Varga Barnabás hogyan kerülhetett Haaland elé a triplázók világranglistáján?

Varga Barnabásé a harmadik hely azon a világranglistán, amelyet a 2023-ban a legtöbb mesterhármast szerzett futballistákról készített és tett közzé az IFFHS.

2024. 01. 08. 14:05
VARGA Barnabás; GONZÁLEZ, Nicolás;
Budapest, 2023. december 14. Varga Barnabás (b) és Nicolás González, a Fiorentina játékosa a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Fiorentina mérkõzésen a Groupama Arénában 2023. december 14-én. Ferencvárosi TC - Fiorentina 1-1. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet rangsorában a magyar válogatott csatára a képzeletbeli dobogó alsó fokát azzal a négy triplával foglalja el, amelyeket paksi, majd ferencvárosi színekben produkált bajnoki mérkőzéseken, illetve nemzetközi kupameccsen.

Ami az utóbbit illeti, Varga – már az FTC játékosaként – a máltai Hamrun Spartans kapuját vette be háromszor is az augusztus 10-i, idegenbeli konferencialiga-selejtezős találkozón. A három NB I-es triplázása egyikét pedig éppen volt csapata ellen valósította meg augusztus 27-én, amikor is a Ferencváros 6-1-re verte a Paksot.

A bajnokikon, valamint a hazai és nemzetközi kupamérkőzéseken, továbbá válogatott fellépések alkalmával elért mesterhármasok alapján készült, az adott ország pontvadászatának erősségét is figyelembe vevő lista éllovasa a belga Gent nigériai csatára, Gift Orban, aki öt triplázást bemutatva – egyszer négy találatig jutva – jeleskedett 2023-ban, a második helyen pedig a gaboni válogatott Denis Bouanga végzett, aki az amerikai MLS-ben szereplő Los Angeles futballistájaként jegyzett tavaly négy mesterhármast. Érdekesség, hogy Varga Barnabás mögött a norvég a negyedik, a Manchester City klasszisa ugyancsak négy mesterhármast jegyzett, de a Premier League-ben csak kettőt – a nemzetközi porondon mindketten egyszer tripláztak –, ezért a holtversenyben Varga mögé szorult az IFFHS-nél. A nemzeti kupákban elért mesterhármasokat – a norvég gólvágónak egy itt jött össze – kevésbé értékeli az IFFHS holtverseny esetén.

Borítókép: Varga Barnabás és Nicolás González, a Fiorentina játékosa a labdarúgó konferencialiga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Ferencvárosi TC–Fiorentina (1-1) mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. december 14-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.