Xavi: Ha ez lesz, akkor lemondok az idény végén

A Barcelona szerda este kiesett a Király Kupából, miután 4-2-re kikapott az Athletic Bilbao vendégeként a negyeddöntőben. Így már csak két trófeáért van versenyben a katalán sztárcsapat, és az újabb csalódás után a vezetőedző, Xavi elhintette, elképzelhető, hogy az idény végén szedi a sátorfáját.

2024. 01. 25. 11:35
Athletic Club v FC Barcelona - Copa del Rey
Xavi Hernandez head coach of Barcelona sitting on the bench during the Copa del Rey match between Athletic Club and FC Barcelona at San Mames Stadium on January 24, 2024 in Bilbao, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete még arról elmélkedett Xavi, hogy a Barcelona közelebb áll a sikerhez, mint a bukáshoz, hiszen még három trófeát is szerezhet a csapata ebben az idényben. Nos, azóta ebből kettő lett, a Király-kupa negyeddöntőjében búcsúzott a Barca. Az Athletic Bilbao már fél perc elteltével vezetést szerzett, és ugyan a katalánok még az első félidőben megfordították az állást, a házigazda a szünet után kiegyenlített, a kétszer tizenöt perces ráadást pedig jobban bírta, és a Williams testvérek, Inaki és Nico egy-egy góllal megnyerték neki a mérkőzést.

Athletic Club v FC Barcelona - Copa del Rey Inaki Williams lőtte a harmadik gólt Xavi csapatának kapujába
Inaki Williams lőtte a harmadik gólt Xavi csapatának kapujába Fotó: AFP/NurPhoto/Jose Breton

A 4-2-es győzelem tehát a baszkok továbbjutását eredményezte, a Barcelona pedig már csak két trófeáért van versenyben, de valójában az egyik elhódítására sincs túl nagy esélye. A La Ligában jelenleg tetemes, nyolc pont a lemaradása a listavezető, egy meccsel kevesebbet játszó Gironával szemben, míg a második Real Madridtól hét ponttal marad el. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe beverekedte magát Xavi gárdája, és talán még a szenvedő Napoli elleni párharcot is sikerrel tudja le, a nyolc között várhatóan versenyben lesznek még a katalánoknál jobban teljesítő csapatok – sok jóval nem kecsegtet a negyeddöntő a Barcelona számára.

Visszatérve a Király-kupára, Xavi így védekezett a kiesést követően: – Amikor kisorsolták az ellenfeleket, azonnal elmondtam, hogy nagyon szerencsétlenül jártunk, mert egyetlen meccs dönt, és azt nagyon nehéz lesz megnyerni a San Mamesben. A korai gól után fordítottunk, sőt le is zárhattuk volna a meccset, ha Lamine utolsó helyzetéből gól születik a rendes játékidő vége előtt. De büszkék lehetünk, mert a meccs végéig küzdöttünk – nyilatkozta a Barcelona vezetőedzője.

Mint minden alkalommal, ezúttal is szóba került Xavi esetleges távozása.

– Korábban azt mondtam, hogy lemondok, ha nem nyerek trófeákat, vagy ha már nem vagyunk versenyképesek. 

Önök már megkongatják a vészharangokat, megszavaztatják az embereket arról, vajon én maradok-e az edző. Ha a csapat veszít, mindjárt az edző szerepét emelik ki. Ha az idény végén nem leszünk versenyképesek, akkor továbbállok – jelentette ki Xavi.

 

A játékosok Xavi mellett állnak

Korábban szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy az edző elveszítette az öltözőt. Xavi akkor leszögezte, szó sincs ilyesmiről, ha valóban így lenne, akkor ő maga mondott volna fel. Most egy játékosa, Ronald Araujo is megerősítette, társaival bíznak a mesterükben.

– Nos, nem az elnökségen múlik, hogy mi történik, Xavi mindenesetre sokat segített nekünk. A játékosok támogatják és azt szeretnék, ha maradna – fogalmazott az uruguayi védő. – Mindig nehéz elfogadni, ha kiesünk egy kupasorozatból, de nem adhatjuk fel a harcot. A La Ligában és a Bajnokok Ligájában van miért küzdenünk. Hamarosan a Napolival csapunk össze, most pedig két hazai meccs következik. Ki kell tartanunk és újra jól éreznünk magunkat.

 

A Girona is kiesett

A Girona is pályára lépett a Király-kupa negyeddöntőjében. A La Liga listavezetőjének magyar védője, Yaakobishvili Antal először játszott végig egy mérkőzést az idényben a Gironában, de ez lehetett az egyetlen öröme szerda este. A csapata ugyanis 35 perc elteltével már háromgólos hátrányban volt a Mallorca vendégeként, az utolsó gól ráadásul az ő szabálytalanságát követően, büntetőből született. A Girona nem adta fel, két gólt ledolgozott a hátrányából, de 3-2-re kikapott, így kiesett.

Borítókép: Xavi az Athletic Bilbao elleni kupameccsen (Fotó: AFP/Nurphoto/Jose Breton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.