Lékai Máté bombaerős olimpiára készül, elmaradhat az Egyiptom elleni meccs

Kedden elkészült az olimpiai kézilabdatornák csoportbeosztása. A magyar férfi-kézilabdaválogatott a nehezebb hatosba került, Franciaország, Dánia, Norvégia, Egyiptom és Argentína mellé. A magyar csapat egyik legrutinosabb tagja, Lékai Máté szerint eleve garantált volt a nehéz csoport. Lékai Máté nem gondolja, hogy már az első, Egyiptom elleni csoportmeccsen eldől a mieink sorsa.

2024. 04. 17. 12:11
epa11083733 Hungary's Mate Lekai  celebrates during the Men's EHF EURO 2024 Handball Championship preliminary round group C match between Iceland and Hungary in Munich, Germany, 16 January 2024.  EPA/Anna Szilagyi Lékai Máté
Lékai Máté szerint minden idők legerősebb olimpiai kézilabdatornája lesz a párizsi Fotó: EPA/Szilágyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a kevés kapocs egyike a legutóbbi, olimpián szerepelt magyar férfi-kézilabdaválogatott (2012) és a mostani, a 2024-es játékokra kijutott nemzeti csapat között. A rutinos irányító felkészülését nem befolyásolja, hogy megvan a nemzeti csapat csoportbeosztása, Lékai Máté szerint ugyanis az olimpiai mezőnyben eleve garantált volt a nehéz csoport.

LIGETVÁRI Patrik; SZITA Zoltán; LÉKAI Máté; ROSTA Miklós Lékai Máté férfi kézilabda olimpia Egyiptom
Lékai Máté és társai erős olimpiai mezőnybe jutottak be (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

– Azt gondolom, hogy a valaha volt legerősebb olimpia lesz. Legutóbb talán Barcelonában volt a házigazda erős kézilabdanemzet, bár akkor még a spanyolok sem voltak annyira jók, mint most. A kínaiak, a britek vagy legutóbb a japánok sem rendelkeztek erős csapattal, 2016-ban a brazil még úgy-ahogy. Most viszont a rendező Franciaországé kézilabdában a világ egyik, ha nem a legjobb csapata, emellett Egyiptom is sokkal komolyabb játékerőt képvisel, mint a korábbi afrikai bajnokok – elemzett lapunknak Lékai Máté, hangsúlyozva: az olimpiai mezőnyben nincs gyenge csapat.

Lékai Máté az Egyiptom elleni nyitányról

Éppen Egyiptom ellen kezdi meg szereplését az olimpián a magyar válogatott, amely akár rögtön sorsdöntő is lehet a csoportból való továbbjutás, azaz az első négy közé kerülés szempontjából. Lékai Máté szerint ennél összetettebb a helyzet a csoportban.

Minden mérkőzésen lesz esélyünk nyerni, ahogy mindegyiken lesz ellenünk esélye a másik csapatnak is. Nem gondolom, hogy ha esetleg az első meccs nem úgy alakulna, ahogy szeretnénk, akkor minden veszve lenne.

Hogyan készül az olimpiára a magyar csapat?

Az olimpiai előtt a válogatott felkészülési meccseket is vív, a program azonban a sorsolás után változhat.

– Ilyenkor csak olyan válogatottak ellen lehet edzőmérkőzéseket játszani, amelyek szintén az olimpiára készülnek, viszont senki sem akar leendő csoportellenféllel összecsapni. Mivel a németekkel egy kalapban voltunk, azt tudtuk, hogy őket elkerüljük, ezért velük kötöttünk le meccseket. De ha jól tudom, Egyiptom ellen is játszottunk volna felkészülési mérkőzést, az valószínűleg így elmarad – árulta el lapunknak Lékai Máté.



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.