Dzsudzsák Balázs volt csapata már a negyedosztályba süllyedt

Zsinórban az ötödik vereségét szenvedte el az elmúlt hétvégén a Bursaspor, amelynek a nevét Dzsudzsák Balázs miatt jegyezhettük meg 2015-ben. A török klub nehézségei akkoriban kezdődtek, amikor a magyar válogatottsági rekorder is ott futballozott, most pedig már biztos, hogy a következő idényre a negyedosztályba süllyed.

2024. 04. 22. 15:18
Dzsudzsák Balázs
Bursa, 2015. augusztus 17. Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott csapatkapitánya bemutatkozik a török Bursaspor labdarúgócsapatánál Bursában 2015. augusztus 17-én. Fotó: MTI/Sergen Sezgin/Anadolu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai pályán 3-0-s vereséget szenvedett a Bursaspor az Afyonspor ellen vasárnap, és volt csapata az utolsó előtti, 18. helyen áll a török harmadosztályban két fordulóval a vége előtt. Az pedig már biztos, hogy nem kerülheti el a kiesést, a következő évadot a negyedosztályban kezdi az együttes.

Dzsudzsák Balázs
Dzsudzsák Balázs a Bursaspor szurkolóival 2015-ben. Fotó: MTI/Sergen Sezgin/Anadolu

A Bursaspor 2010-ben török bajnok volt, megelőzte a helyi gigászokat, a Fenerbahcét, a Galatasarayt és a Besiktast is, Magyarországon azonban Dzsudzsák Balázs leigazolása miatt vált igazán ismertté 2015-ben. Azon a nyáron a magyar szélső Oroszországot, a Dinamo Moszkvát hagyta el a török klub kedvéért, amely másfél millió eurót fizetett ki érte.

Dzsudzsák nagy reményekkel érkezett a csapathoz, egy korabeli interjúban így fogalmazott: – A keretünk erőssége alapján egyetlen csapat sincs a mezőnyben, amelyiktől félnünk kellene. Az első öt közé mindenképpen be kell férnünk, de az igazi persze a Bajnokok Ligája-kvalifikáció lenne.

Dzsudzsák leigazolása és eladása sem segített

A nagy tervekből nem sok valósult meg, a Bursaspor csak 11. lett az idény végén, Dzsudzsák pedig sok kritikát kapott, 23 bajnokin lépett pályára, három gól és öt gólpassz fűződött a nevéhez. Nem is maradt tovább egy évnél, 2016 nyarán sikeres Európa-bajnokságon szerepelt a magyar válogatott csapatkapitányaként, majd az Egyesült Arab Emírségekbe igazolt hárommillió euróért.

A Bursaspor gondjai egyébként akkor kezdődtek, amikor Dzsudzsák ott játszott, 2016 januárjában egymillió eurós adósság felhalmozásáról írtak a lapok, és pont a magyar szélső volt az egyik, akinek tartozhatott a klub. Dzsudzsák eladása után sem javult a helyzet, 2017-ben már csak 14. volt a csapat az élvonalban, majd 2019-ben ki is esett Süper Ligből.

A csődközeli helyzetbe jutott együttes 2022 óta szerepelt a harmadik ligában, most pedig a negyedosztályra készülhet, noha 2010 őszén még a Bajnokok Ligája csoportkörében játszott. A 109-szeres magyar válogatott, s ezzel csúcstartó Dzsudzsák eközben 37 évesen első profi klubja, a Debrecen erőssége az NB I-ben, 29 bajnokin hét-hét gólja és gólpassza van a jelenlegi idényben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.