel-öttel az Arsenalt, illetve az egy meccsel kevesebbet játszó Manchester Cityt.

Premier League, 20. forduló
Liverpool FC–Newcastle United 4-2 (0-0)
gólszerzők: Szalah (49., 86. – 11-esből), Jones (74.), Gakpo (78.), illetve Isak (54.), Botman (81.)

Aston Villa–Burnley 3-2 (2-1)
Crystal Palace–Brentford 3-1 (2-1)
Manchester City–Sheffield United 2-0 (1-0)
Wolverhampton Wanderers–Everton 3-0 (1-0)
Luton Town–Chelsea 2-3 (0-2)
Nottingham Forest–Manchester United 2-1 (0-0)

vasárnap játsszák:
Fulham–Arsenal 2-1 (1-1)
Tottenham Hotspur–Bournemouth 3-1 (1-0)

kedden játsszák:
West Ham United–Brighton 20.30 (tv: Spíler 1)

 

Borítókép: A liverpooli Cody Gakpo gólöröme (Fotó: AFP/Peter Powell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.