Australian Open: fehérorosz henger, ismételte magát a történelem

Arina Szabalenka megvédte címét, a fehérorosz teniszező az Australian Open döntőjében két játszmában nyert a kínai Cseng Csin-ven ellen. Szabalenka az egész tornán egyetlen játszmát sem veszített, s második Grand Slam-trófeáját szerezte meg. A fehéroroszok immár négy egyéni Grand Slam-győzelemnél járnak, valamennyi az Australian Openen született.

2024. 01. 27. 11:02
Arina Szabalenka
Melbourne, 2024. január 25. A fehérorosz Arina Szabalenka az amerikai Coco Gauff ellen játszik az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének elõdöntõjében Melbourne-ben 2024. január 25-én. Szabalenka 7:6, 6:4 arányban gyõzött. MTI/EPA/AAP/Joel Carrett Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy év után ismét fehérorosz–kínai döntőt rendeztek az Australian Open női egyes versenyében. Akkor Viktorija Azarenka sikeresen megvédte címét a Li Na elleni fináléban, most Arina Szabalenka ugyanezzel a céllal lépett pályára a Rod Laver Arenában Cseng Csin-ven ellen. A két finálé között egyetlen női teniszező sem tudta megvédeni az Australian Open-címét.

Cseng Csin-ven Arina Szabalenka Australian Open döntő
Cseng Csin-ven karrierje első Grand Slam-döntőjét vívta, az Australian Open fináléjában Arina Szabalenka címvédését próbálta megakadályozni (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

Szabalenka magabiztosan, szettveszteség nélkül jutott el a döntőig, egyedül az elődöntőben, a US Open-bajnok Coco Gauff ellen vívott szoros találkozót. Cseng úgy jutott el élete első Grand Slam-fináléjába, hogy egyetlen kiemeltet sem kellett legyőznie a tornán, ennek ellenére háromszor is döntő szettre kényszerült: az első körben az amerikai Ashlyn Krueger, a harmadik fordulóban honfitársa, Vang Ja-fan, majd a negyeddöntőben az orosz Anna Kalinszkaja ellen.

Cseng eddigi legjobb Grand Slam-szereplése a tavalyi US Open-negyeddöntő volt, akkor éppen Szabalenka állította meg, a fehérorosz akkori 6:1, 6:4-es sikere volt az egyetlen korábbi egymás elleni találkozójuk.

Cseng és Szabalenka a nagy előd nyomában

A tizenegy évvel ezelőtti finálé két résztvevője természetesen példaképként szolgál a honfitársak számára. Ez különösen hangsúlyos Cseng és a 2014-ben végül Australian Opent nyert, azóta már visszavonult Li esetében, akinek sikerét tíz évvel ezelőtt, tizenegy esztendősen Cseng a többi teniszpalántával együtt izgulta ki a bentlakásos akadémián.

Szabalenka a 2022-es US Open óta zsinórban a hatodik Grand Slam-tornán jutott el legalább az elődöntőig, s a tavalyi Australian Open után a második végső sikerére hajtott, amellyel utolérhette a fehérorosz tenisz másik korábbi világelsőjét, Azarenkát.

Szabalenka villámkezdése

A döntőben a második kiemelt fehérorosz jó rajtot vett, gyorsan ellépett 3:0-ra. Cseng ezután felvette a játék ritmusát, de a játszmát már nem tudta megfordítani, Szabalenka 6:3-mal került szettelőnybe.

A második játszmát pedig borzasztóan kezdte a kínai játékos: az első adogatójátékában három kettős hibával tálcán kínálta a bréket ellenfelének.

Szabalenka ütőereje a legtöbb női teniszező számára megoldhatatlan feladatot jelent, s a fehérorosz nem tette meg Csengnek azt a szívességet, hogy világgá üsse a labdákat, a következő bréket pedig egy kifejezetten finom mozdulattal szerezte meg.

Ezután már csak a pontos végeredmény volt a kérdés: tizenegy év után ismét címvédés a nők között az Australian Openen, ismét a fehérorosz játékos nyerte a kínai rivális elleni finálét. Azarenka és Szabalenka összesen már négy egyéni Grand Slam-trófeát szereztek a fehérorosz tenisznek, valamennyit Melbourne-ben.

Az idei torna Szabalenka dominanciájáról szólt, a döntőben sem veszített játszmát, ahogy az egész versenyen sem.

Csengnek sem kell szomorkodnia, a menetelésével jövő héttől először a top 10-ben, rögtön a hetedik helyen jegyzik majd a világranglistán. S ki tudja, a történelem talán majd jövőre is ismétli önmagát, 2014-ben Li az egy évvel korábbi döntőbeli vereség után megnyerte az Australian Opent.

Australian Open, női egyes döntő

Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Cseng (kínai, 12.) 6:3, 6:2

Borítókép: Arina Szabalenka szettveszteség nélkül menetelt Ausztráliában (Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.