Valter Attila csapata nagyon megváltozott az idei Giro d’Italiára

Szombaton kezdődik az év első háromhetes körversenye, a Giro d’Italia, s ahogy 2020 óta mindig, lesz magyar résztvevő is a mezőnyben. Valter Attila csapata, a Visma–Lease a Bike csütörtök délután tartott online sajtóeseményt. A magyar kerékpáros nem volt a csapat három kijelölt válaszadója között, viszont belga társa, Cian Uijtdebroeks szavaiból lehet következtetéseket levonni Valter Attila várható feladataira is.

2024. 05. 02. 15:57
Valter Attila Giro d’Italia kerékpár olasz körverseny Visma Lease a Bike
Valter Attila negyedszer lesz tagja a Giro d’Italia mezőnyének Fotó: Cor Vos/Szymon Gruchalski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020-ban indult először az olasz kerékpáros-körversenyen. Már a CCC versenyzőjeként a huszadik szakaszon elért 9. és az összesítésben megszerzett 27.k helyével is felhívta magára a figyelmet, ám igazán nagyot 2021-ben dobott, amikor három napon át viselte a Giro d’Italia összetett éllovasának járó legendás rózsaszín trikót. Valter Attila 2021 után 2022-ben is a Groupama–FDJ színeiben tekert a Girón, amely akkor Magyarországról indult. Az eddigi legjobb Grand Tour-szakaszeredményét ekkor érte el, egy sikeres szökés tagjaként a negyedik helyen futott be, emlékezetes befutó végén.

Valter Attila Giro d’Italia kerékpár
Valter Attila jó hangulatban készült a Giro d’Italiára (Fotó: Facebook/Attila Valter)

Az akkori szakaszgyőztes, Koen Bouwman az utolsó pillanatban került ki a Visma–Lease a Bike idei Giro-keretéből betegség miatt. A csapatnak már korábban is módosítania kellett az olaszországi tervein, Wout van Aert és Wilco Kelderman is sérülés miatt marad le a versenyről.

A holland csapat tavaly besöpörte mindhárom Grand Tourt, a mostani Giro-keretben viszont nincs itt sem a már más csapatban a Tour de France-ra készülő címvédő, Primoz Roglic, sem a súlyos sérülésből lábadozó Tour-bajnok sem a tavalyi Vuelta meglepetésgyőztese, Sepp Kuss.

Milyen szerepet kaphat Valter Attila a Girón?

A tavalyi triplázás után idén nem is a végső győzelem céljával érkezett Olaszországba a Visma, erről a csapat új szerzeménye, a tavalyi Vuelta összetettjében nyolcadikként zárt Cian Uijtdebroeks beszélt.

– A csapat fő célja a lehető legtöbb szakaszgyőzelem megszerzése, ennek érdekében Olav Kooijnak lesz erős sprintvonata, de azért vannak a csapat jó hegyimenők is, mint Valter Attila és Robert Gesink. Én személyesen az összetettre koncentrálok, szeretnék az első tíz között zárni – mondta a belga kerekes, aki a legjobb huszonöt éven alulinak járó fehér trikó egyik esélyesének számít, hogy az egész Giro topfavoritja, a szlovén Tadej Pogacar végre kiöregedett ebből a kategóriából.

Uijtdebroeks szavaiból kiderül, hogy Valterre inkább segítőként gondol, ugyanakkor a csapat szakaszgyőzelmekre hajtó felfogása vélhetően sokkal nagyobb szabadságot enged majd szökésekre a magyar versenyzőnek a tavalyi Vueltához képest.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.