Büntettük a hollandokat: zsebben a kvóta plusz vb-elődöntő!

Egyszerre kvóta és éremesély, ebben reménykedtünk és meg is adatott. A magyar női vízilabda-válogatott idegtépő mérkőzésen 8-8-as rendes játékidő után büntetőkkel 5-4-re, tehát 13-12-re legyőzte Hollandiát a Dohában zajló vb negyeddöntőjében, egyúttal biztosította párizsi részvételét. Mihók Attila csapata az elődöntőben az olaszok ellen nyertes Görögországgal találkozik. A női kosárlabdázók drámai bukása után ennyi gyógyír végképp ráfért a magyar sportra.

2024. 02. 12. 18:12
KESZTHELYI-NAGY Rita
Vizes vb - Vízilabda - Magyarország-Hollandia Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a meccs előtt megnyertünk egy csatát, a spanyolok a papírformának megfelelően legyőzték Kanadát. Már öt góllal is vezettek, végül 12-9-re nyertek. Ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott a Hollandia elleni sikerrel nem csupán a négy közé juthatott be, hanem az olimpiai részvételt is kiharcolhatta.

RYBANSKA Natasa, magyar női vízilabda-válogatott, Hollandia, vízilabda-vb, negyeddöntő, olimpiai kvóta
Rybanská Natasa szokás szerint keményen szorongatta az ellenfél centereit, s a büntetőjét is bedobta. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vályi Vanda, ahogy általában szokta, magabiztosan hozta el a labdát az első ráúszásnál, majd rögtön az első támadásból, még csak nem is emberelőnyben Garda Krisztina megszerezte a vezetést. Több okból is hasznos felidézni a meccs tökéletes kezdetét. Az első negyedben ezután ugyanis – pedig fór is akadt közte – a további hét támadásból egyszer sem találtak be a magyar lányok. Kész szerencse, hogy a hollandok is csupán egyszer.

Nem vállalták az úszóversenyt a hollandok

Olyat ritkán látni, ahogy a második nyolc perc kezdődött. A hollandok még csak a látszatra sem adtak, feladták a ráúszást, tudván, hogy Vályi ellen, aki az egész női mezőny legjobb sprintere, úgysincs esélyük. Ennél persze sokkal fontosabb, hogy Gurisatti férfias távolságból vágott bombagólt a pipába, majd Szilágyi lőtt okos gólt a szélről. Elhúztunk kettővel (3-1). Egy-egy gól itt és ott, tőlünk Keszthelyi talált be, így félidőben 4-2-re vezettünk.

Rossz tempóban szálltunk ki a hullámvasútból

A második félidő sokáig megint a gólínség jegyében telt, aztán a hollandok gyorsan egyenlítettek. Szilágyi góljával szerencsére 5-4-es előnyről kezdhettük az utolsó felvonást. Keszthelyi góljával 6-4 ide, majd a folytatás hullámvasút, de örömteli volt a szédülés, mert hol egy, hol két góllal vezetünk. Egészen a legvégéig, a hollandok nyolc, azaz 8 másodperccel a végső dudaszó után egyenlítettek 8-8-ra. Büntetők.

Hátrányt jelentett, hogy nálunk három biztos lövő, Gurisatti, Szilágyi és Leimeter is kipontozódott, tehát másoknak kellett vállalniuk az ötméterest. Merték és tették!

Nálunk sorrendben, Keszthelyi, Garda, Parkes, Rybanská is betalált, sajnos a hollandok is négyből négyet hoztak. Utolsóként Máté Zsuzsa is bevágta, Magyari Alda viszont kivédte Rogge lövését, 5-4-re megnyertük a büntetőket, 13-12-re a meccset a világ- és Európa-bajnok hollandok ellen.

Kinn vagyunk az olimpián! Ráadásként vb-elődöntőt játszhatunk. Az utolsó negyeddöntő után az is kiderült, hogy a görögök ellen, akik 14-12-re verték meg Olaszországot.

Vízilabda-vb, nők, negyeddöntő:
Magyarország–Hollandia 13-12 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4, 5-4) – ötméteresekkel
Magyar gólszerzők: Keszthelyi 3, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1

A további három mérkőzésen:
Egyesült Államok–Ausztrália 10-9
Spanyolország–Kanada 12-9
Görögország–Olaszország 14-12

A szerdai elődöntő párosítása:
Egyesült Államok–Spanyolország
Magyarország–Görögország

Borítókép: Keszthelyi Rita pályafutása sokadik nagy sikerét könyvelheti el (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.