Federer és Nadal újra együtt, szóba került az arrogancia is

Roger Federer és Rafael Nadal a tenisz két klasszisa, akik rivalizálásuk ellenére jó barátokká váltak. A már visszavonult Federer és a búcsúszezonját teljesítő Nadal egészen különleges helyen, egy havas hegycsúcson beszélt teniszről, karrierről, és nem maradtak el a poénok sem.

2024. 05. 19. 7:03
Roger Federer Rafael Nadal
Roger Federer és Rafael Nadal különleges környezetben Fotó: LOUIS VUITTON/ANNIE LEIBOVITZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és negyven alkalommal csapott össze egymással a teniszpályán. Az ikonikus rivalizálásból barátság is lett, a két korábbi teniszklasszis pedig most a Louis Vuitton cég Core Values programjának keretein belül vett részt közös fotózáson, amelynek kapcsán háromezer méter magasan, egy ládán ülve Federer és Nadal közösen interjút is adott.

Rafael Nadal Roger Federer Laver Cup 2022
Roger Federer pályafutása utolsó meccsét Rafael Nadal oldalán játszotta (Fotó: Imago)

Nem meglepő módon mindketten elégedettek azzal, amit pályafutásuk során elértek, bár eltérő, hogy mit emeltek ki: Federer a világelsőséget, Nadal a tizennégy Roland Garros-trófeáját.

– Remélem, hogy nemcsak teniszezőként emlékeznek majd rám, hanem a mögötte rejlő emberre is. Ha jó példakép voltam a gyerekeknek, annak nagyon örülök – emelte ki Federer, hogy az öröksége nem csak a sikereiben és a trófeákban mérhető.

– A legfontosabb az volt a karrieremben, hogy megvolt bennem a szenvedély, hogy folyamatosan fejlődjek, mindig találjak valami újat, amiben még jobbá válhatok – mondta Nadal, aki Federerhez hasonlóan azt is kiemelte, hogy az őket körülvevő csapat is fontos volt a sikerükben.

Ki volt Federer és Nadal példaképe?

A példaképek között mindketten megemlítették Pete Samprast, aki a nagy hármas színre lépése előtt a Grand Slam-győzelmi rekordot tartotta, tizennégy győzelmével ma már csak negyedik a sorban Novak Djokovics (huszonnégy), Nadal (huszonkettő) és Federer (húsz) mögött.

Federer még Stefan Edberg, míg Nadal Carlos Moya nevét említette, s nemcsak teniszezők voltak a listán: Nadal a brazil futballista, Ronaldo nevével kezdte a felsorolást, míg Federer Michael Jordan és Shaquille O’Neal személyében két kosarast is említett.

Roger Federer arrogáns volt?

Nem maradtak el a poénok sem.

– Nem vagyok annyira hozzászokva a hóhoz, mint Roger. Nem érzem a füleimet, de egyébként nagyon élvezem a fotózást – mondta Nadal, miközben Federer hozzátette, hogy a spanyol először lát havat életében.

Nadal az első találkozásuk felidézésekor is viccelődött kicsit Federerrel.

– Kissé arrogáns voltál… – mondta a spanyol, mielőtt elismerte, hogy csak poénkodott. Federer aztán maga is felidézte az első emlékét Nadallal kapcsolatban.

– Amikor először indultál Monacóban, mind arra gondoltunk: még egy spanyol, még egy salakjátékos, aki egyszer majd a top 10-ig jut, talán tovább is. Aztán végül megnyert mindent.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.