Kimaradt a vb-csapatból a sportág korszakos klasszisa

Varga Zsolt hosszú tépelődés után kijelölte a február 3-án kezdődő világbajnokságra utazó férfi-vízilabdaválogatott tizenöt fős keretét. Első hallásra meglepő, mégis érthető döntésként Hárai Balázs kimaradt a csapatból, a 36 éves center erejét be kell osztani, remélhetőleg a párizsi olimpiára már csatasorba állhat. A várakozásnak megfelelően, helyesebben a horvátországi Európa-bajnokságon mutatott játékának köszönhetően vb-újoncként a csupán 20 éves Tátrai Dávid is utazik Dohába, ahol a magyar válogatott már biztos olimpiai résztvevőként tehertől mentesen, de persze az éremszerzés, sőt a címvédés céljával szerepel majd.

2024. 01. 29. 19:20
Varga Zsolt
Forrás: MVLSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

dilemmáiról mi sem árulkodik pontosabban, mint hogy múlt szerdán, a Franciaország ellen a Komjádiban 14-10-re megnyert felkészülési mérkőzés után még szombatra ígérte a kerethirdetést, amiből előtt vasárnap, majd hétfő este lett. A január elején a horvátországi Európa-bajnokságra nevezett csikócsapat a csoportkörben előbb Olaszországot, majd a négy közé jutásért Szerbiát győzte le, s annak dacára megállta a helyét, hogy a torna hajrájára a betegség ledöntötte majd a fél csapatot. Több ifjú bizonyította, hogy nem csupán epizodistaként, hanem vezéregyéniségként is lehet rá számítani, ami után a szövetségi kapitánynak alaposan át kellett gondolnia, kiket nevezzen a dohai világbajnokságra. Nyilván a tavalyi, fukuokai vb-n aranyérmes csapat az alap, de egy-egy változtatás a világbajnoki cím dacára sem ördögtől való.

HÁRAI Balázs, Varga Zsolt, Kovács Péter, magyar vízilabda-válogatott, világbajnokság, Doha, dohai vb, Európa-bajnokság, kerethirdetés
Hárai Balázs, amikor a medencében volt, a horvátok nem tudták tartani az Eb-elődöntőben. Varga Zsolt úgy látja, a center még nincs százszázalékos állapotban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Előzetes esélylatolgatásunk kiállta a gyakorlat próbáját. Varga Zsoltnak a legtöbb fejfájást valószínűleg az okozta, Hárai Balázst nevezze-e az idei vb-re.

Varga Zsolt Párizsra tartalékolja Hárai Balázst?

A világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes center a 2022-es hazai vb után alávetette magát a csuklóműtétnek annak érdekében, hogy tokói ígéretének megfelelően ott lehessen a párizsi keretben. Ám a felépülése több időt vett igénybe a reméltnél, ezért Japánba még nem tartott a többiekkel. Zágrábban már játszott, ám ő is azok közé tartozott, akik betegséggel küszködtek. Pufi már 36 éves, a centereknek ráadásul átlagon felül megpróbáltatásokat kell kiállniuk, a testük is jobban elhasználódik. Hárainak is már sajog mindene, de Párizsban még ott szeretne lenni. Ha egészséges, senki sem vonja kétségbe a helyét a csapatban, ám be kell osztani az erejét. Varga Zsolt valószínűleg ezért döntött úgy, hogy a dohai keretbe nem nevezi be.

Német Toni mellett Kovács Péter lesz a másik center, aki 32 évesen megkapja élete lehetőségét.

 

Három vb-újonc: Bányai, Tátrai és Kovács

A fiatalok közül, ahogy Varga Dániel megjósolta, Fekete Gergő, Vigvári Vince és Tátrai Dávid is bekerült a keretbe. Persze ez nem meglepetés. Nagy, Fekete és Vigvári már tagja volt a tavalyi vb-győztes gárdának is, a csupán 20 éves Tátrai pedig a magyar póló legnagyobb alakjait idéző erényeket csillogtatott az Eb-n.

Kérdéses volt még az is, hogy a két alapember, és mellé bekerül-e harmadik balkezesként Burián Gergely. Nos, Varga Zsolt úgy döntött, elég két balkezes, így Burián ismét kimaradt a vb-csapatból.

A szövetségi kapitánynak, azt kellett még eldöntenie, hogy mögött ki legyen a második számú kapus. Nos, Varga Zsolt választása az Eb-n szintén meggyőző teljesítményt nyújtó Bányai Márkra esett.

A Fukuokában világbajnok csapatból ezek figyelembevételével a kapus Lévai Márton mellett Molnár Erik és Vigvári Vendel maradt ki, értelemszerűen három, vb-újonc került be: Bányai, Tátrai és Kovács.

 

„A legjobb formában lévő kerettagok”

– A tizenöt fő kijelölésénél egyértelműen az döntött, hogy ki van a legjobb formában a kerettagok közül, természetesen szem előtt tartva azt is, hogy közülük ki illeszkedik a legjobban a csapatstruktúrába és a stratégiánkba – Varga Zsolt részletekbe menően nem indokolta a döntését. A felelősség természetesen az övé, s az Európa-bajnokság alapján aligha mondhatjuk, hogy bárkit is nagyon meglepett volna.

A dohai vb-csapat
Kapusok: Vogel Soma, Bányai Márk
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Jansik Szilárd, Kovács Péter, Bányai Márk, Vigvári Vince, Tátrai Dávid

Borítókép: Varga Zsolt extázisban. Ezt várja a játékosaitól is (Fotó: MVLSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.