Ajándék a magyar miniszterelnöktől, akit nagyon szeretnek Izraelben

A Temesváron született, majd Izraelbe kivándorolt játékvezetőt, Ávráhám Kleint, avagy Klein Ábrahámot jól ismerik az idősebb magyar futballszurkolók, hiszen három világbajnokságon bíráskodott, s vendége volt az idei sportgálának is. Az immár kilencvenéves sportember örömmel újságolta el, hogy a születésnapján Orbán Viktor is felköszöntötte.

2024. 04. 05. 12:01
Ávráhám Klein
Ávráhám Klein az idei sportgálán Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Temesváron született Ávráhám Klein, avagy gyerekkori nevén Klein Ábrahám Izrael képviseletében három labdarúgó világbajnokságon (1970, 1978, 1982) is bíráskodott. Kilencvenedik születésnapja alkalmából a legendás játékvezetőt a Haifában lévő otthonában kereste fel Magyarország izraeli nagykövete, Szentgyörgyi Zoltán, hogy átadja a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor jókívánságait a jeles nap alkalmából.

– Amikor érkezett a telefonhívás, azt gondoltam, hogy álmodok. Egy magyar miniszterelnök, akit nagyon szeretünk Izraelben, köszönt fel engem, ez nagyon jólesik – áradozott a köszöntésről Ávráhám Klein a Sportrádiónak.

A 90 esztendős korábbi játékvezető elmondta, 1947-ben élőben látta Puskás Ferencet játszani, és olyan legendás labdarúgókkal lépett pályára, mint a brazil Pelé, a német Franz Beckenbauer, a portugál Eusébio, az argentin Diego Maradona és az olasz Dino Zoff.

– A legnehezebb mérkőzésem az 1978-as argentin vb volt, ahol a magyaroknak is meg kellett szenvedniük a házigazdák ellen. A legszebb emlékem az 1970-es tornán a brazil–angol mérkőzéshez fűződik – mondta el a korábbi bíró, aki azt is elárulta: Peléék meccsén annyira ideges volt, hogy zsebre kellett dugnia a remegő kezét.

– Emlékszem, elesett a tizenhatoson belül, és számon kért rajtam egy tizenegyest. Azóta is sokan kérdezik, miért nem adtam meg, én pedig csak annyit válaszoltam, mert nem volt az – mondta el Ávráhám Klein, aki később a Fekete Gyöngyszemnek becézett labdarúgóval a New York Cosmos csapatánál eltöltött évei alatt összebarátkozott.

Ávráhám Klein elmondta, Puhl Sándorral is dolgozott együtt, s ma is tartja a kapcsolatot több magyar sportemberrel. Méltatta Magyarország sporteredményeiket, mondván, hazánk olyan jól teljesít, mint egy százötvenmilliós ország, talán még jobban is.

Ávráhám Klein, aki minden évben legalább egyszer ellátogat hazánkba, a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot is nézi majd és szurkol a magyar válogatottnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.