A Barcelona fenyegeti a Real Madridot az El Clásico botránya után

Nem nyugszanak a kedélyek a spanyol futballbajnokság vasárnapi rangadója óta, amelyet a Real Madrid 3-2-re megnyert a Barcelona ellen. A katalán klub elnöke, Joan Laporta közleményt adott ki, amelyben belengette, hogy ha valóban szabálytalanul fosztották meg a Barcelonát egy góltól, akkor az El Clásico újrajátszását követelik majd, amire szerinte precedens is lenne.

2024. 04. 22. 19:20
XAVI; LAPORTA, Joan
Xavi Hernández, az FC Barcelona vezetõedzõje és Joan Laporta, a klub elnöke. Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro García
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xavi, a Barcelona vezetőedzője hevesen bírálta a La Ligát, amiért még nem vezette be a gólvonal-technológiát. Ha van ilyen jellegű segítsége a játékvezetőknek, most aligha lenne vita arról, hogy a Barcelona 28. percben szerzett gólját 1-1-es állásnál miért nem adták meg. Mint ismert, Lamine Yamal kísérlete után a Real Madrid kapusa, Andrij Lunyin a gólvonalon vagy amögül ütötte ki a labdát.

YAMAL, Lamine
Lamine Yamal gólját nem adta meg a játékvezető a Barcelona és a Real Madrid rangadóján. Fotó: EPA/Mohamed Badra

A meccsen az a döntés született, hogy nem jutott a labda át a gólvonalon, ezért nem adták meg a gólt, a történet többi része ismert: a Real Madrid végül 3-2-re megnyerte a meccset hosszabbításban szerzett góljával.

Reagált a botrányra a Barcelona elnöke, Joan Laporta, aki hivatalos közleményt adott ki.

„Elkérjük az RFEF (Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség) Játékvezetői Bizottságától az összes elérhető videó- és hangfelvételt a kérdéses esetről. Ha bebizonyosodik, hogy szabályos gólt nem adtak meg nekünk, akkor a meccs újrajátszásának a kérvényezését sem zárjuk ki, hiszen Európában már volt erre példa” – jelentette ki Laporta, aki arra is kitért, hogy a Barcelona kárára és a Real Madrid javára meghozott játékvezetői ítéletek miatt áll hat fordulóval a vége előtt 11 pontos előnnyel a tabella élén a királyi gárda.

Van precedens az újrajátszásra, amire a Barcelona utalt?

Laporta valószínűleg a 2023 decemberében lejátszott Anderlecht–Genk belga bajnokira utalt, amikor azt állította, volt már olyan, hogy újrajátszottak egy meccset Európában bírói hiba miatt. Azt a találkozót egy VAR által meg nem adott gól miatt újra kellett volna játszani, miután a helyi szövetség (RBFA) helyet adott a Genk fellebbezésének. A Belga Sportdöntőbíróság (BAS) viszont megsemmisítette ezt az ítéletet, így valójában nem történt meg a precedens.

Gól vagy nem gól? Döntse el!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.