A mai szomorkodásból holnapra vissza kell térni, és nyerni jönnek vissza

Nem sikerült borítani a papírformát, a magyar női kosárlabda-válogatott kikapott az első olimpiai selejtezőjén Kanadától. A Sopronban zajló tornán tanulságos meccset játszott a csapat, de a vereség után már a spanyolok legyőzésével rajtoló japán válogatott lesz az ellenfél. Lapunknak a játékosok közül a csapatkapitány Dubei Debóra és a Kanada ellen egyedül nagyszerűen játszó Juhász Dorka értékelt, illetve tekintett előre.

2024. 02. 09. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női kosárlabda-válogatott a legutóbb 1980-ban vehetett részt olimpián, és azóta most került a legközelebb az újabb ötkarikás szerepléshez. Csütörtökön kezdődött meg Sopronban az olimpiai selejtező torna, és az első meccsen sajnos bejött a papírforma, Kanada 67-55-re legyőzte Székely Norbert csapatát. A csapatkapitány, Dubei Debóra nem kertelt, amikor azt kérdeztük tőle a lefújás után, hogy mi kellett volna, a kanadai csapat legyőzéséhez:

Dubei Debóra védekezik. Fotó: Fiba.com

Nagyon-nagyon sok támadó lepattanót engedtünk a kanadai csapatnak, pedig tudtuk, hogy erősek centerposzton. De azt is tudtuk, hogy a külső posztokon játszó játékosaik is jók, így arra készültünk, hogy a palánk alatt nem segítünk be annyit, inkább ők segítenek a külső posztok felé, hogy a kinti dobásaikat meg tudjuk akadályozni. De eleinte sajnos rengeteg pontot kaptunk a festékből, amit okvetlen ki kell javítani. Ki fogunk elemezni minden hibát és készülünk a következő meccsre – mondta a csapatkapitány.

Kellett volna némi plusz

A második negyedben öt pontra is visszakapaszkodott a magyar válogatott, ott kellett volna még egy kis plusz, vetettük fel.

– Igen ott kellett volna még egy kis plusz, de sajnos azt már nem tudtuk hozzátenni. Nagy volt a sebesség és a fizikális játék sokat kivett belőlünk. Amikor fel tudtunk zárkózni, akkor sok pontot szereztünk gyors indításokból, azt kellett volna tovább erőltetni, sajnos nem sikerült.

 

Ha már szóba került a sebesség, nem lehetett kihagyni, hogy a pénteki ellenfél, a japán válogatott félelmetesen gyors játékot mutatott be a spanyolok ellen.

– Biztos, hogy az a meccs még gyorsabb lesz, úgyhogy ki kell pihenjük magunkat és jól fel kell készülni belőlük. A palánk alatt lepattanókban mindenhogy föléjük kell kerekedni, mert, ha az nem lesz meg, akkor bajban lehetünk. Rendkívül gyors az irányítójuk, nagyon jól dobják a triplákat, védekezésben és támadásban is irtó gyorsak. De az biztos, hogy soha nem adjuk fel, egészen addig küzdeni fogunk, amíg ez az olimpiai selejtezőtorna tart – mondta Dubei Debóra.

A magyar csapat legeredményesebb játékosa a 13 ponttal záró Juhász Dorka volt. A center szerint a meccs elejét kicsit túlizgulta a csapat.

Juhász Dorka nagyszerűen játszott. Fotó: Fiba.com

Nem úgy jöttünk ki, ahogy terveztük, ez az igazság. Sokat hibáztunk, kijöttek a dobásaink, és túl sok támadó lepattanót engedtünk a kanadai csapatnak. Ők sem dobtak túl jól, de ahhoz elég extra csapat, hogy a megszerzett lepattanókat visszategye és abból szerezzen pontokat. 

Ezt tudjuk ennél jobban is kontrollálni, és jobban is fogunk fókuszálni erre. Mindezek ellenére is azt mondom, hogy nem játszottunk rossz meccset, voltak benne pozitívumok, azokra kell támaszkodnunk a folytatásban

mondta Juhász Dorka, aki szerint fontos pozitívum, hogy tetemes hátrányból is vissza tudott kapaszkodni a magyar csapat. De ez egy nagyon rutinos kanadai csapat, amelyik sokszor volt már ilyen helyzetben, és minden hibánkat kihasználta. Nekünk is tanulnunk kell az ilyen szituációkból.

 

Juhász Dorka ezután a péntek esti mérkőzésre tekintett előre: 

Japán ellen nagyon fontos lesz, hogy védeni tudjuk a hárompontosokat, mert azt láttuk a spanyolok ellen is, hogy nem nagyon hibáztak kintről. Ahhoz, hogy hibázzanak, szükség lesz a mi jó védekezésünkre, hogy minél kellemetlenebb, kiszorítottabb helyzetekből kelljen dobniuk. És feltétlenül ki kell használnunk a magassági fölényünket. A mai szomorkodásból holnapra vissza kell térnünk, új erővel nekivágni a meccsnek, mert nyerni jövünk ide!

Borítókép: Nagy harc dúlt a palánkok alatt, ezt zömmel a kanadaiak nyerték (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.