Lionel Messi sorsa egy hangulattalan örökrangadón dőlt el + videó

Argentína olimpiai labdarúgó-válogatottja a vasárnap éjszakai sorsdöntő mérkőzésen 1-0-ra nyert Brazília ellen. Az eredmény azt jelenti, hogy a legutóbbi két olimpiai labdarúgótorna győztese, Brazília lemarad az idei, párizsi játékokról, Argentína viszont ott lesz a mezőnyben, s minden bizonnyal Lionel Messi is pályára lép a francia fővárosban. A nyolcszoros Aranylabda-győztes Lionel Messi 2008-ban már nyert olimpiai aranyérmet, idén, tizenhat évvel később túlkorosként duplázna.

2024. 02. 12. 9:17
Lionel Messi
Argentina's forward Lionel Messi controls the ball during the 2026 FIFA World Cup South American qualification football match between Brazil and Argentina at Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on November 21, 2023. (Photo by Daniel RAMALHO / AFP) Fotó: AFP/Daniel RAMALHO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tudta, hogy nem tehet semmit a lehetőségért, az argentin fiataloknak kell kivívnia az olimpiai részvételt. Argentína a venezuelai selejtezőtorna négyes döntőjében két döntetlennel kezdett, így az ősi rivális Brazília ellen nyernie kellett a kvótához. A téthez képest rendkívül hangulattalan meccset rendeztek, a helyiek közül nem sokan voltak kíváncsiak arra, hogy melyik gigász bukik el a ki-ki meccsen. Végül egyetlen gól, az argentin Luciano Gondou találata döntött, így Argentína és Lionel Messi ünnepelhet, a címvédő Brazília lemarad az idei ötkarikás játékokról.

Luciano Gondou Argetína olimpia Párizs Lionel Messi
Gondou lett Argentína hőse, az olimpián Lionel Messi is a csapattársa lehet (Fotó: AFP/Federico Parra)

Az előzetes esélyek alapján akár két kijutott válogatott tét nélküli meccse is lehetett volna a harmadik fordulóban Argentína és Brazília találkozója, ehelyett a két csapat tudta, hogy csak az egyikük utazhat Párizsba. Argentína Venezuela és Paraguay ellen is döntetlent játszott, míg a brazilok Paraguay ellen vereséget szenvedtek a négyes döntőben.

A sorsdöntő meccsen mindkét csapat előtt adódtak helyzetek, végül a korábbi két meccsen csak csereember, a brazilok ellen viszont a kezdőbe jelölt Luciano Gondou gólja döntött: Argentína örülhetett, Brazília sírhatott.

Lionel Messi visszatérhet Párizsba

Az olimpiai férfi labdarúgótornán 1992 óta U23-as válogatottak vesznek részt, de 1996 óta három túlkoros is nevezhető a keretbe. Erre a három helyre hajt Lionel Messi és egy másik ex-PSG-futballista, Ángel di María, akik mindketten hősei voltak a 2022-es vb-döntőnek, 2008-ban, Pekingben pedig még valódi U23-as játékosként együtt nyertek olimpiát, akkor a Nigéria elleni – Kassai Viktor által vezetett – döntőben Di María lőtte az egyetlen gólt.

Két ilyen ikonnak aligha fog nemet mondani Javier Mascherano, az argentin olimpiai válogatott szakvezetője, aki eddig az egyetlen játékos a XXI. században, aki két olimpiai aranyat is nyert labdarúgásban, ő a 2004-es, athéni siker után Pekingben mál túlkorosként ünnepelt együtt Messivel és Di Maríával.

Argentína mellett – sőt, a négyes döntő végeredményét tekintve előtt – Paraguay jutott ki még Dél-Amerikából az olimpiára, amely a selejtezőtorna zárómeccsén 2-0-ra legyőzte a házigazda Venezuelát. 2004-ben éppen Argentína és Paraguay játszotta egymás ellen az olimpiai döntőt, s azóta is minden fináléban volt dél-amerikai résztvevő.

A párizsi férfi labdarúgótornán tizenhat csapat vehet részt, Európából a rendező Franciaország mellett Spanyolország, Izrael és Ukrajna szerzett kvótát, Észak- és Közép-Amerikából az Egyesült Államok és a Dominikai Köztársaság, Afrikából Egyiptom, Marokkó és Mali, Óceániából pedig Új-Zéland. Ehhez a tíz csapathoz csatlakozott az éjjel Paraguay és Argentína. Az ázsiai selejtező, amely egyben U23-as kontinenstorna is, május 3-án ér véget Katarban, a három dobogós csatlakozik az ötkarikás mezőnyhöz, a negyedik helyezett pótselejtezőt vív az utolsó kvótáért Guineával.

Borítókép: Minden adott ahhoz, hogy a párizsi olimpián is lássuk Lionel Messit az égszínkék-fehér szerelésben (Fotó: AFP/Daniel Ramalho)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.